Szukralóz

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi a szukralóz?

A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki (a londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói). Az édesítőszerek családjában - ha lehet ilyet mondani - az egyik legfiatalabb jövevény. A szukralóz egy olyan szintetikus vegyület, amelyet közvetlenül a cukor molekulából állítanak elő azáltal, hogy három hidroxil (-OH) csoportot klór (-Cl) atommal helyettesítenek, és így keletkezik a szacharózból egy annál 400-800-szor édesebb anyag. Előnye a tiszta íz, a stabilitás úgy oldatban, mint magas hőmérsékleten, emellett alacsonsy és magas pH-n is stabil marad. Tehát tárolhatóság és felhasználhatóság tekintetében egyaránt rendkívül jól használható anyag. Ezen felül csak nagyon kis mértékben metabolizálódik, mert többnyire változatlan formában kiválasztódik a széklettel; ez annyit jelent, hogy valamennyi klór atom kötésben marad, és nem vándorol a szervezetben. Az a kevés hányada, mely felszívódik, nem toxikus összetevőkre bomolva végül a vizelettel távozik szervezetünkből. Mindez persze azt is jelenti, hogy nem okoz inzulinszint emelkedést, nincs hatással a vércukorszintre, és nem tekinthető energiaforrásnak.


Ismertető

Határértékek, megengedett mennyiségek

A napi megengedett beviteli mennyiség (ADI): 15 mg/testsúlykg. 2 éves időtartamú kísérletek alapján 1500 mg/testsúlykilogramm mennyiség is mellékhatásoktól mentesen fogyasztható. De még ha minden cukrot szukralózzal akarnánk helyettesíteni étrendünkben, akkor is átlagosan 1,1-2,3 mg/testsúlykiloramm mennyiség alatt maradnánk, így a 15 mg-os megengedett mennyiség bőven a tűréshatáron belül van.

Pro és kontra

Mint minden mesterséges édesítőszer, a szukralóz is ellentmondásos olyan szempontból, hogy bár biztonságosnak mondható, mégis, akadnak akik szerint ez még ehhez a kijelentéshez további vizsgálatokat kellene végezni. Íme pár érv mellette és ellene:

Mellette:

  • nincs keserű utóize, mint a szacharinnak
  • az emésztőszervekben nem történik metabolizáció, nincs kalória felvétel
  • cukorbetegeknek is alkalmas, a vércukor értéket nem befolyásolja
  • kíméli a fogazatot
  • az aszpartammal ellentétben hőálló, sütésre főzésre alkalmas
  • az aszpartammal ellentétben savas termékekben is stabil
  • jól oldható és keverhető más élelmiszeranyagokkal

Ellene (Az élelmiszeripartól független szakértők kritikái):

  • állatkísérleteknél vese és máj nagyobbodás lépett fel
  • nagyon kevés tanulmányt végeztek az anyaggal: 19 db. Az aszpartám esetében 598,a szaccharin esetében 2374 tanulmány született. (Dr.Gunda szerint ez már szerteágazó kísérletnek felelt meg!?)
  • mostanáig emberrel kapcsolatban hosszúidejű vizsgálat nem volt
  • az emésztőszervekben felbontás következtében a diklórfruktóz hatása az emberi szervezetre még nem volt alaposan megvizsgálva.
  • a szukralóz 2%-ban más, káros hatású elemeket, nehézfémet (pl. ólom, arzén, stb.) tartalmaz.
  • az ürülékkel a környezetbe kerülő "mesterséges" anyagok hatása az élőlényekre teljesen ismeretlen.
  • étvágygerjesztő hatása van, ami értelmetlen a diétások részére

Forrás: http://www.beepworld.de

Hol az igazság? Nem a mi tisztünk eldönteni. A hivatalos álláspont az, hogy a fentebb említett mennyiségben abszolút biztonságosnak mondható, ami a fentebb írt, egész napos cukorfogyasztás. Az pedig szinte biztos, hogy az asztali cukornál mindenképpen kevesebb kárt tesz a szervezetünkben...


Kapcsolódó cikkek
A cikksorozat előző részeiben kiveséztük a kalóriaértéket képviselő cukorféléket és cukorhelyelyettesítőket, a mesterséges édesítőszereket és a polialkoholokat....
A kalóriaértéket képviselő édesítő anyagok után következnek a mesterséges édesítőszerek. Miből állnak ezek és hol alkalmazzák a gyártók a mesterséges édesítősze...
Az édesítőszerek használata immár több évtizedre nyúlik vissza. A tudottan egészségkárosító cukor helyett újabb és újabb alternatívákat igyekeznek találni a kut...
Mi az amit szdésével elérhetsz? * Természetes édesítőszer, mely kalóriamentes! * Nincsenek káros mellékhatások, a mesterséges édesítők kivlthatók vele ...
Mi a szacharin? A szacharin volt az első mesterségesen előállított édesítőszer, 1879-ben fedezték fel. Hozzávetőlegesen 300-500-szor édesebb a cukornál....
A cikksorozat első részében megismerkedtünk a cukorfélékkel, cukorhelyettesítő tápanyagtartalmat képviselő és energiát biztosító anyagokkal, míg a második részb...
Bemész a boltba, leveszel egy terméket a polcról. Nincs benne cukor, mégis egekben a szénhidráttartalma, ám az polialkoholokból áll. Most akkor örüljek, vagy ne...
Az eritritol ((2R,3S)-bután-1,2,3,4-tetraol) egy ún. cukoralkohol, melyet John Stenhouse brit kémikus fedezett fel 1848-ban. Az Európai Unióban 2003-ban hagyták...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-08-17
Megtörtént esetet írok le.
Feleségem cukorbeteg. Tegnap vettem neki három gombóc fagylaltot ott ahol máskor is szoktunk venni, Eger legrégebbi és híres fagylaltozójában, én is ettem egy gombócot a vétel előtt. Kb 4 óra elteltével mindketten általános rosszullétet és erősebb bélmozgást észleltünk. egy fél óra múlva fokozatosan növekvő, ciklikus bélfájdalom jelentkezett, amit nem tudtunk csillapítani. A feleségem a szülési fájdalmat meghaladó erősségű fájdalomnak minősítette, ami több mint egy óra után NO-SPA bevételével enyhült. Nálam kisebb fájdalommal járt és rövidebb lefolyású volt, mintegy 40 percig tartott. A napi étkezésünket vizsgálva csak a fagylaltban lévő anyag okozhatta. A tünetarány 1:3, is erre utalt, azonos volt az elfogyasztott fagylalt arányával. Másnap megkérdeztem, hogy milyen édesítőszert használnak a fagylalt készítésénél: SZUKRALÓZT mondta az eladó.

válasz
2017-09-01
Ha máskor ne volt gondotok szukralózzal édesített termékkel akkor vagy valami más volt abban a fagyiban pluszba, vagy olyan extrém dózisban tartalmazott ami ilyet okozott.
Sajnos tényleg okozhat egyeseknél bél- és gyomor problémákat. Illetve valakinél allergiás reakciókat is. :(