Testépítés és az alkohol

 / 4.6
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Nem gondoltam volna, hogy különösebb magyarázatot igényel az, hogy az alkoholfogyasztás káros, de mégis érdemes vele foglalkozni. Például azért, mert sokan teszik fel a kérdést, hogy beleférnek-e a hétvégi bulik a testépítő életformába. Sőt felmerül a probléma, hogy egyáltalán bármennyi alkohol megengedett-e.


Amit magyarázni sem kellene

Gondolkodjunk logikusan, és állítsuk szembe az alkoholról való tudásunkat a testépítés alapelveivel.

Tudod ez mennyi kalória?

1. Az alkohol idegméreg, a szervezet számára nem esszenciális tápanyag, nagyon nagy meló feldolgozni neki és azon van, hogy minél hamarabb kiürítse azt önmagából. Ezzel szemben a testépítők esszenciális tápanyagokat fogyasztanak azért, hogy minél jobb, egészségesebb fizikumot érjenek el.

2. Az alkohol dehidratációt okoz, kihajtja a vizet, kiszárítja a sejteket. A testépítők viszont napi sok liter vizet isznak azért, hogy folyamatosan hidratálják a testüket, az izmaikat, hogy serkentsék az anyagcserét, a vérkeringést.

3. Ha nagyon sok alkoholt iszol rövid idő alatt, akkor kihányod. Ezzel együtt kihajtod magadból az értékes táplálékot, és dehidratálódsz.

4. Az alkoholban cukor van. A testépítők ellenben óvakodnak a cukroktól. Mellékesen az alkohol kelóriatartalma magas, de nem tudod szénhidrátként az izmokban felhasználni, zsír lesz belőle.

5. Az alkoholtól másnapos leszel. Elcseszed egy estédet azzal, hogy igyál, aztán elcseszel egy egész napot azzal, hogy túléld a macskajajt. Ilyenkor rossz a gyomrod, fáj a fejed, gyenge vagy. Nem tudsz enni, sem pedig edzeni, sem tanulni vagy dolgozni. Egy lépést tettél hátrafelé.

6. A sportolóknak nem való az alkoholizálás. Még az egyszeri partyarc a vodkanarancsot tolja magába a diszkóban, addig te otthon aludhatsz és regenerálódhatsz.

7. Az alkohol drága. Egy este alsó hangon eliszol x ezer Ft-ot, ami egy fél kiló tejsavó, egyéb tápkiegek, akár egy havi diákbérlet, egy 2 személyes bőséges grillvacsi, két mozijegy, egy könyv, egy új edzőtrikó (...) ára.

Az egyéb, morális-erkölcsi és más élettani hatásáról az alkoholnak talán megtanított már anyukád, vagy az élet. Viszont ha ezen alapvető tények nem elég meggyőzőek, alapozzunk tudományos megállapításokra.

Az alkohol csökkenti a tesztoszteronszintet

Tudnivaló, hogy a tesztoszteron az egyik legfontosabb anabolikus hormonunk, amely az izomépítés mellett szerepet játszik az anyagcsere gyorsításában, tehát a tesztoszteron a zsírégetést is segíti. Az alkoholfogyasztás során ezen hormonunk termelése csökken, tehát lassulnak a testépítés számára előnyös folyamatok is.

Neki sem kellene!

Az alkohol üres kalóriákat tartalmaz

Egy gramm alkohol 7 kalóriát tartalmaz. Gondolhatnánk, hogy a zsír pedig 9-et, azonban itt a hangsúly azon van, hogy az alkohol üres kalóriákat jelent. Tehát energiaértéke van, tápértéke pedig nincs. A szeszes italokban az alkohol meglehetősen koncentrált, ám ezen felül más forrásokból származó kalóriákat is tartalmaznak, mint a fent említett cukor. Hogy szemléletes legyen, egy átlag pohár édes vörösbor megközelítőleg 110 kcal, amiből durván 90 származik csak magából az alkoholból, a többi járulékos szénhidrát. Mindebből következik, hogy az alkohol bizony zsírraktározásra serkenti a szervezetedet. Az elhízásra hajlamosít továbbá az a puszta tény is, hogy az alkohol növeli az étvágyadat, többet eszel, több felesleges kalóriát viszel be.

Glikogén, fehérje

Az alkoholfogyasztás blokkolja a fehérjeszintézist, mindazonáltal kiüríti a glikogénraktárakat. Már egy-két perccel a fogyasztás után elkezd hatni bizonyos hormonfunkciókra, melynek következtében az agy és az izom glikogénraktárait is károsítja. Így az erőszinted is csökken, valamint mentálisan sem leszel a topon, ami akár két napon keresztül eltart, nem csak a buli éjszakáján.

