Tejfehérje (Milk protein)

2010-04-28
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Rövid áttekintés

A tejprotein táplálékkiegészítők széles körében megtalálható, úgy az MRP-kben mint a proteinszeletekben és a fehérjeturmixokban. Nem is véletlenül: a kazeinnel és tejsavó fehérjével kombinálva a tejfehérje rendelkezik mindkettő előnyös tulajdonságaival, beleértve az izomregenerációhoz és növekedéshez szükséges magas aminosavtartalmat, csakúgy, mint az immunrendszer erősítését. Ráadásul zsírmentes, alacsony kalóriatartalmú, és könnyen emészthető.

2,35 kg 
 / 4.7
5%   14 690 Ft  
13 955 Ft


Ismertető

Egyéb elnevezések

Teljes tejfehérje (TMP), tejfehérje koncentrátum (MPC), tejfehérje izolátum (MPI)

Hol találhatjuk meg a tejfehérjét

A tejfehérjét tehéntejből vonják ki, mely 3-5%-os fehérjetartalmú, és két fehérjetípusból épül fel: kazeinből és tejsavóból. A tejfehérje átlagosan 80% kazeint és 20% tejsavót tartalmaz. Tipp Olyan tejfehérjéket keress, amiket alacsony hőmérsékleten gyártottak, így ugyanis megelőzhető a fehérjék denaturálódása, és az ebből adódó hatásfokcsökkenés.

Hatása a teljesítmény fokozására

Miért használják a sportolók a tejfehérjét

Nyilvánvalóan bizonyítékok támasztják alá, hogy a sportolóknak és fitneszrajongóknak (függetlenül az ágazattól) intenzív edzés okozta stressz hatására megnő a fehérjeigényük — egyszerűen szólva, a fehérje esszenciális az izomtömeg növekedés és regenerálódás szempontjából. Figyelembe véve, hogy a tejfehérje tartalmaz kazeint és tejsavót is, aktív emberek számára kiváló minőségi fehérjeforrásnak bizonyul.

A tejfehérjét jó minősége és értéke népszerű adalékká teszi sok fehérjeporban, étkezést helyettesítő kiegészítőben, és fehérjeszeletekben. Így aztán nemigen kell külön keresgélni – végy egy fehérjeport, és a címkéről visszaköszön majd.

Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és regenerációt:

 • Aminosavak optimális forrásaként (melyek az izmok fő építőkövei és szükségesek az izomszövet regenerálódásához és növekedéséhez) növeli az izomtömeget
 • Javítja az anabolikus környezetet és megelőzi az izmok lebomlását, így segítve az intenzív súlyzós edzés izomnövelő hatásait

Hogyan járul hozzá a hosszú élethez:

 • Erősíti az immunrendszert azzal, hogy az antioxidánsok szintjét növeli a testben, csakúgy, mint a glutation és az immunoglobulinok (immunrendszert stimuláló peptidek)

Egészségügyi előnyei

A tejfehérje hiánytünetei

Nincs ismert hiánytünete.

Részletes ismertetés

További tudnivalók

Ha még nem hallottad volna, nem tudod támogatni, fenntartani, regenerálni vagy növelni izomszöveteidet fehérje nélkül (amit a szervezet fontos aminosavakká bont le). Ez azt jelenti, hogy nem tudsz izmot építeni mindaddig, amíg nem fogyasztasz fehérjét. Állandóan. Fogalmazzunk másképp? Céljaidtól függetlenül, a fehérjének kell az alapját alkotnia minden sportoló, súlyemelő, és fitneszrajongó táplálkozásának és táplálékkiegészítésének, egyszerűen azért, mert a kutatások kimutatták, hogy az edzés, a diéta (kalóriacsökkentés), és az egyéb fizikai aktivitás nagyobb „keresletet” teremt rá a szervezetben, jelentősen megnövelve így az igényt a jóminőségű fehérjeforrásokra.

Mi is a tejfehérje?

A tejfehérje saját formájában – társaihoz, a kazeinhez és a tejsavóhoz hasonlóan – nem fordul elő a magában. Valójában gyakran MRP-k, fehérjeporok és táplálékkiegészítő szeletek fehérjekeverékének alkotóeleme. Nézd meg eme termékek bármelyikének összetételét a címkén, és meglátod, hogy a tejfehérjét más, jóminőségő fehérjékhez (szója, albumin) adagolják, hogy így alkossanak "szabadalmazott fehérjekeverékeket".

A tejsavó és a kazein keverékeként a tejfehérjét minden másnál gyakrabban használják a címkék „kozmetikázására”. A tejfehérjék előnyei pedig csaknem azonosak a tejsavóéval vagy a kazeinével. Ami logikus is, mivel a tejfehérje 80%-ban kazeinből és 20%-ban tejsavóból áll.

