Vitargo CRX tudománytalan kísérletek

2016-09-19
 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Ha van a Vitargo nevű szénhidrát-kiegészítőnek fanatikus szószólója, akkor az én vagyok. Most azonban máshogy próbáltam ki.


A Vitargo-ról dióhéjben azt kell tudni, hogy a szakmában a világ legjobb szénhidrátjának tartják, ami természetesen kiegészítésként és sporttáplálkozásként, sőt kifejezetten edzés előtt/után használatos szénhidrátként értendő. Ez egyébként egy svéd szabadalom, a svédországi gyárból veszik a tápkieg-gyártók, a Scitec Vitargo-ját is azért hívják így és nem mondjuk Nyünyükének, mert eredeti, levédett Vitargo van benne.

Évek óta szajkózom, hogy a Vitargo a legjobb edzés utáni megoldás. Egyszerűen azért, mert nem üli meg a gyomrot, mint a szőlőcukor, nem édes és semmi egyéb nyűgje nincs, gyakorlatilag nem okádsz tőle, ami azért nem nagy baj. Sokféle szénhidrátvisszatöltéssel való ksíérletezgetés után mondhatom, ez a legjobb.

Eddig azonban csak az ízesítetlent preferáltam, edzés utánra. Edzés után a Vitargo fél vagy egész adagban (15/30g) tökéletesen jó, de a 30g-os adagnak megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy összeáll egy masszává, sékerben szinte fogyaszthatatlan.

A Vitargo CRX egy tuningolt verzió és azt már kreatintermékként tartják számon, ami szerintem hiba, mivel az össztömegben a kreatin jóval kisebb arányú. A besorolás szerintem még a régi kreatintraszpont-rendszeres időkből jön, de a Vitargo CRX-et én nem tekinteném annak, azaz nem az a cél, hogy egy valag szénhidráttal bejuttassunk 5g kreatint, hanem hogy a szénhidrátot és a kreatint is pótoljuk.

A CRX sajnos ízesített. Míg a natúr Vitargo nem rontja el a csokis turmixomat, a zöldalmás CRX például eléggé pikáns ízt kölcsönöz. Ez sokaknak fog tetszeni, nekem kevésbé, mert a mai napig is a hányinger kerülget a régi mindeféléből és mindeféle ízesítésből összeöntözött giga turmixaim emlékétől. (És az igazság az, hogy az akkor nem volt naturál időszak, de azóta megjött az eszem.)

0,8 kg 
 / 4.1
5%   7 990 Ft  
7 590 Ft

Bodó Imivel beszélgettem nemrégiben a Vitargo-ról és arról az érdekes tényről, hogy a gyártók teljesen érthetetlen módon edzés előtt használják.

Szerintem magas glikémiás indexű szénhidrát edzés előtt csak akkor jó, ha rövid ideig kell csúcsteljesítményt nyújtani, szóval inkább rövid időtartamű verseny előtt jó, mint mondjuk erőemelésben egy szám előtt. Egy bodybuilding edzésen azonban csak azt érjük el, hogy le fog esni a vércukrunk tőle. Ez persze alkati kérdés is: nekem, aki inzulin rezisztens vagyok, nem túl jó az ilyesmi, viszont simán tudok edzeni éhgyomorra.

Imi esküdözött, hogy neki bejön, hát kipróbáltam, de magamat ismerve kissé trükkösen: először is levettem felére az adagot. A jó hír, hogy semmiféle vércukor ingazdozást nem észleltem a fél adatól. Ez egyébként konkrétan 20g, ami 15g szénhidrátot jelent. Vigyázat: az adagolókanál nagyobb, fél adag az 1/3 adagolókanálnyi!

Edzés után használtam a másik felét, amibe beledobtam a szokásos 10 g glutamin és 5 g BCAA adagomat. Régen mindezt beleöntöttem a tejsavó proteinbe, de ehhez mostanság nincs gusztusom. Az ráér tíz-tizenöt perc múlva. Ez az edzés előtti-utáni kombináció újabban, és azt kell mondjam: elég jól működik.

Hozzáteszem: az a Vitargo CRX egyik gyártói ajánlása is.

A legdurvább az a napom volt, amikor az edzés előtt Vitargo CRX-be beleöntöttem egy adag Superhero-t. Mintha nem is lett volna súly a kezemben; az ilyen kombinációt azonban kizárólag csak a nehéz napokon ajánlom, és ezúttal ne a mentruációra gondolj.

A Vitargo-t viszont mindig. Vagy sima, vagy CRX, de minden edzés után legyen Vitargo, és mint látod, edzés előtt is kipróbálhatod nyugodtan a fenti módon.


Kapcsolódó cikkek
A Vitargo® egy szabadalommal védett szénhidrát, melyet árpa keményítőből vonnak ki. Az egyszerű cukrokhoz (dextróz, fruktóz, szukróz és vegyük ide a maltodextri...
Ahhoz, hogy a szénhidrát táplálék kiegészítőnkön spórolni tudjunk, ismernünk kell valamennyire a különböző, táplálék kiegészítőkben használt szénhidrátokat. ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!