Szentségtörés! Rizs helyett köles!

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A kölesre máig sokan elsősorban madáreleségként tekintenek, pedig valójában az egyik legrégebben termesztet gabonánkról van szó. Ráadásul minden tulajdonsága amellett szól, hogy igenis illesszük be étrendünkbe, csakis jót teszünk magunknak vele. Lássuk, miért!


Miért jó a köles?

A köles aminosav profilja (forrás: nutritiondata.com)

A köles egy nagyon régóta termesztett gabonaféle. Bár elsőre valószínűleg a legtöbbeknek a madáreleség jut róla az eszébe, nem is hinnéd, milyen jól beilleszthető akár egy testépítő étrendbe is.

A köles tápanyagtartalma

100g köles 73g szénhidrátot, 11g fehérjét, és 4g zsírt tartalmaz. A benne található fehérjék biológiai értéke közepes, mint minden gabonáé. Aminosavprofilját a képen* láthatjátok, de ismét megjegyezzük, hogy nem elsősorban aminosav utánpótlásra alkalmazandó, mint ahogy a többi gabonafélét sem erre használjuk. Még akkor sem, ha az egyik leganabolikusabb aminosav, a leucin, egész szép mennyiségben található meg benne. Aminosavprofilját ki lehet egészíteni azzal, ha pl sajtok társaságában fogyasztjuk - ez azoknak lehet érdekes infó, akik valamilyen okból nem esznek húst.

Nyilvánvalóan elsősorban szénhidrátforrásként tekinthetünk rá. Szénhidráttartalma jelentős részét keményítő teszi ki, de vízoldékony rostok is találhatók benne. Zsírtartalmának több, mint fele többszörösen telítetlen zsírsavakból áll össze.

Jobb mint a rizs?

Ezt ebben a formában nem állíthatjuk. A megfőzött köles glikémiás indexe közel azonos a fehér rizsével. Azonban nem elhanyagolható tény a kölesnek a szervezet sav-bázis egyensúlyára gyakorolt hatása. A kölest hagyományosan lúgosító hatású ételként ismerik, ami egy olyan húsevő közösségben, mint a miénk, nem utolsó tényező.

Mikrotápoanyagok közül magnéziumból, foszforból és főként mangánból tartalmaz nagyobb mennyiséget. Ezen anyagok előnyös hatásairól bővebben olvashatsz az enciklopédiában!

Rizs helyett köles kerül a tálba

Mindazonáltal a sportolók hatalmas mikrotápanyag szükségletének tükrében nem ez az elsődleges szempont, ami miatt a kölest, mint tápanyagforrást javasoljuk, hiszen aki komolyan edz, az úgyis szed valamilyen komplett, korszerűen összeállított multivitamin készítményt.

Hopsz, és azt említettük, hogy gluténmentes?

Élettani hatásai

A köles számos pozitív hatással lehet szervezetünkre, íme néhány ezek közül, ami minket közvetlenül érint:

  • visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt diéta vagy magas húsfogyasztás miatt, valamint rendszeres dohányzás következtében bomlik fel – már persze aki foglalkozik ezzel a kérdéssel, mert máig vitatott, hogy mekkora valós jelentőséggel bír
  • segít helyreállítani az emésztést
  • gyulladáscsökkentő a magas mangántartalomnak köszönhetően
  • mikrotápanyag tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert

Általános egészségi állapotra gyakorolt további hatásai:

  • candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
  • megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
  • rendszeres fogyasztásával csökkenthető a daganatos betegségek kockázata
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét

Felhasználása

Sokoldalúan használható, és ennek egy nagyon egyszerű oka van: gyakorlatilag nincsen mellékíze. Még a zabnál is semlegesebb az íze, nem beszélve mondjuk a hajdináról, ami egy szuper gabona szintén, de sokan ódzkodnak az ízétől. Ennélfogva édes és sós ételeknél egyaránt remekül alkalmazható. Van egy sor kölessel készülő sütemény recept például, köztük Macsek duplacsokis köles sütije a Builder Gasztróból, vagy az egyik következő Builder Gasztrós receptről, amiről nem beszélünk egyelőre :).

Duplán csokis köles süti a Builder Gasztro-ban

Rizs helyett köretként is remekül alkalmazható, pusztán fűszerezés kérdése. Ha nem bírod a zabot, mert puffaszt, akkor simán főzés után fehérjével leturmixolva is fogyasztható, vagy kásaként is ehető ugyanilyen összeállításban.

Gyakorlatilag már azért megéri beilleszteni az étrendünkbe, hogy némi változatosságot csempésszünk bele az unalmas csirke-rizs párostól elszakadva ezzel.

Töltelékekhez, kásákhoz (hamis tejbegríz például, búzadara nélkül) is remekül használható. Aki évek óta eszi a csirkerizst, annak megváltás lesz egy rizs helyetti alternatíva. Csak a legolcsóbb „B” rizseknél húzósabb az ára, aki nem a legolcsóbb rizst ette eddig, az nem fogja ezt megérezni igazán – főleg, hogy nem feltétlenül a rizs teljes kiváltásáról van szó, bár egyébként az sem elvetélt ötlet.

A jövőben egészen biztos számos Builder Gasztro-s receptet fogtok látni, amiben fő- vagy mellékszereplőként ott lesz a köles - pusztán a változatosság kedvéért. Legalább nem fogják rád sütni, hogy " egyhangú" az étrended, a sok rizs miatt ;)

coller

*aminosav profil forrása: nutritiondata.com


Kapcsolódó cikkek
Vajon mennyire figyeljük a megvásárolt ételek címkéjét? Van egy anyag, amire érdemes odafigyelni; ez a magas fruktóztartalmú kukorica szirup (high fructose corn...
Mivel a fruktózzal kapcsolatosan egyre nő a különféle negatív jelzők száma, ideje néhány alapvető dolgot átismételni, és új perspektívába helyezni a dolgokat. ...
_Felhívjuk a kedves olvasók figyelmét, hogy a cikksorozat továbbra is elsősorban a teljesen kezdőkhöz szól, így ha valaki nagyon triviálisnak, esetleg felületes...
Van az az állapot az ember életében, amikor már elkezd érdeklődni az egészséges életmód, meg a normális diéta iránt, ám még mindig csak fél információk birtokáb...
Megszámlálhatatlanul kapjuk az olyan kérdéseket, melyekben a kérdező leírja, hogy ő sokat eszik, de nincs mit tenni, olyan alkata van hogy még a rengeteg kajátó...
Az "ételfüggőség" kifejezés picit ellentmondásos. Nyilvánvaló, hogy vannak kényszeres nagyevők, vagy általánosságban olyanok akik túl sokat esznek. Azonban a fü...
A nap első étkezése kiemelkedő fontossággal bír. Az átlagember vagy teljesen elhanyagolja, vagy elintézi egy kávéval a dolgot. Sportolói körökben is gyakran pro...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!