Törzs edzés, hogyan NE!

2016-10-23 | 
 / 4.7
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A hasazás vagy törzs edzés a magyar kultúrában olyan csajos dolog. A lányok lemennek a terembe és végeláthatatlan sorát végzik a haspréseknek, planknek, bicskának, lábemelésnek stb. Ezzel szemben az önmagukat alfahímeknek képzelőknek nincs erre szükségük, hiszen a félguggolásaikkal meg a pattintott felhúzással úgyis kap elég terhelés a törzs. Vagy nem.

Az igazság valahol a kettő között van.


A törzsizmoknak két fontos funkciója van. Az egyik, hogy stabilizál, ezzel megakadályozza a nem kívánt mozgásokat, és ezzel megelőzi a sérüléseket. Egy edzetlen törzzsel, egy nehéz felhúzásnál például parádés hátsérüléseket lehet begyűjteni.

A másik, hogy közvetíti az erőt az alsó és felső test között. Egy szép high-bar guggolás a törzs feszességétől és erejétől nem válik jóreggelt gyakorlattá, az tartja meg a felsőtestet a helyén.

A plusz egy pedig a farizom. Ez is a törzsizmok része, ha lábedzésre kerül a sor, ennek az aktivizálásával kezdjünk az edzést. Illetve úgy általában hasznos, ha a törzs edzéssel melegítünk, mielőtt a rúdhoz nyúlnánk.

Mint rendesen ennek a testrészünknek az edzésére is születtek gépcsodák, amik a ma divatos ultramodern csúcs termekben bőven vannak is. Azonban nagyon nem mindegy mit használunk és mit nem, mert bizony van ami többet árt, mint használ.

Kezdjük valami kevéssé alpárian pusztítóval.:

Ülő hasprés gép

Ennek a létjogosultsága is kérdéses, hiszen az egyik legegyszerűbb gyakorlatot passzírozták bele egy valószínűleg több százezres szerkezetbe. Persze érthető is a születése, hiszen ötvözi a vágyat a kőkemény kockahas, és a kanapén szalonnázás kényelme között.

A probléma vele, a testhelyzet amibe kényszerít. Ugyanis a mozgáspálya végén a has megfeszítésekor a gerinc nyújtottabb állapotban van, mint ami ideális, és ez egy igen erős nyíró hatást gyakorol a csigolyákra.

Alternatívaként vagy a harangozás (cable crunch) vagy ha van a teremben gumiszalag, akkor azzal ugyanez a gyakorlat (banded crunch).

Veszélyességi fokban egyel feljebb áll az ülő alsóhát gép.

Ennek feltalálója valószínűleg gonosz ember volt, de hogy az emberi test felépítéséről nulla információja volt az tuti.

Az a gond vele, hogy olyan terhelést ró a lumbális (deréktáji) gerincszakaszra, ami kifejezettek káros, miközben a csípő és far izmainak segítő munkáját kiveszi a képletből. Ha találkozunk ilyen géppel, egyszerűen kerüljük el, de lehetőleg a termet is ahova betesznek ilyet.

Ehelyett ott a klasszikus hiperhajlítás.

Ha már brutálisan erősek vagyunk, és bármennyire is kontrollált vagy lassú a gyakorlat már nem terhel, akkor lehet nehezíteni itt is gumiszalaggal, vagy akár súlyzóval.

Sokszor volt már említve szóban és írásban a comb közelítő/távolító, alias pinatárogató gép feleslegessége, hát most jön, hogy miért is.

Azonkívül, hogy rengeteg hasznos helyet elfoglal, még csak nem is képest azt nyújtani amit elvárnak tőle. Az edzőtermi mítoszok világában még él a hit, hogy helyileg le lehet dolgozni a makacs zsírraktárakat, és a hölgyeknél sokszor makacs combbelső illetve, külső részén ragadó zsírpamacsok majd leolvadnak ettől. Hát nem.

Ha a távolító részét nézzük, ami egyébként a fenék aktivizációjáért kéne felelős legyen, az ülő testhelyzet eleve halálra ítéli a farizmok működését. Máris bukik az elmélet.

A közelítő funkció használatakor elvileg a combhajlító belső részét szeretnénk terhelni, de ez az izom erre felé különösebben nem mozog. A combod hajlítja, nem a lábaidat zárja össze. Összességében az egész masina a csípő stabilizáló izmait dolgoztatja, közel sem azt célozza amit szeretnénk.

