Túrós-zabos lepény - Builder Gasztro

 / 4.7
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A reggeli kaja sokaknak okoz fejtörést, akiknek unalmas, vagy más okból nem megfelelő a zabpehely+fehérje összeturmixolása. Nekik van egy jó hírünk: egy alap túrós-zabos lepény recept segítségével, amit most megmutatunk, végtelen számű variációban tudod elkészíteni fehérjedús és nem utolsó sorban finom reggelidet!


Túrós-zabos lepény alapanyagok - Builder Gasztro

Túrós-zabos lepény hozzávalók

  • 100 gramm zabpehely

  • 3 tojás

  • 100 gramm sovány túró

  • 50 gramm natúr joghurt (ebben az esetben 1,5%-os, de 0,1%-os is jó természetesen)

  • 1 teáskanál sütőpor

  • minimális olaj (2-3 spriccelés szórófejes tégelyből)

  • 30 gramm tejsavófehérje

A recept elkészítése lépésről lépésre

1. A tojásokat egyenként feltörjük és egy tálba tesszük. Azért egyenként, hogy ha az egyik rossz, ne menjen kukába a többi.

2. A zabpelyhet ledaráljuk. Ez nem kötelező, de simább állaga lesz a lepénynek, ha ledarálod a zabot.

3. Összekeverjük a hozzávalókat. Az a jó, ha egy sűrű, de még önthető masszát kapunk. A natúr joghurt mennyiségének változtatásával lehet hígítani a tésztát. Ha túl híg, akkor zabpelyhet tegyünk bele pluszban. Ízlés szerint tehetünk bele plusz édesítőt, de általában a fehérjepor eléggé megédesíti a tésztát. A fehérjepor lehet bármilyen ízű, ez teljesen ízlés dolga. Mi most csokisat használtunk.

Túrós zabos lepény készítése - Builder Gasztro

3. Felforrósítunk egy serpenyőt, amibe 2-3 spriccelésnyi olajat teszünk. Aki szigorúan veszi a kalóriákat, és/vagy diétázik, az használjon kókuszzsírt.

5. Beleöntjük a masszát a serpenyőbe, majd egyenletesen elterítjük. Ne nagy lángon (vagy magas fokozaton) süssétek, mert akkor előbb megég az alja, minthogy megsülne a közepe. 1-2 perc nagy láng, vagy magas fokozat után tegyétek takarékra.

Túrós zabos lepény készítése 2. - Builder Gasztro

6. Amint kész az egyik oldala (ezt azzal ellenőrizheted, hogy megpróbálod megemelni az egyik szélét - ha egyben marad a lepény akkor jó úton jársz) megfordítjuk a túrós lepényt, és tovább sütjük. Nagyobb mennyiség esetén a megfordítás nehézkes lehet, ebben az esetben érdemes kettévágni középen a lepényt és a két felet megfordítani külön-külön.

7. A kész lepényt lehet üresen is enni, így is finom, de készíthetünk hozzá különféle szószokat is!

Lassan kész a túrós zabos lepényünk - Builder Gasztro

Tápanyagtartalom

Egy teljes lepényben:

Energia: 828 kalória

Fehérje: 69 gramm (ebből 55 gramm állati forrásból!)

Szénhidrát: 75 gramm

Zsír: 28 gramm

Egy szeletben (ld lent):

Energia: 103,5 kalória

Fehérje: 8,6 gramm (ebből 6,8 gramm állati forrásból!)

Szénhidrát: 9,3 gramm

Zsír: 3,5 gramm

Szószok, csak ínyenceknek

Nyilván nem valami cukros lekvárra gondoltunk, bár egyébként azzal is finom. Ezt természetesen csak mesélték nekünk :). Azonban lehet készteni hozzá:

  • Sovány túróból és joghurtból, valamint édesítőből egy jó kis túrós feltétet.
  • Sűrűre kevert fehérje szószt - ehhez tudjuk javasolni a kazeint, az remekül besűrűsödik, de ha kevés vizet használsz, akkor a tejsavó is megfelel.
  • Lehet kapni diétás lekvárokat is, melyek szintén remekül megfelelnek.

És ez csak pár ötlet. Nem próbáltuk, de Nagy Fantomas Csaba almás máktölteléke, amit eredetileg palacsintába szánt, tuti ide is remekül bepasszol.

Megjegyzés

Zárójelben jegyezzük meg, hogy ez a tészta alapjául szolgálhat egy csomó süteménynek is. Később lesz receptünk kifejezette zabos sütire is, melynek hasonló lesz az alap tésztája. Másik fontos tudnivaló, hogy ha nincs otthon fehérjeporod, akkor is remekül működik a recept, csak ebben az esetben az édesítésről, és/vagy ízesítésről gondoskodnod kell.

Íme a végeredmény:

Fel is szeleteltük a túrós zabos lepényt!

És a túrós-zabos lepény elkészítése "élőben", hogy még egyszerűbb legyen a dolgod


Kapcsolódó cikkek
Az ünnepek közeledtével pavlovi reflexként tör ránk a mézeskalács ehetnék. Nincs is ezzel baj, ha a mézeskalács recept számunkra is megfelelő. Mondjuk mint ez!...
A legegyszerűbb proteines süti receptjét már ismered. De hogy mi mindent lehet belőle kihozni? Nos, lássuk az első két, azaz három verziót! Builder Gasztro küls...
Nem nagy titok, hogy a legjobban az a tápanyag hasznosul, amit nem kell feldolgozni, sem hőkezelni. Kevés húsfajta ehető azonban nyersen, mert vagy az emésztőre...
Ha már úgyis mutattunk nektek lazacos recepteket, eljött az ideje, hogy megmutassuk a legegyszerűbb és leggyorsabb, de nem kevésbé finom változatát is, egy kváz...
Szénhidrátmentes tésztából készült pancake recept? Naná! Új mániánk, az útifű maghéj ebben is segítségünkre volt! Az eredmény nem esztétikus, ellenben rendkívül...
Oké, tudjuk, hogy simán letolod a brokkolit párolva, és az egyszerű is, de ha szempont a hordozhatóság, és mondjuk nem bánsz egy kis változatosságot sem, akkor ...
Folyton az iskola, meg a meló a kifogás arra, miért nem sikerül megoldani a kaját. Macsek egy huszáros vágással ezt elintézi, és az arcunkba tol egy bárhova mag...
Na, ez nem saját recept, hanem egyenesen Gordon Ramsay konyhájából érkezett, és nem is nagyon nyúltunk bele - így talán nem full tiszta, ám mindenképpen szenzác...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-07-07
Sziasztok!
A recept az nagyon jo, sokszor készítettem már, viszont a hasam mondjuk ki őszintén, nem nagyon bírja a zabot.. így a reggeli sem a klasszikus zab fehérje kombináció.
Teljes kiőrlésű liszttel a zab helyett működhet a süti ugyanúgy?
Köszi a választ előre is ha már valaki próbálta.

válasz
2019-07-10
Szia!

Persze, azzal is működhet. De nyugodtan kísérletezgetsz is az alapanyagokkal. Nincs kőbe vésve, hogy egy receptet csak és kizárólag egyféle képen szabad megcsinálni. :)
Kérdés
2019-03-22
Nagyon szuper a recept. Ezt tovább fejlesztve készítek én is minden féle kalóriabomba süteményt :)
Pl: banánt pépesítve, bekeverve a tésztába, vagy rakni bele diót, mazsolát, gyümölcsöket. Nagyon jó kis tömegnövelős nasi tud lenni belőle :)

válasz
2019-03-25
Igen, ez jó ötlet! Bár én utálom a mazsolát :D