Tanácsok a balesetmentes edzésért

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Kár lenne tagadni, hogy aki sportol, azt nagyobb eséllyel érheti baleset, mint aki egész nap csak üldögél. Minden sportnak megvannak a maga típusos sérülései, melyek előfordulhatnak akkor is, ha az ember óvatos. Azonban nem szabad, hogy ezek a tények eltántorítsanak bennünket. Megfelelő felkészültséggel minimálisra tudjuk csökkenteni a húzódások, szakadások, becsípődések esélyét.


A bemelegítés és jellegzetes hibái

Könnyű kis aerob bemelegítésA bemelegítés fontosságát már több ízben hangsúlyoztuk. Minden edzésed elején végezz aerob jellegű mozgást valamilyen tetszőleges kardio gépen, majd ezt követően melegíts be gimnasztikai jellegű gyakorlatokkal. Ez eddig alapvetőnek tűnik, ám mégis van két gyakran előforduló hiba.

Az egyik, hogy a gimnasztikát úgy hajtod végre, hogy iszonyat lendületesen propellerezel a karoddal, nagyon gyorsan vállkörzöl, túl tempósan guggolsz súly nélkül, majd nekiugrasz szintén nagy sebességgel egy kis súlynak, végzel vele ezer ismétlést, majd jöhet a munkasorozat. Ilyenkor semmi mást nem csinálsz, mint sokkolod az izmokat és az ízületeket, amik így nem lesznek készek arra, hogy normálisan dolgozzanak. A lassabban kivitelezett gimnasztika a helyes módszer, valamint figyelj arra is, hogy a bemelegítő  súllyal  is ugyanolyan következetesen és kontrolláltan dolgozz, mintha munkasorozatot végeznél!

A másik hiba, ha edzés elején statikus nyújtásokat végzel. A bemelegítés mindig legyen dinamikus, be nem melegedett izmokat nyújtani balesetveszélyes és felesleges. Valamint ne feledd, nem csak a célizmok bemelegítése a fontos, tetőtől talpig menj végig az egész testeden.

Ne vetkőzz neki

Nem árt melegen tartani az izmokat, kiváltképp akkor, ha nagyon merev izomzattal rendelkezel, hiszen ilyenkor jóval sérülékenyebb vagy. Sokkal jobb hosszú nadrágban lábazni, vagy pulcsiban edzeni a felsőtestet, ha mást nem, legalább a bemelegítő aerob-gimnasztika-kis súlyos sorozat alatt. Ha valóban nagyon kötött vagy, vagy valamilyen oknál fogva nem tudsz elég időt szánni a helyes bemelegítésre, használj vérbőségfokozó bemelegítő krémet, mint például a Nikoflex (ha kemény vagy, mert tud ám égetni).

Sorozatok között és edzés végén is végezz nyújtást

Edzés végén mindig nyújts!Sokat számít a fejlődésedben is, nem csak a prevencióban. Általában ritkán fordul elő, hogy a sorozatok közt nyújtanak a sportolók, a lányok pedig kifejezetten ritkán. Ne feledd, az edzés végén végzett nyújtás mindig statikus, ne rángatózz, ne hintázz vagy mocorogj közben, engedd, hogy az izom magától nyúljon meg. A sorozatok között pedig végezhetsz dinamikus nyújtást, amikor finoman rugózva, nem statikusan nyújtasz. Ennek a nyújtásnak nem az az elsődleges szerepe, hogy kifejezetten megnyújtsa az izmot, hanem a nyújtásnak köszönhetően erősebb izomösszehúzódást  tudsz elérni az megnyújtott izomban. Sorozatok között ne végezz agresszív statikus nyújtást, mert az az edzésteljesítményed rovására mehet. 

Javasoljuk továbbá, hogy olyan esetekben, amikor nagy súly nehezedik a gerincedre, mint például a guggolások vagy az álló vádligép használata során, ne csak azt az izmot nyújtsd le, amit megdolgoztattál, hanem a gerinced is, hiszen a terhelés összenyomhatja a csigolyákat.

A tökéletes sportruházat

Nem jelentéktelen dolog az sem, hogy miben edzel. Persze a nagyon kezdőknek nem kell külön edzőszetteket vásárolni, nyugodtan lemehetnek a terembe játszós pólóban meg nadrágban és tornacipőben. Azonban aki biztosra akar menni, a célnak megfelelő sportszereket választ.

Megfelelő edzőcipő fontos a balesetmentes edzéshezSúlyzós edzésekhez a legmegfelelőbb a zárt, magasított szárú, masszív, egyenes talpú cipő. Ilyenek a kifejezetten guggoló cipők, a boxcipők és a birkózó cipők. Ha megfigyeled a példaképeidet, ilyeneket hordanak a teremben. Aerob edzéshez viszont futócipőt kell használni, hiszen egy jó futócipő leveszi a terhelést a gerincről, a csípőről, jó eséllyel nem fog fájni a sípcsontod környéke sem. E mellett követi a lábad formáját, könnyű és jól is szellőzik.

Térdedet, csuklódat, könyöködet bandázsokkal védheted, ha már nagy súlyt használsz, vagy ha ezek a testrészeid fájósak. Bátran használj erőemelő övet is, ha derékfájós vagy, ne csak guggoláshoz, hanem bármilyen, a derekadat megterhelő gyakorlathoz. Itt arra figyelj, hogy olyan szorosan húzd meg, hogy szinte be kelljen húzni a hasad. Egy lazán, vagy rossz helyre tett öv olyan, mintha nem is viselnél semmit. Ha edzés elején felveszed az övet, és végig, egyfolytában rajtad van, csak edzés végén veszed le, az azt jelenti, hogy nem húztad meg rendesen, túl "kényelmes". 

Ízületvédők

Az ízületvédők olyan készítmények, melyek hatóanyagai képesek megelőzni az ízületek sérüléseit, de akkor is kiválóan működnek, ha már megvan a baj. Ha valami ízületi fájdalmat érzel, akkor annak az az oka, hogy a sejtközötti állomány valamilyen oknál fogva nem tud elegendő vizet felvenni, ennek következtében azok mozgása fájdalmassá válik. Ez az állomány jórészt kondroitin szulfátot és glükozamin szulfátot tartalmaz. Ez az összetétel az oka annak, hogy az ízületvédőket úgy állították össze a gyártók, hogy a fent említett hatóanyagok legyenek az alapjaik.

Természetesen vannak olyan ízületvédő készítmények, amelyek ezen felül tartalmaznak még néhány extrákat, amik a kívánt hatást erősítik. Az ízületvédelemhez szükséges hatóanyagokat nem tudjuk bevinni élelmiszerekkel, ezért be kell fektetnünk ezekre a kiegészítőkre. Megelőzés céljából bátran lehet egy alap terméket választani, azonban ha már fáj valami, inkább áldozzunk kicsit többet egy összetettebb ízületvédőre.

Macsek


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
Az izommemória közismert fogalom a sportolók körében. De mit is jelent ez pontosan? Valóban létezik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ....
Pár éve még a tejsavótól is féltették a szülők a gyermekeiket, mondván, hogy az doppingszer. Egy olyan világban, ahol a BCAA már olyan népsz...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Nem próbáltad még a ketogén diétát, de szeretnéd tudni, milyen? Akkor a legjobb helyen jársz, egy olvasónk megosztja veled a tapasztalatait....
Vajon az eredeti Tabata edzés mi volt? Mely gyakorlatokkal érhető el a legjobb aerob/anaerob fejlődés? Mi a A tabata edzés eredete és alapja...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!