Íme egy rövid áttekintés a tejsavóról és a kazeinről:

A tejsavó fehérje, mely egyike a tejfehérjéből kivont két fehérjeváltozatnak, valószínűleg a legjobb minőségű mind közül. Sok tudós által a sovány izomtömeg növelésért és fenntartásáért főként felelősnek tartott anyagként a tejsavó nagy hírnévre tett szert, mint a legfőbb fehérjekiegészítő, öt kulcsfontosságú tulajdonságából kifolyólag:

 • Magas biológiai érték (BV faktor), mely lehetővé teszi az aminosavak gyorsabb felszívódását az izomsejtekbe mád fehérjékhez viszonyítva;
 • Nagy aminosav tartalom, beleértve a két alapvető fontosságú aminosavat, a glutamint és a ciszteint (melyek közvetlen prekurzorai a legerősebb szabadgyökök ellen küzdő aminonak, a glutationnak);
 • Megnövekedett glutationszint (mely az immunrendszert erősíti);
 • Lenyűgöző immunoglobulin és laktoferrintartalom (más néven fehérjepeptidek, melyek pozitívan hatnak az immunrendszerre); és
 • Alacsony laktóz-(tejcukor), kalória- és zsírtartalom.

Ezen elemek hatásai miatt a tejsavófehérje egy „muszáj hogy legyen” anyag minden aktív egyén számára.

A másik, tejből kivont fehérje a kazein, amiről több kutatás is kimutatta, hogy nem csupán ellátja testünket a legfontosabb, intenzív edzés alatt az izmok megtartásához szükséges aminosavakkal, de még az izomtömeg növekedését is elősegíti.

Íme egy rövid elemzés a kazein legfontosabb tulajdonságairól:

 • Különösen gazdag forrása az immunrendszert erősítő és izomfehérjét megóvó glutaminnak. Valójában 20,5%-os glutamintartalma van.
 • Szintén kiváló argininforrás, ami jól ismert „növekedési hormon-termelő” aminosav.

Az összes protein közül neki van a legmagasabb tirozin-triptofán aránya (majdnem 5:1), így a legstimulálóbb hatású és fogyasztása után az étvágyat leginkább csökkentő fehérje is. Ez abból fakad, hogy a tirozint egyfajta „azonnal megszerzendő” aminosavnak tartják, mely fogyasztása után megnöveli az agy kémiai jeleit, így általános elégedettség-és teltségérzést okoz.

*Hogy a kazeinnek és a tejsavónak az összes előnyét megismerhesd, tekintsd át a részletes ismertetőjét mindkettőnek.

Következtetés

Mindent összevetve, és figyelembe véve, hogy a tejfehérje a kazeinnek és a tejsavónak 80:20 arányú keveréke, mindkét fehérje előnyeit biztosítja, miközben a gyártóknak remek lehetőséget teremt arra, hogy megnöveljék termékeik fehérjetartalmát, és hogy azok ízét is feljavítsák. A tejfehérje egyfajta „két legyet egy csapásra ütő” anyag a fehérjék között.

Felhasználási javaslatok

A kutatások kimutatták, hogy az aktív életmódot élők, különösen a keményen sportolók és a súlyemelők, több fehérjét igényelnek az átlagnál – ez tudományosan dokumentált tény, tekintet nélkül mindarra, amit laboratóriumi köpenybe bújt alakok próbálnak állítani.

Mennyiség

Először is meg kell határozni napi fehérjeszükségletünket, mind az ételekből, mind pedig a fehérjetartalmú kiegészítőkből bevitt mennyiségeket. Mivel a fizikailag aktív egyének napi fehérjeszükséglete nagyobb, mint az átlagembereké, a fehérjebevitel a következők szerint javasolt:

 • Aktív, egészséges férfiak esetében izomtömeg növeléséhez az átlagos fehérjeszükséglet 2-3 g / testsúly kilogramm körül mozog, a nap folyamán arányosan elosztva (pl. egy 90 kilós intenzíven edző sportoló ideális esetben 180-270 gramm fehérjét kell, hogy fogyasszon naponta, 6 egyenlő részre osztva, így 30-45 grammos adagokat fogyasztva étkezésenként).
 • Az izomszövet megtartásáért és az aktív nők többségének számára a napi fehérjebevitel 1,5 és 2g / testsúly kilogrammban van meghatározva, a nap folyamán egyenlő részekre osztva (pl. egy 55 kilós aktív életmódot folytató nő ideális esetben 90-115 gramm fehérjét kellene, hogy fogyasszon naponta, 6 egyenlő adagra elosztva, így 15-20 grammos fehérjeadagokat biztosítva étkezésenként)

Időzítés

Napi fehérjeigényünk függvényében (a fent meghatározottak szerint), a kiegészítőként fogyasztott fehérje a nap folyamán bármikor fogyasztható egy teljes étkezés helyett (MRP-ben, vagy egyszerűen fehérjepor formájában némi étellel, pl. almával együtt).

