Teljes kiőrlés - valóban alacsony GI?

2009-09-30
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mindannyian - de legalábbis a legtöbben - ismerjük a teljes őrlésű gabonafélék előnyös élettani hatásait - ebben a rovatban is nem egyszer esett már szó róluk. A teljes őrlésű gabonában megmaradnak a legtáplálóbb részek, a héj és a csíra, ami hiányzik a finomlisztből. A teljes kiőrlésű gabonák rostjai csökkentik a cukorbetegség kockázatát, de egyes kutatások szerint még az emlőrákét is - ezek a rostok ugyancsak hiányoznak a finomlisztből. A magnézium ellazítja az érfalakat, a B-vitaminok pedig a folsavhoz hasonlóan csökkentik a homocisztein szintet - ez hajlamossá tesz minket a szívbetegségekre.

De vajon az, hogy egy termék teljes kiőrlésű lisztből készül, vajon automatikusan azt is jelenti, hogy az adott termék GI-je is alacsony?

Az igazság az, hogy nem. Az ilyen jellegű pékáruk esetében gyakran a teljes őrlésű gabonaszemeket olyan finomra őrlik, hogy emiatt felszívódásuk csaknem a fehér kenyérével lesz egyenértékű. Persze, mivel nem távolították belőle el a mag értékes részeit, egy ilyen péksütemény még mindig jobb választás, mint a fehér kenyér, de a legjobb, ha olyan termékek mellett döntünk, melyek olyan durva lisztből készülnek, amiben látszanak a gabonaszemek. Az ilyen típusú kenyeret emésztjük meg a leglassabban.


Kapcsolódó cikkek
Következzen egy ugyancsak divatosnak mondható módszer: a harcosok étrendje. Egész napos koplalás, este lakoma, mert a régiek is így csinálták. De vajon Te mire ...
A tesztoszteron az izomépítés szempontjából az egyik legfontosabb hormon a szervezetünkben, a növekedési hormon és az inzulin mellett. Aki izmos akar lenni, min...
Most nem fogyunk és nem hízunk. Most a hangsúly az egészségen van. Persze, enni bármit lehet ésszerű mértékkel, legalábbis ez folyik a csapból is... De én inkáb...
A klasszikus testépítés táplálkozási szabályait jól ismerjük: napi 6-8 étkezés, kiszámolt mennyiségek, pontos makrók, a katabolizmus elkerülése és a folyamatos ...
Klasszikusan ez az első kérdés, ami felmerül egy kezdő testépítőben: Szálkásítsak vagy tömegeljek, vagy esetleg a meglévő zsírréteget dolgozzuk át izommá?...
Ki ne hallott volna róla... A "gyúrósok" egyik legkedveltebb reggelije, diétázók kedvelt étele, sok diétás süti alapanyaga, ezerféleképpen elkészíthető, egészsé...
Milyen elcsépelt, igaz? És csak féligazság, de még ezt a kis töredékét sem érti az emberek nagy hányada. Bővebb háttérinfoért _IDE_ kattints, ha Te inkább szere...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!