Tömegnövelő: kinek, mikor, miért?

2016-09-26 | 
 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Talán az első táplálékkiegészítő, amit az ember életében megvesz. Sokan esküsznek rá, sokan feleslegesnek tartják. Rossz és jó hírünk is van.


Sajnos sokan vannak, akik nem merülnek el annyira a táplálékkiegészítő szakma szépségeiben, hogy egyltalán megnézzék, mi is az a termék, amit megvesznek. Ők azok, akik a tévéreklám-ideológiai alapján azt hiszik, a táplálékkiegészítő valami azonnali izmosító készítmény és a tömegnövelőket letudják azzal, hogy növeli a tömeget. Ennél sokkal rosszabb a másik véglet, aki szerint a tömegnövelő hízlal.

Az élet ennél persze kissé bonyolultabb, de az elején leszögezhetjük: a tömegnövelők nem a profik fegyverei, főleg a kezdők részére találták ki őket - és persze azoknak, akik komoly kalóriadeficittel küzdenek.

A tömegnövelő alapvetően szénhidrát és fejérje keverék, tehát a két fő tápanyagot tartalmazzák. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségben és milyen arányban. Vannak ugyanis határozottan ócska tömegnövelők, amelyek főleg gagyi szénhidrátot és kevéske fehérjét tartlamaznak. Mindig nézzük meg, miből áll eg adott termék: 20% alatti fehérjetartalmút sose vegyünk és a szénhidrát rész nem lehet sima cukor. Ha valami komplex, kevert szénhidrátforrást látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem valami olcsó szar alapanyagot adnak el nekünk.

Vannak magasabb fehérjatartalmú tömegnövelők, akár 50%-ig. Értelemszerűen minél több a fehérje, annál jobb és annál drágább. A tömegnövelők csúcsa a minumum 30%-os, komoly minőségű szénhidrátokat tartalmazó, extrákkal (kreatin, BCAA, aminosavak, emésztőenzim, inzulinutánzók stb.) teletömött profi tömegnövelő.

Kinek melyiket kell választani?

Ez elsősorban pénz kérdés természetesen. Érdemesebb fordítva is megnézni, hogy kinek mi nem jó.

Itt leszögezném, hogy olyan értelemben ez nem kérdés, hogy ártani tudna. De ha valakinek magas a testzsírszázaléka és diétáznia kellene, semmi értelme az alacsonyabb fehérjetartalmú verziót használnia. Használhat viszont egy komolyabb összetételű tömegnövelőt edzés utánra.

Egy kezdő használhatja bármelyik verziót. Egy olyan sportoló, aki nagyon sokat mozog és nem tudja megoldani, hogy többet egyen, bedobhatja bármelyik verziót (az alacsony fehérjetartalmút is) az étrendbe.

Mindazoknak, akik nem tudnak odafigyelni a táplálkozásra, tömegnövelővel kell kiegészíteniük az étrendjüket. Azoknak is, akiknek fogalmuk sincs, hogy egyáltalán mit esznek. Ha csúnyán akarnék fogalmazni, azt is mondhatnám: a tudatlanok kiegészítője.

A többieknek viszont bele kell számítaniuk az étrendbe a tömegnövelő beltartalmi értékeit.

A tömegnövelő azért speciális, mert használhatjuk edzés után és használhatjuk egy teljes étkezés helyettesítésére is. Sokan indítják ezzel a napjukat.

Van egy érdekes alapszabály: soha nem éri meg kis kiszerelést venni. Nem is értem, miért gyártanak kicsit.

Tömegnövelőből mindig a nagyot válaszd - benne van a nevében is!


Kapcsolódó cikkek
A nitrogén oxid fokozók jelentik a sporttáplálék-kiegészítők egyik legfrissebb felfedezését. Azóta lassan olyan népszerűségre tesznek szert, mint a kreatinok. A...
A halolajakat manapság főleg szív-és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásai miatt emlegetik, azonban ez nem minden. A jelek szerint a vér magas Omega-3 szintje ...
Nem véletlen, hogy egyre több helyen tűnik fel a „gluténmentes” felirat. Talán gondolkodóba is esel, hogy _vajon a glutén miért nem jó_? Miért kéne kerülni? Net...
Ha most kezdted az edzéseket, vagy tervezed, hogy hamarosan ellátogatsz egy edzőterembe, akkor ez a cikk Neked íródott! Íme a legfontosabb kérdések és válaszok...
A saját szöveteidben, a teljes értékű ételekben és a kiegészítőkben található fehérjék mind-mind aminosavakból állnak. Tehát az izomzatod is. Az aminosavak sok...
ÖSSZEFOGLALOM, HOGYAN IS ÉRHETED EL AZ ÁLOMALAKOT. Persze itt nem költségeket számítunk, hanem azt az árat, vagy „áldozatot”, amire az idődből, energiádból, le...
Természetesen haladó testépítők számára ezeknél a szabályoknál már vannak jóval szigorúbb előírások, de ha most kezded az edzést, vagy nem tudsz szigorú életvit...
Mindig hangsúlyozzuk, hogy nemcsak sportolóknak de egészséges életmódra törekvő átlagembereknek és diétázóknak is mennyire fontos a megfelelő vitamin és ásvány...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-03-07
Szép estét!
172cm vagyok 64kg.
Szeretnék tömeget növelni melyik tömegnövelőt ajánlanád?
Munkámból kifolyólag nagyon sokat mozgok.
Itthoni edzésekre hangolva kezdenék el szedni valami kiegészítőt.
Teremre nem nagyon telik sajna.
Olvastam a Jumborol hogy elég jó, illetve a Volumass35.
Ezeket edzés után csak???
Edzés elött esetleg valami más?
Tudom, hogy sok a kérdés, de inkább felteszem, mert tisztán akarok látni.
Várom válaszod/válaszotokat!

válasz
2018-03-09
Szia!

A Jumbo-ból háromféle van. Ha könnyen hízol, akkor a legfrissebb verziót, a Jumbo Hardcore!-t ajánlom, de ez a legdrágább is egyben. A legköltséghatékonyabb a zöld, klasszikus Jumbo!, ez is hozza szépen a tömeget, de ha könnyen zsírosodsz, akkor nem jó megoldás.

A Volumass 35 is jó, hasonlítsd össze őket egymással, rád bízom, hogy melyiket választod, egyikkel sem jársz rosszul, én a Volumass-t választanám, kevesebb benne a cukor, de ez én vagyok.

Edzés után elsősorban, illetve akkor, ha napközben nem tudsz valamiért enni, akkor kipótolhatsz vele egy étkezést, de érdemes beleraknod a turmixba Zabpehely (Oat Flakes) is, és úgy meginni, bár ez nem "kötelező", működhet a dolog enélkül is.

Edzés előtt lehetne szedni egy csomó mindent, de fontosabb lenne egy jó vitamin: Multi-Pro Plus.
Kérdés
2018-02-12
Ha zsirosabb test alkat vagyok attol szedhetek e tomegnovelőtt azaz ér e valamit?

válasz
2018-02-16
szia!

Természetesen. Edzés után kell a gyorsan felszívódó szénhidrát és fehérje, egy minőségi tömegnövelőben pedig ez megvan. Neked őt ajánlanám, mert alig van benne cukor, és sok fehérjét is tartalmaz: Volumass 35. Van benne kreatin is, meg egy csomó minden még, ami a hasznodra válik majd.