Szacharin

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi a szacharin?

A szacharin volt az első mesterségesen előállított édesítőszer, 1879-ben fedezték fel. Hozzávetőlegesen 300-500-szor édesebb a cukornál.


Ismertető

Szervezetünkben nem kerül megemésztésre, így kalóriamentesnek tekinthető. Hőhatásra is stabil marad, így főzéshez és sütéshez egyaránt jól alkalmazható, és a tárolást is jól bírja. Mivel nem tartalmaz cukrot, így fogszuvasodást sem okoz, és mivel nem emeli a vércukorszintet, és ennél fogva az inzulinszintre sincs hatással, cukorbetegek is fogyaszthatják. Más édesítőszerekkel együtt alkalmazva szinergikusan erősíti azok édesítő hatását. Sajnos sütésnél egyfajta fémes mellékíze van amit sokan nem szeretnek, valamint savas környezetben lebomlik.

Felhasználása

Az élelmiszeriparban elsősorban vízben jól oldódó nátriumsóját (E 954 ii) alkalmazzák. Mivel a szacharin erősíti a cukorhelyettesítők és más édesítőszerek, köztük az aszpartám (E 951) és a ciklamát (E 952) hatását, általában ezekkel keverve használják. Csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett, ilyenek például a csökkentett energiatartalmú illetve cukormentes italok, desszertek, alkoholos italok, táplálékkiegészítők.

Biztonsági tudnivalók

A szacharin veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja. Patkánykísérletek a szacharint összefüggésbe hozták a hólyagrák képződésével; ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni. Az említett kísérletben ugyanis extrém nagy mennyiségben adagolták a szacharint. A legtöbb tanulmányt az édesítőszerek közül a szacharinon végezték. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 2,5 mg/kg.


Kapcsolódó cikkek
Az aszpartám egy nem szacharid típusú, mesterséges édesítőszer. Az aszpartám egy egyszerű vegyület, amely a béltraktusban a következő összetevőkre bomlik: aszpa...
Mi a szukralóz? A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki (a londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói). Az édesí...
Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület. Egy véletlen során fedezte fel a Németországban működő Hoechst ...
Az eritritol ((2R,3S)-bután-1,2,3,4-tetraol) egy ún. cukoralkohol, melyet John Stenhouse brit kémikus fedezett fel 1848-ban. Az Európai Unióban 2003-ban hagyták...
Az előző részekben áttanulmányoztuk a cukorféléket és édesítőszereket, amivel az élelmiszereket édessé lehet tenni több-kevesebb kalóriabevitellel. Mindez nagys...
Az édesítőszerek használata immár több évtizedre nyúlik vissza. A tudottan egészségkárosító cukor helyett újabb és újabb alternatívákat igyekeznek találni a kut...
Bemész a boltba, leveszel egy terméket a polcról. Nincs benne cukor, mégis egekben a szénhidráttartalma, ám az polialkoholokból áll. Most akkor örüljek, vagy ne...
A kalóriaértéket képviselő édesítő anyagok után következnek a mesterséges édesítőszerek. Miből állnak ezek és hol alkalmazzák a gyártók a mesterséges édesítősze...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!