Winter is coming, avagy hogyan kerüljük el a sötét miatti depressziót?

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Hamarosan jön az óraátállítás, a hideg és a korai sötétedés, ami elég jól rá tudja nyomni a bélyegét a mindennapokra. Adunk pár tippet, hogy ne legyél rosszkedvű!


A téli időszámítás miatt már a hónapban, egész pontosan október 28-án, vasárnap hajnalban 3:00 órakor kell visszaállítani a vekkereket 2:00 órára. Ugyan az okosabb eszközeink automatikusan átállnak, pont akkor, amikor alszunk, de biztosra veheted, hogy meg fogod érezni, észre fogod venni a váltást.

Biztos neked is ismerős: szól az ébresztő, de már kapcsolnád le, mert azt hiszed, még este van, mehet tovább a csicsika. Pedig nem, a masina nem tévedett, csak az érzékszerveid űztek veled tréfát. Csakhogy ez a tréfa nem vicces, korántsem. Inkább szomorú, hiszen elvileg az ember sötétben alszik, mert ilyenkor termelődik az alváshormon (melatonin), és optimális esetben akkor ébred, amikor az első napsugarak felragyognak a bőrén.

Ezt az idilli állapotot elég effektíven kinyírja a modern társadalomra berendezkedett, mesterkélt, ránk erőltetett életmódunk:

  • a 9 és 5 óra közötti kötelezően előírt munkavégzés
  • a számítástechnikai eszközök által este kibocsátott kék fény, amit mesterséges napfénynek is nevezhetünk, mert gátolja a melatonin termelődését
  • és bizony ide tartozik a cikk elején említett óraátállítás is

Az Európai Unió jövőre eltörli a sokak által gyűlölt óraátállítást, de még nem szaladhatunk ennyire előre, mert egyszer még át kell esnünk ezen a bevett, de rossz szokáson, ami felborítja a cirkadián ritmust, az alvás és az ébrenlét évezredek alatt kialakult rendszerét.

Nézzük, az óraátálltásnak köszönhetően milyen negatív következményekre kell számítanunk október 28-a után, amíg testünk alkalmazkodik a megújult időrendhez:

  • rossz közérzet
  • alacsonyabb teljesítményszint
  • rosszabb koncentráló képesség és toleranciakészség
  • (el)alvási nehézségek
  • megnövekedett étvágy, cukros dolgok iránti sóvárgás

Ha a nyári időszámítás maradna, akkor ha valaki például 8-kor szokott felkelni nyáron, nem kellene 1 órával előbb, vagyis 7-kor megtennie ezt, így több esély lenne arra is, hogy süssön a nap, amikor felkel. Ami pedig jót tenne a hormonházartásunknak, és a reggeli felkelések kevésbé tűnnének úgy, mint egy rohadt nagy gyomorszájas.

A téli időszámítással a reggeli felkelések kevésbé tűnnének úgy, mint egy rohadt nagy gyomorszájas.

Persze vannak olyanok is, akik szerint sokkal többet számít az, hogy munka, iskola után még érjen minket a nap, így hát foglalkozzunk azzal a fontos kérdéssel, hogy: mivel tehetjük jobbá a sötét reggeleket?

Fényt!

Egy tudományos kutatással1 kimutatták, hogy ha már reggel az ember nem jut napfényhez, akkor azt bepótolhatja a nap folyamán később is. A napfény hatására szerotonin termelődik, ami a melatonin előanyaga. Tehát a napfürdő hatására jobban fogsz tudni aludni este. Ha pedig pihentetőbb az alvás, akkor jobb lesz a reggeled is.

Szinte már hallom, ahogy harsogod: igen ám, de télen szürkeség van nappal is. Erre az a válaszom, hogy még az a kis természetes fény is többet ér, mint a neoncső, még felhőkön átszűrődve is. Még akkor is, ha csak az arcod és a kézfejed kap belőle – gondolok itt a mínuszokra. 2 perc is több, mint a semmi. Lehetőleg még délelőtt menj ki a szabadba, akár csak egy gyors kávé erejéig.