„De én olvastam a kis mennyiségű alkoholfogyasztás pozitív hatásairól is”

Igen, olvashattál. Olyasmit, hogy a kis mennyiségű alkohol (ami nem egyenlő a berúgással) növeli a vér HDL (jó koleszterin) szintjét, jó a szívnek, a keringési rendszernek, sőt, a vörösborról szoktak olyasmit állítani, hogy segít a vérképződésben. Azonban ha te edzel, megfelelően táplálkozol és jó minőségű táplálékkiegészítőket fogyasztasz, akkor nem leszel szívbeteg, nem lesz magas a rossz koleszterinszinted, és jó eséllyel kiküszöbölsz rengeteg egészségügyi problémát is. Ennek tükrében nincs szükséged arra, hogy alkoholt fogyassz, akár kis mennyiségben is (ráadásul a vörösborban lévő egészséges anyagokhoz hozzájuthatsz étrendkiegészítőkből is, alkoholmentes formában - a szerk).

Konklúzió

A „lehet alkoholt fogyasztani?” kérdéssel leginkább azok szoktak erőlködni, akik nem havi egy pohár vörösborra gondolnak a vasárnapi ebéd mellé, hanem azok, akik nem képesek feladni a féktelen bulizást a sport és a saját egészségük érdekében. Végkövetkeztetésként tehát azt javaslom, hogy ha sportemberek vagytok, ne igyatok alkoholt! Kompromisszumot azonban lehet kötni. Ha szökőévben egyszer megisztok egy-két pohár minőségi száraz vörösbort, az íze miatt, nem azért hogy jól benyessetek, akkor azzal nincs baj. De a péntek-szombat esti dorbézolásokat tessék elfelejteni.

Macsek


Kapcsolódó cikkek
Van az az állapot az ember életében, amikor már elkezd érdeklődni az egészséges életmód, meg a normális diéta iránt, ám még mindig csak fél információk birtokáb...
Az ember fő táplálkozási motivációja az ízek hajhászása lett, korántsem az, hogy az élethez alapvetően szükséges tápanyagokat a szervezetébe juttassa. Hogyan le...
Átvettük tehát a súlyzós edzést, a kardiót, jöjjön minden szálkásítás legkritikusabb témaköre: a diéta. Az eddigiekből nyilvánvaló, hogy a hagyományos "kis súl...
AZ ARANYÉR KEZELÉSE CITRUS BIOFLAVONOIDOKKAL – KUTATÁSI EREDMÉNYEK! Egy két hónapos, kettős vak, placebo kontrollált kísérlet 120 folyamatosan kiújuló aranyé...
Gondolom, mindenki. Előrebocsátom, hogy fotelben ülve, tévénézés közben nem fog kockás hasa fejlődni senkinek. És napi 100 felülés sem fog eredményt hozni. A ko...
Nemrég született egy cikkünk, amivel lélekben felkészítettünk titeket arra, hogy ha diétába fogtok, akkor bizony elérkezik az a pont, amikor a tested megálljt p...
A modern társadalom és urbanizált világ egyik nagy mumusát jelentik a civilizációs betegségek. Ide tartoznak a különböző autoimmun betegségek is, melyek közül ...
Hallottál már arról, hogy ha fogyni akarsz és meg is akarod tartani a súlyodat, akkor érdemes súlyzós edzéseket folytatni? Ez persze nem azt jelenti, hogy színp...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-02-17
Üdv!
Május óta sajnos elég sokszor volt bulim és az alkoholt se vetettem meg amit nagyon bánok és most döntöttem úgy hogy elég, nem úgy fejlődök sőt vesztettem izmot
Azt szeretném kérdezni hogy a szervezet mennyi idő mire teljesen visszaáll és ugyanúgy tudok nőni ès fejlődni ha egyáltalán lehetséges ?
Köszönöm

válasz
2019-02-18
Szia!

Az alkohol kimegy a szervezetből viszonylag gyorsan órák alatt, szóval gyors lesz a visszaállás is.
Kérdés
2018-07-23
És a vörösbor mint olyan? :D Kimondottan egészségesnek mondják ha az ember néha megiszik 1-1 pohárral.

válasz
2018-07-23
Szia!

Valóban egészséges a vörösbor, csomó antioxidáns van benne, de tényleg figyelni kell arra, hogy az az 1 pohár ne ilyen Mucsi-féle 5 literes "pohárka" legyen :D Az okosok azt mondják, napi 1-2 pohár fér bele férfiaknak és 1-1,2 pohár nőknek, nyilván ez függhet testsúlytól is. És azt javasolják, hogy ne minden napos legyen a mérsékelt mennyiségű borivás sem, hanem legyen pár nap a héten, ami teljes mértékben alkohol- és vörösbormentes.