Vajon érezzük egy étel zsírtartalmát?

2010-03-16
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mint kiderült, az embereknek van egy ízérzékelőjük a zsírokhoz - hasonló ahhoz, amivel az édes, a savanyú, a sós és a keserű ízeket érezzük. Egy újonnan publikált kutatás szerint ez a szenzor az ételekben lévő zsírsavakra reagál. Valószínűleg ez lehet az az érzés, amikor egy ételt olyan "+gazdagnak" érzünk. Mindazonáltal az emberek érzékenysége erre az "ízre" változó. egy étel lehet hogy valaki számára még épp megfelelő, míg mások számára már túl 2gazdag". Nem meglepő módon, azok, akik érzékenyebbek erre az ízre, jóval kevesebb zsírt fogyasztanak, mint azok, akik nem.

Bár a kutatás ezt nem célozta meg, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy aki túl sok zsírt fogyaszt, az egyre inkább elveszítheti ezt a "zsírérzékenységet", ami aztán túlzott zsírfogyasztáshoz és testsúlynövekedéshez vezet. Nem is olyan nehéz ezt elhinni. Azok, akik sok sós ételt fogyasztanak, sokkal jobban tolerálják a sós ízt, akik pedig édesítőket használnak, amik a cukornál sokkal édesebbek, azok az édes ízzel szemben lesznek toleránsabbak.

A jó hír az, hogy ha elkezded visszavenni a sóbevitelt, vagy cukorbevitelt, akkor az érzékenység ezekre az ízekre visszatér. Miután hozzászoktak ehhez, az emberek arra lesznek rendszerint figyelmesek, hogy már kevesebb só is elegendő számukra ahhoz, hogy eléggé ízesnek érezzék az ételeket. Ez pedig azt jelentheti, hogy a zsíros ételek visszaszorítása étrendünkből visszaállíthatja az érzékenységünket is erre az ízre, így "újrakalibrálva" az étvágyunkat.

Íme egy másik érdekesség: a linolénsavat, mely egy többszörösen telítetlen zsírsav, már sokkal kisebb mennyiségben is jelzik az ízlelők, mint az olénsavat, ami egy egyszeresen telítetlen zsírsav, és a legnagyobb mennyiség a laurinsavból kellett a jelzéshez, ami egy telített zsírsav. Ez azt is jelentheti, hogy a telített zsírsavakból könnyebb túlzott mennyiséget bevinni, mint a telítetlen zsírsavakból, hiszen később kezdjük őket érzékelni.

A kutatás még nagyon az elején jár, így merész dolog lenne konklúziókat levonni belőle, de ennek ellenére érdekes a felvetés, és remélhetőleg további kutatásokat is végeznek a témában.

A kutatás összegzése

A kutatás kivonata


Kapcsolódó cikkek
Ha végre elérted az áhított célt, és leadtad felesleges kilóidat, nyilván foglalkoztat a kérdés, miként őrizheted meg testsúlyodat, hogy ne kelljen újrakezdeni ...
Vannak ételek, amiken nem gondolkodsz, csak megeszed őket. Vagy egyszerűen azért, mert finomak, vagy azért, mert van valamilyen vélt, vagy valós előnye a fogyas...
Kerültél már olyan helyzetbe, hogy minden erőddel le akartál fogyni, és valami mégsem stimmelt? A sikeres diéta egyik kulcsa, hogy folyamatosan pörgésben kell t...
JÓ ÉS ROSSZ KOLESZTERIN Emlékszünk még azokra az időkre, amikor azt hittük, minden zsír rossz? Aztán a kutatók rájöttek, hogy nem minden fekete vagy fehér, és ...
Mivel a fruktózzal kapcsolatosan egyre nő a különféle negatív jelzők száma, ideje néhány alapvető dolgot átismételni, és új perspektívába helyezni a dolgokat. ...
Vajon az ételek ízének intenzívsége szolgáltat számunkra bármiféle információt azok tápértékéről? Például ha egy banán ízetlen, annak a tápértéke más, mint egy ...
Mindenki ismeri a két leggyakoribb evészavart, a bulimiát és az anorexiát. Mára már egy új fogalommal is elég gyakran találkozunk harmadikként, ez pedig az orth...
Van valami, ami akár tudomásul veszed, akár nem, de érint Téged is, és mindenkit - ez pedig az idő múlása. Az alábbi cikkben egy olyan ritka állatfaj egyik jel...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!