Vajon a hőhatás

2010-03-25
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Sokan kérdezitek, mi történik, ha a fehérjét meleg ételekhez keveritek, esetleg főzéshez vagy sütédshez használjátok. Hatástalanná, haszontalanná válik így a fehérje, vagy nem lesz semmi baja?

Nos, ha a fehérjét simán egy meleg italba vagy ételbe kevered, az nem elég hőhatás ahhoz, hogy bármiféle változást okozzon a fehérje szerkezetében. De ha még okozna is ilyet, a tápértékét ez akkor sem befolyásolná.

Táplálkozástanilag nincs olyan fogalom, hogy "hatástalan fehérje". Ez akkor lenne helytálló megfogalmazás, ha az adott fehérje a szervezetünkben nem tudná ellátni a feladatát. Azonban egyetlen ilyen "feladata" van a fehérjéknek - ellátni szervezetünket aminosavakkal, melyeket aztán testünk sejtjei újra összeállítanak különféle fehérjékké.

Az ételekben a fehérjék hőhatásra, savak hatására és bizonyos sók hatására denaturálódhatnak. Azonban ez a fehérje beltartalmi értékét nem befolyásolja. Csupán az alakja alakul át. Mikor tojást sütünk, az átlátszó fehérje átalakul szilárd, fehér anyaggá, de a fehérjetartalma mindeközben nem változik. Csupán denaturálódik.

Ebből következik, hogy ha tejsavóból vagy tojásfehérjéből fehérjeport készítenek, nyilvánvalóan sok alaki átváltozás történik, de ettől függetlenül a megemésztésekor az összes fehérje aminosavakra bomlik, mindegy, milyen forrásból vitted be. A nyers és a főtt tojásfehérje is ugyanannyi fehérjét tartalmaz, és az aminoprofiljuk is ugyanolyan.

Akadnak kutatások, melyek alapján az állati fehérjék minőségét még javíthatja is a főzés, más analízisek szerint a fehérjék cukrokkal történő főzése olyan kémiai kötések kialakulását segíti elő, melyek egyes aminosavakat nehezebben elérhetővé tesznek. Azonban a valós életben ennek valószínűleg vajmi kevés érezhető hatása van.


Kapcsolódó cikkek
Kezdő vagyok! | Gyakorlatok | Egészség | Kardió | Erő | Kaja | Tesztó 1. MOST KEZDTEM A SÚLYZÓZÁST ÉS NAGY AKAROK LENNI. HOGY KEZDJEK HOZZÁ? Emelj nagy súlyo...
Télen-nyáron visszatérő kérdés, hogy miképpen érdemes aminosavakat tabletta formájában beilleszteni az étrendünkbe, függetlenül attól, hogy diétázunk, vagy éppe...
Mind az omega-3, mind az omega-6 zsírsavak fontos felépítő elemei a sejtmembránnak, de szerepük van a vérnyomás szabályozásának elősegítésében és a gyulladásos ...
A zsíroknak többféle fajtája létezik, némelyik közülük szükséges ahhoz, hogy hosszú távon egészségesek maradjunk. Mindazonáltal fontos odafigyelni az arányokra...
Régen jelent meg a piacon olyan diétát segítő termék, amihez ilyen sok és ennyire pozitív kutatási eredmény jelent volna meg. A telítetlen zsírok fogyókúra idej...
Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen edzés előtti kiegészítőt érdemes alkalmazni. Lássuk, mit, mivel, és hogyan érdemes szedni, és mi az, amit tilos?...
A tesztoszteronfokozó kiegészítők az elmúlt időkben nagyon népszerűek lettek. Úgy tűnik, mindenki, legyen egy srác vagy felnőtt férfi, fel akarja turbózni a ho...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!