Teljes kiőrlés - valóban alacsony GI?

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mindannyian - de legalábbis a legtöbben - ismerjük a teljes őrlésű gabonafélék előnyös élettani hatásait - ebben a rovatban is nem egyszer esett már szó róluk. A teljes őrlésű gabonában megmaradnak a legtáplálóbb részek, a héj és a csíra, ami hiányzik a finomlisztből. A teljes kiőrlésű gabonák rostjai csökkentik a cukorbetegség kockázatát, de egyes kutatások szerint még az emlőrákét is - ezek a rostok ugyancsak hiányoznak a finomlisztből. A magnézium ellazítja az érfalakat, a B-vitaminok pedig a folsavhoz hasonlóan csökkentik a homocisztein szintet - ez hajlamossá tesz minket a szívbetegségekre.

De vajon az, hogy egy termék teljes kiőrlésű lisztből készül, vajon automatikusan azt is jelenti, hogy az adott termék GI-je is alacsony?

Az igazság az, hogy nem. Az ilyen jellegű pékáruk esetében gyakran a teljes őrlésű gabonaszemeket olyan finomra őrlik, hogy emiatt felszívódásuk csaknem a fehér kenyérével lesz egyenértékű. Persze, mivel nem távolították belőle el a mag értékes részeit, egy ilyen péksütemény még mindig jobb választás, mint a fehér kenyér, de a legjobb, ha olyan termékek mellett döntünk, melyek olyan durva lisztből készülnek, amiben látszanak a gabonaszemek. Az ilyen típusú kenyeret emésztjük meg a leglassabban.


Kapcsolódó cikkek
Íme itt van minden, amit a mogyoróvajról tudni akartál, plusz egy házi mogyoróvaj recept, hogy ne szorulj rá a boltban kapható, mindenféle káros anyaggal telera...
Vajon mennyire figyeljük a megvásárolt ételek címkéjét? Van egy anyag, amire érdemes odafigyelni; ez a magas fruktóztartalmú kukorica szirup (high fructose corn...
Tom Venuto Kérdés: Tom, én igazán össze vagyok zavarodva a tojással kapcsolatban. Csak fehérjét használok a sárgájában található koleszterin és telített zsírs...
Volt már olyan hogy a tükörbe nézve kicsinek láttad magad, pedig valójában az átlagembernél jóval nagyobb voltál? Érezted magad alulfejlettnek valaha olyan vala...
Kerültél már olyan helyzetbe, hogy minden erőddel le akartál fogyni, és valami mégsem stimmelt? A sikeres diéta egyik kulcsa, hogy folyamatosan pörgésben kell t...
MI IS AZ INZULINREZISZTANCIA? Az inzulinrezisztencia lényegében azt jelenti, hogy szervezetünk sejtjeinek inzulinreceptorai - többnyire az ismételten erős inzu...
A zsíroknak többféle fajtája létezik, némelyik közülük szükséges ahhoz, hogy hosszú távon egészségesek maradjunk. Mindazonáltal fontos odafigyelni az arányokra...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!