Túrós-zabos lepény - Builder Gasztro

 / 4.7
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A reggeli kaja sokaknak okoz fejtörést, akiknek unalmas, vagy más okból nem megfelelő a zabpehely+fehérje összeturmixolása. Nekik van egy jó hírünk: egy alap túrós-zabos lepény recept segítségével, amit most megmutatunk, végtelen számű variációban tudod elkészíteni fehérjedús és nem utolsó sorban finom reggelidet!


Túrós-zabos lepény alapanyagok - Builder Gasztro

Túrós-zabos lepény hozzávalók

  • 100 gramm zabpehely

  • 3 tojás

  • 100 gramm sovány túró

  • 50 gramm natúr joghurt (ebben az esetben 1,5%-os, de 0,1%-os is jó természetesen)

  • 1 teáskanál sütőpor

  • minimális olaj (2-3 spriccelés szórófejes tégelyből)

  • 30 gramm tejsavófehérje

A recept elkészítése lépésről lépésre

1. A tojásokat egyenként feltörjük és egy tálba tesszük. Azért egyenként, hogy ha az egyik rossz, ne menjen kukába a többi.

2. A zabpelyhet ledaráljuk. Ez nem kötelező, de simább állaga lesz a lepénynek, ha ledarálod a zabot.

3. Összekeverjük a hozzávalókat. Az a jó, ha egy sűrű, de még önthető masszát kapunk. A natúr joghurt mennyiségének változtatásával lehet hígítani a tésztát. Ha túl híg, akkor zabpelyhet tegyünk bele pluszban. Ízlés szerint tehetünk bele plusz édesítőt, de általában a fehérjepor eléggé megédesíti a tésztát. A fehérjepor lehet bármilyen ízű, ez teljesen ízlés dolga. Mi most csokisat használtunk.

Túrós zabos lepény készítése - Builder Gasztro

3. Felforrósítunk egy serpenyőt, amibe 2-3 spriccelésnyi olajat teszünk. Aki szigorúan veszi a kalóriákat, és/vagy diétázik, az használjon kókuszzsírt.

5. Beleöntjük a masszát a serpenyőbe, majd egyenletesen elterítjük. Ne nagy lángon (vagy magas fokozaton) süssétek, mert akkor előbb megég az alja, minthogy megsülne a közepe. 1-2 perc nagy láng, vagy magas fokozat után tegyétek takarékra.

Túrós zabos lepény készítése 2. - Builder Gasztro

6. Amint kész az egyik oldala (ezt azzal ellenőrizheted, hogy megpróbálod megemelni az egyik szélét - ha egyben marad a lepény akkor jó úton jársz) megfordítjuk a túrós lepényt, és tovább sütjük. Nagyobb mennyiség esetén a megfordítás nehézkes lehet, ebben az esetben érdemes kettévágni középen a lepényt és a két felet megfordítani külön-külön.

7. A kész lepényt lehet üresen is enni, így is finom, de készíthetünk hozzá különféle szószokat is!

Lassan kész a túrós zabos lepényünk - Builder Gasztro

Tápanyagtartalom

Egy teljes lepényben:

Energia: 828 kalória

Fehérje: 69 gramm (ebből 55 gramm állati forrásból!)

Szénhidrát: 75 gramm

Zsír: 28 gramm

Egy szeletben (ld lent):

Energia: 103,5 kalória

Fehérje: 8,6 gramm (ebből 6,8 gramm állati forrásból!)

Szénhidrát: 9,3 gramm

Zsír: 3,5 gramm

Szószok, csak ínyenceknek

Nyilván nem valami cukros lekvárra gondoltunk, bár egyébként azzal is finom. Ezt természetesen csak mesélték nekünk :). Azonban lehet készteni hozzá:

  • Sovány túróból és joghurtból, valamint édesítőből egy jó kis túrós feltétet.
  • Sűrűre kevert fehérje szószt - ehhez tudjuk javasolni a kazeint, az remekül besűrűsödik, de ha kevés vizet használsz, akkor a tejsavó is megfelel.
  • Lehet kapni diétás lekvárokat is, melyek szintén remekül megfelelnek.