De ha már szóba került a neoncső: közvetlenül felkelés után az éberség szempontjából jót tesz a mesterséges fény, ha már a természetesből hiány van. A biztonság kedvéért jobb, ha felhúzod a redőnyöket és széthúzod a függönyöket felkelés után. Ha pedig készülődsz, elmész a fürdőbe, kapcsold fel a villanyt, bármennyire is kellemetlennek érzed.

Érdemes kipróbálni a fényterápiát is.

Reggelit!

Optimális esetben 8 órát aludtál (van, akinek elég a 7 is). Az éjszaka felhasznált glükózt felkelés után gyorsan pótolni kell, máskülönben a délelőtt folyamán kevésbé leszünk hatékonyak és éberek. A bajnokok reggelije vagy 3-6 tojásból és teljes kiőrlésű pirítósból, zöldségből áll, vagy egy adag fehérjeturmixból és zabpehelyből. Esetleg mindkettőből. Az ideális reggeli ugyanis lassan lebomló szénhidrátokat tartalmaz, fehérjékkel és rostokkal együtt.

A nőknek érdemes odafigyelni a folsav- és vaspótlásra, ezek hiányában szintén felléphet fáradékonyság. A reggeli előtt érdemes egy pohár vizet lehörpinteni. Mondjuk egy Multi Pro kíséretében. Ezzel a vitaminhiányt is megelőzheted.

30 pak. 
 / 4.8
 
5 990 Ft

Mint ahogy azt egy korábbi cikkünkben kifejtettük, Omega-3 zsírsavakkal is lehet javítani a depressziós tüneteken, illetve meg lehet előzni kialakulásukat. Nem győzzük hangsúlyozni a D-vitamin fontosságát sem: ha nyáron napoztál, ez a mikrotápanyag részben elraktározódott a testedben, de egy idő után a raktárak kimerülnek. Ne várd meg, amíg ez megtörténik.

Fáradj el!

Persze nem az ismerőseid fárasztó poénjaira gondolok. Ha Magyarország miniszterelnöke lennék, kötelező lenne a testmozgás minden arra alkalmas embernek. Nem elég, hogy Európa legelhízottabb nemzete vagyunk, még a téli depresszió is sújt minket. A megoldás?

El kell fáradni valamilyen sporttevékenységben. És ne mond, hogy nincs időd rá. Van, csak másra áldozol. Azt se, hogy télen nem lehet mozogni. Az edzőterem ajtaja télen is nyitva áll, télen is lehet futni, de mondok egy még durvábbat: még korcsolyázni, vagy simán csak kirándulni is lehet az erdőben.

Mozgás hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, vagyis jobb lesz tőle a közérzet. Vagy tudok még egy jó megoldást a téli depresszió elkerülésére: költözzetek Ibizára! :D

1: Natural Light in the Workplace Increases Health, Northwestern Medicine


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Kevésbé köztudott, hogy a Mr. Olympia nem csak a testépítésről szól. A sportolók nem csak a fizikumukat, hanem a testi erejüket is fitogtath...
A Shop.Builder részletes összefoglalója a Mr. Olympia 2019-ről, benne Brandon Curry, William Bonac, Hadi Choopan, Roelly Winklaar és még sok...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Futááás, izomépítés mellett? Tilos! Nem egy ilyen beszélgetést hallgattam végig öltözőben. A futás leeszi az izmot, nem fogysz, ellenben éhe...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Tóth Dani mutat egy brutál melledzést, és olyan tudást ad át Nektek, amit biztosan felhasználhattok az edzéseitek hatékonyabbá tételéhez. Pr...
Kezdő testépítőknél nagyon fontos, hogy fokozatosan, edzésről edzésre növeljék a terhelést. Ezt megtehetik az ismétlésszám, a súly, vagy pár...
A cikk elolvasása után már Te is össze fogsz tudni állítani egy saját bicepsz edzéstervet, hiszen tudni fogod, mit miért szoktunk csinálni a...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!