Helyette az oldalra kitörés az, ami egy baromi egyszerű, azonban valóban hatékony gyakorlat lehet, ha a far és comb izmait akarjuk edzeni.

Visszatérve a hasi területre egy igazi gerinc gyilkos az utolsó.

Az ülő törzsfordító gép. Ezzel a géppel minden baj. Tulajdonképp, ha szeretnénk egészséges gerincet magunknak az egyik alapszabály, hogy sose tegyük ki egyszerre feszítő, forgató, és oldalra hajlító hatásnak, főként nem plusz terheléssel mindezt. Ez a gépszörny pedig pontosan ezt teszi.

Ehelyett ha az egész törzsed terhelni akarod, sokkal jobban jársz a haskerékkel, vagy a power plankkel.

Akármit is ígér egy-egy gyakorlat vagy gép használata elvileg, sose kerülhet előrébb, mint az egészségünk. És ahogy az alternatívákból is látható, az egyszerűbb többnyire jobb is. Nincs szükség másra, csak a jól bevált dolgokra, az hogy a fitneszipar folyton kihány magából valami új csoda dolgot, azon nem kell meglepődni, de jórészt feleslegesek egy olyan embernek, aki tudja mit csinál.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
BÁRKIVEL megeshet, hogy egy kicsit elengedi magát, egy időre kiszáll az eat-train-sleep mókuskerékből és egy kicsit élvezi az élet _habos _o...
Monoton aerob, vagy intenzív kardió? Melyik jobb zsírégető módszer? Nos, van valami, ami mindkettőnél jobb: ez pedig az intervallum edzés, a...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Ez volt az egyik első Scitec teszt, amit valószínűleg sokan olvastunk ámulva, vágyakozva, hogy mi is használhassuk ezeket a kiegészítőket íg...
Mindkét gyakorlat az alkart veszi célba, ám egyikük jóval hatékonyabb, mint a másik, ami a brachialis és a brachioradialis izmok stimulusát ...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-08-22
Helló!
Kb mindenki erre kérdez rá: "sose tegyük ki egyszerre feszítő, forgató, és oldalra hajlító hatásnak" az ülő törzsfordító esetében. Engem az érdekelne, hogy a russian twist során nem valami hasonló történik? Teljesen alap gyakorlat, szinte mindenhol csinálják, de nekem gyanús.
Köszi a választ!

válasz
2019-09-04
Szia!

Én amikor a russian twistet meglátom, a sírógörcs kap el. Legszívesebben elővennék egy memóriatörlő ketyerét, mint Will Smith a Man in Black-ben, és kitörölném mindenkinek a memóriájából.
Kérdés
2018-05-30
Sziasztok!
Nekem ezutan a cikk utan kicsit megállt bennem az ütő, mert én nyaron ezt az utolso gepet(ülő törzsfordito) heti rendszereseggel hasznaltam es most szerintetek kb 3 honap utan ez nagyon befolyasolja a gerincemet? Heti 1x csinaltam de akkor sullyal . (17eves )

válasz
2018-05-31
Szia!

Ha eddig nem sérültél le tőle (azt már tudnád ugyebár), akkor nincs gond. Csak soha többé ne használd azt a gépet, és akkor probléma megoldva :)
Kérdés
2017-08-31
Sziasztok!

Korábban jártam a Dávid gerinc klinikára ahol DAVID gépekkel végeztettek velem erősítő gyakorlatokat a hagyományos gyógytorna mellett. Ezek a gépek hasonlóak több fent említett nem ajánlott géphez konkrétan az ülő törzsfordító géphez, és az ülő alsóhát géphez. Az olvasottak után felmerült bennem, hogy ezek szerint ez az egész koncepció amire építik a kezeléseiket nem is igazán megfelelő, vagy ott a precízebb gépek és a gyógytornász asszisztálása miatt szabályosan végrehajtva nem károsak?
Elég elismert hely a gerincbántalmak kezelésében úgy tudom, ezért lepett meg a dolog és gondoltam rákérdezek mi a véleményetek.

válasz
2017-09-01
Szia!

Amikor egy gyógytornász asszisztál és mondja, hogy mit csinálj az merőben más mint mikor egyszerű józsika felpakol random súlyt egy ilyen gépre és rángatózik.
Ha az ember állapota javul egy ilyen gyógykezeléstől akkor az azt hiszem meg is válaszolja a kérdést, hogy jól csinálják-e a dolgukat.
A cikkben felsorolt gyakorlatokkal főleg az a gond, hogy ha szabálytalanul, nem jól megválasztott súllyal csinálod okozhatnak problémát.