Tipp

Bizonyosodjunk meg róla, hogy kellő mennyiségű fehérjét fogyasztunk egy órán belül edzés után és lefekvés előtt. Ez a két időpont optimális, mivel edzés után egy „nyitott ablak” áll rendelkezésre a fehérje azonnali felszívódására/felhasználására, a lefekvés előtti fogyasztás pedig kiválóan alkalmas arra, hogy pozitív nitrogén egyensúlyban tartsuk testünket, így biztosítva folyamatos anabolikus állapotot pihenés közben.

A tejfehérje szinergistái

Nincs ismert szinergistája.

Biztonsági tudnivalók

Ha allergiásak vagyunk a tejre (laktózra vagy kazeinre) óvatosan kezeljük fogyasztását.

A tejfehérje mérgező hatása

Nincs ismert mérgező hatása.

Tiltások és korlátozások

Nem ismertek.

Irodalom

• Boirie, Y., et al., "Slow and Fast Dietary Proteins Differently Modulate Postprandial Protein Accretion," Proc Natl Acad Sci U S A 94.26 (1997) : 14930-5.

• Chin, S.F., et al., "Dietary Sources of Conjugated Dienoic Isomers of Linoleic Acid, a Newly Recognized Class of Anticarcinogens," J Food Comp Anal 5.3 (1992) : 185-97.

• Demling, R.H., and DeSanti, L., "Effect of a Hypocaloric Diet, Increased Protein Intake and Resistance Training on Lean Mass Gains and Fat Mass Loss in Overweight Police Officers," Ann Nutr Metab 44.1 (2000) : 21-9.

• Demling, R.H., and DeSanti, L., "Increased Protein Intake During the Recovery Phase After Severe Burns Increases Body Weight Gain and Muscle Function," J Burn Care Rehabil 19.2 (1998) : 161-8.

• Dionysius, D.A., and Milne, J.M., "Antibacterial Peptides of Bovine Lactoferrin: Purification and Characterization," J Dairy Sci 80.4 (1997) : 667-74.

• Fox, P.F. (Ed.), Advanced Dairy Chemistry: Lactose, Water, Salts, and Vitamins, Volume 3, 2nd ed. (Chapman and Hall, New York, 1996).

• Gaudichon, C., et al., "Net Postprandial Utilization of (15N)-Labeled Milk Protein Nitrogen Is Influenced by Diet Composition in Humans," J Nutr 129.4 (1999) : 890-5.

• Jensen, R.G., et al., Handbook of Milk Composition (Academic Press, Orlando, 1995).

• Parodi, P.W., "Cows' Milk Fat Components as Potential Anticarcinogenic Agents," J Nutr 127.6 (1997) : 1055-60.


Kapcsolódó cikkek
Amíg a legtöbb sportoló - különösen a testépítők - kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy mit és mennyit esznek a nap folyamán, edzések előtt és után, addig re...
A kortizol felzabálja az izmokat, ezért az ellenségünk. Legalábbis alapvetően ezt gondoljuk. Nézzük, milyen célt is szolgál ez a hormon a szervezetünkben!...
Folytassuk fehérjékkel foglalkozó cikksorozatunkat egy már-már lerágott csontnak számító témával: a hozzáadott aminosavakkal. Miért fontosak, miért jó, ha vann...
Tóth Dani köztudottan nagy tejsavó izolátum fan, az egyik kedvenc fehérjéjét mutatja meg Nektek: ...
Kiss Jenő most a fehérje mellett a szénhidrátok fontosságáról beszél, a maga szerény, több mint 30 éves testépítői tapasztalatára alapozva. ...
A „szinergista” szó gondolom ismerős számotokra. A lényegét tekintve annyit jelent, ha két hatóanyag szinergista, hogy egymás hatását erősítik. Ezúttal ilyen k...
A fehérjeszükséglet biztosítása, a napi fehérjebevitel optimális mértékének meghatározása kulcsfontosságú minden sportoló életében. A napi fehérjeszükséglet utá...
Milyen kiegészítőket használj elsősorban? Kiss Jenő elmondja az ő toplistáját: ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-11-22
Sziasztok!
Meg tudnátok nekem válaszolni azt a kérdésemet, hogy a TEJFEHÉRJE a TEJSAVÓ és a FEHÉRJE között mi a különbség? Tudnátok ajánlani ezekre a típusokra egy-egy terméket is? Előre köszönöm válaszotokat!

válasz
2017-11-22
Szia!

A fehérje egy tápanyag (szerves vegyület, ha úgy tetszik), ami például a csirkemellben, a tojásban, halban stb. van. Vannak bizonyos fajtái: kazein, tejfehérje, marhafehérje stb.

A tejsavó fehérje a sajtgyártás mellékterméke. A tej két fehérjéből áll, kazeinből és savóból. Ezt a két dolgot egy eljárással szét tudják választani, és ha a savót nézzük, akkor így születik meg a tiszta tej-savó-fehérje, vagy ha a másik oldalt nézzük, a tiszta kazein :) A tejsavó fehérje azért jobb, mint a kazein, mert tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, és kevesebb laktóz van benne.