Testépítés VS szabad testsúlyos edzés (calisthenics) 3. Rész

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Milyen testet érhetsz el testépítőként/calisthenics hívőként? - a cikk alján megtalálod!


Emlékeztetőül:

Első rész

Második rész

Ne várj 40-ig!

Elvetemült testépítőként tizennyolc évesen szentségtörésnek éreztem volna azt, hogy fekvőtámaszokra "pazarlom" az energiáimat. Most 40 felett előszeretettel megyek le a játszótérre egy erőteljes fekvőtámasz szuperszett edzést rögtönözni a járókelők és a kutyát sétáltatók legnagyobb megrökönyödésére. Úgy néznek rám, mintha a Marsról érkeztem volna és E.T. félresikerült cimborája lennék.

Jól van ez így, én nem zavartatom magam, a testedzés élménye nélkül nem tudok élni, szükségem van rá, mint halnak a vízre.

Nézzük, miért ragadjon súlyzókat egy szabad testsúllyal edző sporttárs?

Több ütős érvem is van. A súlyzózást nem véletlenül alkalmazzák számtalan sportágban az erő és az állóképesség növelésére, szóval ez is lehet egy szempont. A test egységként működik, így ajánlatos minden izomcsoportot egységesen edzeni. Célzottan izmokat növelni súlyzós gyakorlatok és profi edzőtermi gépek segítségével a legegyszerűbb és a leghatékonyabb. Olyan széles a hátad mint egy leszállópálya, viszont hiába nyomod a fekvőtámaszok százait, ezreit, olyan lapos a mellkasod mint egy palacsinta? Itt az ideje, hogy erőteljes és célzott súlyzós edzéssel sarkald növekedésre a mellizmaidat!

A felsőtested olyan mint egy görög istené, de a lábaid olyan vékonyak mint a ropi? Irány az edzőterem, használd ki a súlyzóval guggolás és a speciális lábgépek által nyújtott előnyöket! A testépítés tudomány (a calisthenics is), ha teheted kérd szakértő edző segítségét, vagy olyan személyét akinek értékelhető tudása és teljesítménye van, ne hallgass a műkedvelő kóklerekre!

Körültekintően válogasd meg azt, hogy kinek a javaslatát fogadod el! Tanulj meg edzeni! Tanuld meg azt, hogy a gyakorlatok melyik izmokat mozgatják meg, mikor-melyik testrész és izom terhelődik. Próbálj ki több edzéstervet, ami működik azt csináld ami nem azt hagyd el, figyelj magadra és hallgass az ösztöneidre!

Miért érdemes időnként egy testépítőnek szabad testsúlyos edzéseket csinálni?

A legkomolyabb indok: A meglepetés ereje, a növekedés ereje! Lehet, hogy 100 kg-al lazán szériázol fekvenyomásban, de kellő meglepetést okozhatsz a mellizmaidnak 10 x 20/30 fekvőtámasszal, ami újabb inger a növekedésre. A húzódzkodás, a tolódzkodás a fekvőtámasz, a híd, a guggolás, a felülések mind olyan gyakorlatok, amelyekhez nem szükséges különösebb eszköz, kis kreativitással könnyen megoldható a kivitelezésük. A szabad testsúllyal végzett gyakorlatok közel vannak az ember természetes mozgásához, javítják a koordinációs képességünket.

Ne felejtsük el megemlíteni a testedzés egyik fontos tényezőjét: az aerob mozgást. Rendszeresen kocogjunk a friss levegőn, így erősítjünk testünk motorját a szivünket. Pulzusszámunk megemelkedése jótékony hatással lesz a vérkeringésünkre és a tüdőnkre is, ezáltal javul az anyagcserénk - és a teljesítményünk.

Ha az a célod, hogy egy fekvőtámasznyomó géppé válj, legyen! Nyomd ahogy csak bírod! Viszont abban az esetben, ha szépen kidolgozott arányos és esztétikus mellizmokat szeretnél, kezdd el megdolgozni őket súlyzókkal - több szögből is!

Olyan vastagra guggoltad a combodat, hogy már nem kapsz magadra nadrágot? Hetente cseréled a wc deszkát? A robosztus izomzat nem minden! Minden izomnak megvan a maga funkciója, ne téveszd ezt szem elől, ne ess extrém túlzásokba! A mennyiséget váltsa fel a minőség!

Az izmoknak nincs szemük, nem látják azt, hogy te súlyzóval, vagy szabad testsúllyal edzel! Az izmaid ingert éreznek. Lepd meg őket, serkentsd fejlődésre az elkényelmesedett, elhanyagolt és a lemaradt testrészeidet! Szabadulj meg minden dogmától és téves előítélettől, feszítsd ki a határaidat, így a személyes testedzési céljaidat sokkal rövidebb idő alatt éred el, mintha mereven ragaszkodnál a sablonokhoz!

Semmi sem kötelező, a lényeg mindig az, hogy jól érezd magad, és a testedzés élmény legyen!

Nos, melyiket választod? Szabad testsúlyos edzés vagy testépítés?