És ez csak pár ötlet. Nem próbáltuk, de Nagy Fantomas Csaba almás máktölteléke, amit eredetileg palacsintába szánt, tuti ide is remekül bepasszol.

Megjegyzés

Zárójelben jegyezzük meg, hogy ez a tészta alapjául szolgálhat egy csomó süteménynek is. Később lesz receptünk kifejezette zabos sütire is, melynek hasonló lesz az alap tésztája. Másik fontos tudnivaló, hogy ha nincs otthon fehérjeporod, akkor is remekül működik a recept, csak ebben az esetben az édesítésről, és/vagy ízesítésről gondoskodnod kell.

Íme a végeredmény:

Fel is szeleteltük a túrós zabos lepényt!

És a túrós-zabos lepény elkészítése "élőben", hogy még egyszerűbb legyen a dolgod


Kapcsolódó cikkek
Kvázi élő egyenesben teszteltük le a Biotech USA Protein Gusto termékvonalát, azaz vágatlanul, stopperrel mérve demostráljuk, hogy mennyi ideig tart elkészíteni...
A bundáskenyér valószínűleg sokunk kedvence. Annyi vele a baj csupán, hogy tocsog a (sok esetben omega 6-ban dús) zsírban a fehér lisztes kenyér, ami, mint tudj...
Oké, tudjuk, kevert fehérjéből is lehet sűrű, pudingszerű cuccot keverni. De az nem finom. Rendben, kazeinből is lehet. Az meg nem olcsó, no meg szénhidrát se n...
Egy elsőre nagyon durván extrának hangzó, ám pofonegyszerű halas receptet láthatsz az aktuális Builder Gasztro-ban! Nem kalóriaszegény, de nem is szemét kaja, ...
Sosem gondoltuk, hogy valaha lazacot sütünk, mert a lazac eddig baromi drága volt. Megjelent azonban a piacon egy megoldás, amivel pillanatok alatt lehet jó min...
A tipikus hétvégi, vasárnapi családi kaja, a rántott hús sokak kedvence. Szerencsére van diétás változata is, melyben semmi diétába nem illő tápanyag nincsen. ...
Hozzávalók: * 25db 7-8 centis sáska * sültcsirke fűszersó * kókuszzsír * majonéz ízlés szerint A RECEPT ELKÉSZÍTÉSE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE 1. Az é...
Szeretjük a rekord kevés hozzávalóval elkészíthető, fehérjében gazdag recepteket, ezért ez a proteines tejpite semmiképpen nem maradhatott ki a Builder Gasztro ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-07-07
Sziasztok!
A recept az nagyon jo, sokszor készítettem már, viszont a hasam mondjuk ki őszintén, nem nagyon bírja a zabot.. így a reggeli sem a klasszikus zab fehérje kombináció.
Teljes kiőrlésű liszttel a zab helyett működhet a süti ugyanúgy?
Köszi a választ előre is ha már valaki próbálta.

válasz
2019-07-10
Szia!

Persze, azzal is működhet. De nyugodtan kísérletezgetsz is az alapanyagokkal. Nincs kőbe vésve, hogy egy receptet csak és kizárólag egyféle képen szabad megcsinálni. :)
Kérdés
2019-03-22
Nagyon szuper a recept. Ezt tovább fejlesztve készítek én is minden féle kalóriabomba süteményt :)
Pl: banánt pépesítve, bekeverve a tésztába, vagy rakni bele diót, mazsolát, gyümölcsöket. Nagyon jó kis tömegnövelős nasi tud lenni belőle :)

válasz
2019-03-25
Igen, ez jó ötlet! Bár én utálom a mazsolát :D