Szimmetria a testépítésben

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A szimmetria – legyen szó biológiai, matematikai vagy bármilyen területről - röviden, általános, köznapi jelentésében valamiféle szabályosságra, harmóniára, tökéletességre, szépségre utal.

A testépítésben, amikor valaki belenéz a tükörbe, vagy végigmegy a strandon, vagy netán ki is áll a színpadra és versenyez, akkor leginkább három dolog határozza majd meg, hogy mennyire lesz eredményes:

  • az izmok nagysága (izomtömeg)
  • az izmok kidolgozottsága (szárazság)
  • az izmok egymáshoz viszonyított arányai (szimmetria)

Rengeteg szó esik az izom nagyságának növeléséről, tömegnövelésről, edzéstervekről, aztán az izmok kidolgozottságáról mindenféle diéta és különböző edzésformák bevetésével, de ezek mellett méltatlanul kevés szó esik a szimmetriáról.

A szimmetria elhanyagolása

Nem csak amatőr szinten, de a profi testépítők körében is szembetűnő, hogy a másik két szempont mellett elhanyagolták a szimmetria területét. Pedig érdemes lenne/lett volna megállni, akár egy vagy több évet arra áldozni az edzésben, hogy a minél szimmetrikusabb testfelépítés és az ehhez illeszkedő edzésforma kialakítása legyen a cél. Nem pedig csak a minél nagyobb izomtömeg felépítése.

A szimmetria egy olyan út, amiről ha egyszer lelép valaki, akkor szinte lehetetlen visszatalálni rá. Hány ilyet látunk nap, mint nap, igaz?

Ettől persze még lehet valaki nagy, izmos meg baromi száraz, de ha nincs meg hozzá a jó szimmetria, akkor csak egy lesz a sok millió közül.

Ennek fényében érdemes a jelenlegi Mr. Olympia bajnok, Shawn Rhoden fizikumát megnézni, és belátni, hogy egy szimmetrikus testfelépítés nem a lustaság, hanem éppen ellenkezőleg, a plusz munka eredménye. Mert azt senki nem gondolja komolyan, hogy van ember, aki genetikailag tökéletes és nincsenek gyenge pontjai, ugye?

Szimmetria: Az izmok egymáshoz viszonyított arányai…

…és nem pedig a tükörszimmetria (a két oldala ugyanolyan-e) a lényeg a testépítésben, ahogyan azt sokan félreértelmezik, mert attól még az egész nem alkot egy szimmetrikus egységet. Egy eklatáns példáját mutatja mindennek Flex Wheeler és Ronnie Coleman esete.

Sokan a szimmetria bajnokaként, The Sultan of Simmetry-ként nevezik Flex-et – és kiáltoznak, hogy miért nem lett Mr. Olympia –, és valóban minden tiszteletünk az övé (személyes is, hiszen még bulizni is volt szerencsénk vele, nagyon korrekt ember, még Shop.builderes V.I.P kártyáját is - teljesen jogosan - büszkén viselte :) ), de sajnos pechje volt, mert valaki olyannal kellett a színpadra állnia, aki többek között szimmetriában is nagyon elverte őt. Igen, Big Ronnie volt az (még a big buts korszak előtt), nem pedig Big Ramy!!!, aki viszont éppen az elhanyagolt szimmetriája miatt marad el – talán örökre – a legnagyobb bajnoki címtől.

Bár a képek önmagukért beszélnek, de azért pár dolgot érdemes rajtuk összevetni:

  • a mellizom aránya a többi izomhoz képest (szemből)
  • a hát és a csuklya aránya a többi izomhoz képest (szemből)

  • a csuklya és hátizom szélessége, arányai a többi izomhoz képest (hátsó)
  • a derék melletti izmok aránya (hátsó)
  • a farizom és a combhajlítók aránya (hátsó)

Bocs Flex!

A szimmetria nagy előnye

Ha esetleg eddig valakit még nem sikerült meggyőzni arról, hogy a szimmetria hosszú távon mennyire kifizetődő, akkor még egy utolsó dolgot javasolnék, hogy próbáljon ki:

Kb. 2-3 hónapig kezdjetek el koncentrálni a leggyengébb részeitekre, amikben pedig erősek vagytok, „várakoztassátok”, hogy beérje ezeket a többi.

Ne csodálkozzatok majd, amikor mindenki azzal fog jönni, hogy mennyire megnőttetek!
Pedig mi tudjuk majd, hogy semmi nem történt, „csak” szimmetrikusabbak lettetek!


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Többfajta edzésmódszerrel ismerkedhettetek már meg a Builderen, de a legnépszerűbbek általában egy izomrost típust nem dolgoztatnak meg elég...
Elképesztő sok kérdést kapunk kifejezetten a BCAA aminosavak szedésével kapcsolatosan. Mennyi BCAA-ra van szükséged? Mikor kell szedni a BCA...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Oké, ez fájt. De ne aggódjatok, nem versben meséljük el a dolgot. Általában a mellizom az egyik legproblémásabb izomcsoport sokak számára. A...
Miért olyan fontos a szálkásító étrend? Azért, mert SOHA nem fogsz leszálkásodni, ha nem táplálkozol a célodnak megfelelően. Megmutatjuk, ho...
Ha csak egyetlen fehérjét választhatnál, akkor a rengeteg közül melyik lenne az _A Fehérje_, amit akár még egy űrutazásra is magaddal vinnél...
Ha gyorsan szeretnél izmosodni, amíg véget nem ér a nyár, akkor van egy jó nyári edzéstervünk számodra pár jó tanáccsal együtt. ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-04-17
Sziasztok! Csupán azt kérdezném, hogy mit értetek azon, hogy 2-3 hónapig koncentráljunk a lemaradt részekre? Tulajdonképpen csak a lemaradtra edzünk 2-3 hónapig??? Vagy mehet az edzés rendesen és a lemaradt testrész kapjon ezenfelül is terhelést, pl plusz sorozatot???

válasz
2019-04-23
Szia! Ez utóbbi, hiszen az első esetben az lenne a lemaradt testrész, amire nem edzel. Elég ha kis lépésekkel dolgozol, ahogy írod. Itt van pár cikk a témában, amit érdemes lenne elolvasnod:
Lemaradt testrészek? Csapj oda nekik!
Aránytalanul fejlődik a mellizmod? Itt a megoldás!