Mindkét stílusnak megvannak a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai egyaránt. Mindkét testedzési irányzatot lehet értelmesen csinálni, minden a céljainktól és az ambícióinktól függ. Egyik sem rosszabb, vagy jobb mint a másik, minden nézőpont kérdése. Az intelligens és az okos sportoló kihasználja mindkettő előnyeit, és a maga hasznára fordítja azokat. Fontos tényező az, hogy hány éves vagy, milyen az élethelyzeted (diák vagy, esetleg már dolgozol, vagy családod van). Én 40 felett már másképpen gondolkodom, mint 20 éve (akkor is edzettem).

A szempontom a következő: mivel szoros a napi beosztásom, a lehető legrövidebb idő alatt akarom elérni a legjobb eredményt - ez fér bele az életembe. A céljaim a következőek: folyamatos fejlődés, élményedzés, egészség, esztétikum, fittség, a saját magamhoz mért lehető legjobb edzettségi szint. Ezzel arra akarok rávilágítani, hogy mindenki az élethelyzetének megfelelően tűzze ki a testedzési céljait. Ha számodra belefér 100 sorozat fekvőtámasz és élvezed, akkor hibátlan a történet. Nekem ez nem fér bele, és az igazság az, nem is vágyom arra, hogy a perzsa szőnyegen magányosan nyomogassam a fekvőtámaszokat, én szívesen megyek emberek közé edzeni.

Melyiket edzési stílust válaszd? Azt, amelyik a te egyéniségedhez közelebb áll, amelyikben örömödet leled! Melyik gyömölcsöt kedveled jobban, az almát vagy a banánt? A döntésed előtt kóstold meg őket! Így el tudod dönteni, hogy számodra az alma vagy a banán a szimpatikusabb, de természetesen ehetsz ananászt is. Én rendkívül kedvelem mindkettőt, így az egyik nap alma, a másik nap banán, néha ananász! :-) Legyél nyitott és befogadó, hallgasd meg az új nézőpontokat, gondolkodj el az érveken (néha kóstolj meg más gyümölcsöt is) majd próbáld ki a gyakorlatban, ami működik azt vedd fel a repertoárodba - és csináld!

Jöjjön a várva várt kérdés!

Milyen testet érhetsz el testépítőként/calisthenics hívőként?

Jósolni, ígérgetni nem tudok neked, sőt, a szellem, aki a palackból előbújva a kívánságaidat teljesíteni tudja sem én vagyok - a vágyaidat egyvalaki tudja teljesíteni: te magad, ezért konkrét választ ne várj tőlem. A kérdésre válaszolni egyenlő a lehetetlen küldetéssel; úgyanis mindenki egyedülálló, egyedi lehetőségekkel és perspektívával. Mire számítson a 48 kg-os 30 éves titkárnő, a 150 kg-os 45 éves manager és a 18 éves 75 kg-os frissen érettségizett kisportolt, két lábon járó tesztoszteronbomba legény?

Íme egy stratégiai iránymutatás a lényegről

Calisthenics

Idő/energia

Otthon egy ajtófélfába akasztható húzódzkodóval néhány nm-en, vagy a közeli játszótéren könnyen és komplexen elvégezhetjük az edzéseinket. Ez mindenképpen praktikus, ha nem vagyunk időmilliomosok.

Edzés

Kevés a szakirodalom és a szakértői támogatás, így magunkra vagyunk hagyva. A lábak edzése kissé körülményes és időigényes. Nincsenek kézzel fogható és követhető példaképek.

Eredmény

Optimális táplálkozás, regenerálódás és edzés mellett kiváló kondíció, remek állóképesség, esztétikus megjelenés érhető el - amennyiben a genetikai adottságaink ezt lehetővé teszik. Tudomásul kell vennünk, ha az esztétikum és az izmok építése a cél, a testépítés verhetetlen ebben a tekintetben.

A calisthenics előnyei

A testünk mindig kéznél van, így nem kell az edzéseknek nagy körítést és felhajtást csinálni. Remek edzettségi színvonalat tudunk elérni a szabad testsúllyal végzett gyakorlatokkal, ám az korántsem biztos, hogy az izmaink és a megjelenésünk ezt tükrözni fogja.

A calisthenics hátrányai

Ha az edzettség mellett jól is akarunk kinézni, azaz szépen kidolgozott izmokat akarunk, nagyon sok időt/energiát igényelnek az edzések. Ezért érdemes súlyzókat ragadni, így időt spórolunk és gyorsabban érhetjük el álmaink testét - ha az edzettségünk, és tápanyagbevitelünk adott.

FONTOS: Az izmok definiáltságának a minősége 70%-ban a táplálkozásod minőségének a függvénye!

Testépítés:

Idő/energia

Otthon egy állítható paddal és egykezes- kétkezes súlyzókészlettel neki tudunk veselkedni a testünk "tökéletesre" (saját magunkhoz képest) faragásához. Ez befektetést és elszántságot igényel. Az edzőterem belépője is pénzbe kerül, mint minden az életben. Azonban ha saját magadba invesztálsz a legjobb helyre fektetsz be!

