Vajon érezzük egy étel zsírtartalmát?

2010-03-16
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mint kiderült, az embereknek van egy ízérzékelőjük a zsírokhoz - hasonló ahhoz, amivel az édes, a savanyú, a sós és a keserű ízeket érezzük. Egy újonnan publikált kutatás szerint ez a szenzor az ételekben lévő zsírsavakra reagál. Valószínűleg ez lehet az az érzés, amikor egy ételt olyan "+gazdagnak" érzünk. Mindazonáltal az emberek érzékenysége erre az "ízre" változó. egy étel lehet hogy valaki számára még épp megfelelő, míg mások számára már túl 2gazdag". Nem meglepő módon, azok, akik érzékenyebbek erre az ízre, jóval kevesebb zsírt fogyasztanak, mint azok, akik nem.

Bár a kutatás ezt nem célozta meg, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy aki túl sok zsírt fogyaszt, az egyre inkább elveszítheti ezt a "zsírérzékenységet", ami aztán túlzott zsírfogyasztáshoz és testsúlynövekedéshez vezet. Nem is olyan nehéz ezt elhinni. Azok, akik sok sós ételt fogyasztanak, sokkal jobban tolerálják a sós ízt, akik pedig édesítőket használnak, amik a cukornál sokkal édesebbek, azok az édes ízzel szemben lesznek toleránsabbak.

A jó hír az, hogy ha elkezded visszavenni a sóbevitelt, vagy cukorbevitelt, akkor az érzékenység ezekre az ízekre visszatér. Miután hozzászoktak ehhez, az emberek arra lesznek rendszerint figyelmesek, hogy már kevesebb só is elegendő számukra ahhoz, hogy eléggé ízesnek érezzék az ételeket. Ez pedig azt jelentheti, hogy a zsíros ételek visszaszorítása étrendünkből visszaállíthatja az érzékenységünket is erre az ízre, így "újrakalibrálva" az étvágyunkat.

Íme egy másik érdekesség: a linolénsavat, mely egy többszörösen telítetlen zsírsav, már sokkal kisebb mennyiségben is jelzik az ízlelők, mint az olénsavat, ami egy egyszeresen telítetlen zsírsav, és a legnagyobb mennyiség a laurinsavból kellett a jelzéshez, ami egy telített zsírsav. Ez azt is jelentheti, hogy a telített zsírsavakból könnyebb túlzott mennyiséget bevinni, mint a telítetlen zsírsavakból, hiszen később kezdjük őket érzékelni.

A kutatás még nagyon az elején jár, így merész dolog lenne konklúziókat levonni belőle, de ennek ellenére érdekes a felvetés, és remélhetőleg további kutatásokat is végeznek a témában.

A kutatás összegzése

A kutatás kivonata


Kapcsolódó cikkek
A gluténérzékenység napjainkban sajnos egyre több embert érint. Egy egyszerű, ám mégis lényeges kérdés: milyen lehet egy gluténmentes reggeli? Ha például valami...
Ötletet keresel valamilyen jó kis salátára? Íme! Amire szükséged lesz: 2 evőkanál balzsamecet 1 teáskanál Dijon-i mustár 110g extra szűz olivaolaj 3 ger...
Este, lefekvés előtt még jó, ha betolunk az arcba egy kis fehérjét, ami lehetőleg lassú felszívódású fehérjeforrásból származik. Ha nincs kéznél otthon kazein, ...
Mára már valószínűleg mindenki hallott az omega-3 zsírsavakról, és azok fontosságáról az egészségünk szempontjából. Sokan azonban nem nagyon fogyasztanak halat,...
Íme itt van minden, amit a mogyoróvajról tudni akartál, plusz egy házi mogyoróvaj recept, hogy ne szorulj rá a boltban kapható, mindenféle káros anyaggal telera...
Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) jelenleg azt javasolja, hogy a napi hozzáadott cukrok napi bevitelét tartsuk a teljes kalóriabevitel 5%-...
Nem kell nagyon elmesélni senkinek, hogy mit jelentenek azok az ízek, amelyekről le lehet ugyan mondani, de kis idő múltán felüti a fejét az agyfaszvírus és elk...
Biztosan már sokan kötöttünk közelebbi ismeretséget a jó öreg lenmagolajjal, minden diéta elengedhetetlen kiegészítőjével. De vajon mi hasznunk származhat magán...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!