Vajon a hőhatás

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Sokan kérdezitek, mi történik, ha a fehérjét meleg ételekhez keveritek, esetleg főzéshez vagy sütédshez használjátok. Hatástalanná, haszontalanná válik így a fehérje, vagy nem lesz semmi baja?

Nos, ha a fehérjét simán egy meleg italba vagy ételbe kevered, az nem elég hőhatás ahhoz, hogy bármiféle változást okozzon a fehérje szerkezetében. De ha még okozna is ilyet, a tápértékét ez akkor sem befolyásolná.

Táplálkozástanilag nincs olyan fogalom, hogy "hatástalan fehérje". Ez akkor lenne helytálló megfogalmazás, ha az adott fehérje a szervezetünkben nem tudná ellátni a feladatát. Azonban egyetlen ilyen "feladata" van a fehérjéknek - ellátni szervezetünket aminosavakkal, melyeket aztán testünk sejtjei újra összeállítanak különféle fehérjékké.

Az ételekben a fehérjék hőhatásra, savak hatására és bizonyos sók hatására denaturálódhatnak. Azonban ez a fehérje beltartalmi értékét nem befolyásolja. Csupán az alakja alakul át. Mikor tojást sütünk, az átlátszó fehérje átalakul szilárd, fehér anyaggá, de a fehérjetartalma mindeközben nem változik. Csupán denaturálódik.

Ebből következik, hogy ha tejsavóból vagy tojásfehérjéből fehérjeport készítenek, nyilvánvalóan sok alaki átváltozás történik, de ettől függetlenül a megemésztésekor az összes fehérje aminosavakra bomlik, mindegy, milyen forrásból vitted be. A nyers és a főtt tojásfehérje is ugyanannyi fehérjét tartalmaz, és az aminoprofiljuk is ugyanolyan.

Akadnak kutatások, melyek alapján az állati fehérjék minőségét még javíthatja is a főzés, más analízisek szerint a fehérjék cukrokkal történő főzése olyan kémiai kötések kialakulását segíti elő, melyek egyes aminosavakat nehezebben elérhetővé tesznek. Azonban a valós életben ennek valószínűleg vajmi kevés érezhető hatása van.


Kapcsolódó cikkek
Mégis mi alapján lehet eldönteni egy étrendkiegészítőről, hogy a legjobb? Most végre kiderül! A tápkieg választás főbb lépései - csak igényeseknek!...
Örök kérdés, különösen mióta megy a Builder Gasztro, hogy nem lesz-e baja a fehérjepornak, ha hő éri, magyarán, nem megy-e kárba a protein a sütés hatására. Lás...
Mostanában egyre többet hallani a borsófehérjéről és ha nem csal a megérzésünk, ezentúl egyre több borsófehérjét tartalmazó termék fog megjelenni a piacon. Az ...
Vannak, akik a fehérjék szerepével nincsenek tisztában, vannak, akik a szénhidrátoktól rettegnek az elhízástól való félelmükben. Az igazság az, hogy mindkettőre...
Nem kérdés, hogy a kreatin a sport táplálékkiegészítés terén forradalmat jelentett. Se addig, sem azóta nem fedeztek fel olyan legális étrendkiegészítőt, ami ak...
A napi szénhidrátszükséglet beosztása kezdetben talán keveseket foglalkoztat, pedig fontos szerepe van abban, hogy a fizikumunk milyen képet mutat. A rossz időz...
Az első dolog, amire az emberek 90%-a asszociál a tömegnövelés kapcsán, az egy tömegnövelő beszerzése, hiszen az majd szépen hozza az izmot. A dolog azonban nem...
Mára a legtöbb testépítő tudja, hogy az izomnövekedés az izmokra rótt terhelésnek köszönhető szuperkompenzációnak köszönhető. A magas intenzitású edzés hatékony...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!