Edzés

Szakirodalom és edzői támogatás van bőven, csak tanuljuk meg kiszűrni a kóklereket, válogassuk meg kire figyelünk oda, kinek a javaslataira hallgatunk.

Eredmény

A testünket a legoptimálisabban és a leggyorsabban a súlyzós edzéssel és a funkcionális profi gépekkel (+ aerob edzések kombinációjával - ez vonatkozik a calisthenics-re is) tudjuk alakítani, formálni. Ennél jobb módszer nincs. Pont.

A testépítő edzés előnyei

Erőteljes, kontrollálható edzések, szabályozható edzésterhelés, célzott izomtömegnövelés, alakformálás, kiváló edzettségi szint elérése - optimális esetben. Nem utolsósorban hatékonyan tudunk gazdálkodni az időnkkel.

A testépítő edzés hátrányai

A tudatlanság veszélye: túlevés, gyors eredmények hajszolása, irreális célok, idióta motiváció: "nagydarab" legyek... Barbár hozzáállás, és a bemelegítés hiánya miatt könnyen lesérülhetünk. A komoly eredmények érdekében komoly testépítői szaktudásra, és önmagunk mély ismeretére van szükségünk. Ha minden feltétel és lehetőségünk adott, és mindezek ellenére nincsenek látványos eredményeink, akkor nem a testépítéssel van gond, hanem a tudásunkkal, ismereteinkkel.

FONTOS: Az izmok definiáltságának a minősége 70%-ban a táplálkozásod minőségének a függvénye!

A lényeged ne téveszd szem elől!

Ne feledd a lényeget: OPTIMÁLIS. Az optimális edzéshez, az eredményeidhez, álmaidhoz, testedzési céljaidhoz saját magad megismerésén keresztül vezet az út. Ez vonatkozik a lelkedre és a testedre is. Ha nagyratörő álmaid vannak és a csúcsra törsz, használd ki a modern kor nyújtotta, számodra épp megfelelő, biztonságos sportélelmiszereket, táplálék kiegészítőket! Tudatos, optimális és átgondolt táplálkozással illetve a megfelelő sportélelmiszerek (fehérje turmixok, vitaminok, kreatinok, stb.) alkalmazásával kihozhatod magadból a maximumot. Ez minden sportra vonatkozik. Az élsportolók már régóta használnak táplálékkiegészítőket. A testépítők is. Miért pont a calisthenics lennne a kivétel? Ott is remekül kiaknázhatod őket (szerkesztői megjegyzés: nézzetek utána nyugodtan, a méltán népszerű Hannibal pl. a Trec Nutrition szponzoráltja, a FIBO-n pedig az egyébként impozáns Trec standon gyakorlatilag szinte csak calisthenics bemutatók mentek. Idegen a két dolog egymástól?). A megfelelő edzéssel, étrenddel, és jól, céljaidnak megfelelően megválasztott táplálékkiegészítőkkel már hobbi szinten is óriási eredményeket tudsz elérni mindkét sportban, ha komolyan veszed az összes korábban említett fontos tényezőt!

Legyél nyitott, kreatív és széles látókörű, ezáltal új dimenziók nyílnak meg számodra a testedzés területén!

A lényeg: a megszokottól eltérő edzésinger, élmény legyen a testedzés és folyamatosan FEJLŐDJ!

Jó edzést!

Barta Tibor


Kapcsolódó cikkek
A mellről nyomás nagy szószólójaként megakadt a szemem egy újságban egy cikk címén: 4 gyakorlat, ami jobb, mint a fej fölé nyomás. Na, szép, mondom, biztos vala...
Nos, a mai cikk első ránézésre talán picit olyan lesz, mintha magunk ellen beszélnénk, de ha jobban megnézed, látni fogod, hogy nem magunk ellen, hanem érted me...
Platóhoz érkeztél, nem fejlődsz, vagy valamelyik izmod megrekedt a fejlődésben? Ha igen, akkor van számodra 5 tippünk a fejlődésed újraindításához!...
Bár nem hisszük, hogy mindenkinek ezzel a problémával kell kelnie és feküdnie, ha a combodon pont ez a terület van lemaradva, akkor mindenképp hasznos lesz szá...
Az alábbi kis cikk nem feltétlenül azoknak lesz érdekes, akik hárdkór módon nyomják az ipart. Azonban nekik is van vele feladatuk: eljuttatni minél több eberhez...
Az Egyesült Államokban (és Magyarországon is - _a szerk.Megj._) az elhízás járványszerű méreteket öltött. Ami leginkább riasztó, hogy ez a jelenség nem korláto...
A teljest test edések a kezdőknek valók, a haladó edzéstervek osztott edzésekből állnak, egy izomcsoport heti egyszer, vagy maximum kétszer kerül sorra, de az b...
Mindenki, akit megcsapott a vasak illata, szeretné, ha formás, izmos bicepsze lenne. Ez az egyik legkedveltebb izomcsoport talán a mellizom után, amire mindenk...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!