Sörélesztő (Brewers yeast)

2010-04-24
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • Segít stabilizálni a vércukorszintet
  • Jó hatással van a haj és a köröm egészségi állapotára
  • Kedvezően befolyásolja a HDL-LDL (jó-rossz) koleszterin arányát


Áttekintés

A sörélesztőt egy egysejtű gombából, a Saccharomyces cerevisiae -ből készítik, és elsősorban a sörgyártáskor alkalmazzák. Azonban kifejezetten étrendkiegészítőkben történő felhasználásra is szaporítják. A sörélesztő gazdag ásványi anyagokban – különösen krómban, ami egy, a szervezet vércukorszintjének normális szinten tartását elősegítő nyomelem. Található benne szelén, fehérje, és B-vitaminok. Íze kesernyés, és nem összekeverendő azzal az élesztővel, amit a sütőiparban használnak, valamint az élelmiszeriparban használatos élesztőgombával, vagy a torula élesztővel; ezek kevés krómot tartalmaznak. A sörélesztőt hosszú ideje használják táplálékkiegészítőként is.

Általános tudnivalók

A sörélesztőt gyakran B-vitamin, króm, valamint szelénforrás gyanánt fogyasztják. A sörélesztőben található B-komplex tartalmaz B1 vitamint (thiamin), B2 vitamint (riboflavin), B3 vitamint (niacin), B5 vitamint (pantoténsav), B6 vitamint (piridoxin), B9 vitamint (folsav), és H vagy B7 vitamint (biotin). Ezek a vitaminok segítenek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában. Ugyancsak jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, valamint a bőr, a haj, a száj, és a máj egészségi állapotára. Azonban nem tartalmaz B12 vitamint, ami esszenciális, és a húsokban, és tejtermékekben található meg. A vegetáriánusok gyakran azért fogyasztják a sörélesztőt, mert tévesen úgy gondolják, hogy ezzel megfelelő mennyiségű B12-höz jutnak, azonban sajnos a sörélesztő erre nem alkalmas.

Mire alkalmas?

  • Mikrotápanyagokban gazdag, így elősegíti az egészséges táplálkozást
  • A széklet térfogatának növelésével hatásos lehet szorulás ellen
  • Enzimtermelést elősegítő vitaminok forrása
  • A benne található króm segít szabályozni a vércukorszintet
  • Csökkenti a magas koleszterinszintet
  • A kontakt dermatitisz kezelésére is alkalmazzák
  • Segít javítani az energiaszintet
  • Csökkenti a prosztatarák kockázatát

Cukorbetegség

Egyes – bár nem az összes – kutatás azt sugallja, hogy a króm kiegészítők elősegítik a vércukorszint szabályozását a cukorbetegek számára. A cukorbetegek nem képesek elegendő inzulint termelni – ez alakítja át a vércukrot, hogy a szervezettet energiát nyerhessen belőle – vagy, nem képesek azt hatékonyan felhasználni. A króm csökkentheti a vércukorszintet, valamint a glükóz érzékenységet is növeli, így csökkentve a szükséges inzulin mennyiségét. Mivel a sörélesztő gazdag krómforrás, hatékonyan kezelhető vele a magas vércukorszint.

Magas koleszterinszint

Néhány kutatás arra utal, hogy a sörélesztő segít csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet, és növeli a HDL (jó) koleszterin szintet a vérben. A kutatók azonban nem biztosak benne, hogy ezt a króm okozza-e, vagy esetleg egy más anyag, ráadásul nem is minden kutatás támasztotta alá az eredményeket.

Testsúlycsökkentés

Bár egyes kutatások alapján a króm segíthet a testzsír csökkentésében, azonban ennek jelentősége eltörpül az edzéshez és a megfelelő táplálkozáshoz viszonyítva.

Milyen formában kapható?

A sörélesztőt tabletta, por, pehely és folyékony formában egyaránt árulják.

Szedése

Gyermekek esetében

A sörélesztő gyermekekre gyakorolt hatását eddig nem vizsgálták, így nem is javasoljuk fogyasztását gyermekek számára.

Felnőttek esetében

1 - 2 evőkanál naponta, melyet hozzáadhatunk ételeinkhez vagy feloldhatunk vízben vagy gyümölcslevekben.

Mellékhatások, figyelmeztetések

A sörélesztő esetleges mellékhatásai gyengék, gázosodást okozhat az arra érzékenyek esetében.

Akik érzékenyek a gombás fertőzésekre vagy allergiásak az élesztőre, azok tartózkodjanak használatától.

Cukorbetegség fennállása esetén konzultájunk kezelőorvosunkkal, mivel a sörélesztő befolyásolhatja a diabéteszre szedett gyógyszerek hatását és ezzel hipoglikémiát okozhat.

Esetleges kölcsönhatások

Ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedjük, ne használjuk a sörélesztőt orvosi felügyelet nélkül.

Monoamine Oxidáz Inhibitorok (MAOIs) – A sörélesztő nagy mennyiségben tartalmaz tyramint, ami kölcsönhatásba léphet a MAO inhibitorokkal, és hipertenziót okozhat. Ez a vérnyomás gyors és drámai megnövekedését jelenti, ami szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat. A MAO inhibitorokat depresszió kezelésére alkalmazzák, ide tartozik a:

  • Phenelzine (Nardil)
  • Tranylcypromine (Parnate)
  • Selegiline (Ensam, Eldepryl)
  • Isocarboxazid (Marplan)

Meperidin (Demerol) – A MAO inhibitorokhoz hasonlóan a sörélesztő ez esetben is hipertenziót okozhat ha Demerollal együtt szedjük, ami egy fájdalomcsillapító narkotikum.

IRODALOM

Anderson RA. Effects of chromium on body composition and weight loss. Nutr Rev. 1998;56(9):266-270.

Anderson RA. Chromium, glucose intolerance and diabetes. J Amer Coll Nutr. 1998;17:548-555.

Anderson RA. Chromium in the prevention and control of diabetes. Diabetes Metab. 2000; 26:22-27.

Anderson RA. Elevated intake of supplemental chromium improved glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Diabetes. 1997;46:1786-1791.

Bentley JP, Hunt TK, Weiss JB, et al. Peptides from live yeast cell derivative stimulate wound healing. Arch Surg. 1990;125:641–646.

Hegoczki J, Suhajda A, Janzso B, Vereczkey G. Preparation of chromium enriched yeasts. Acta Alimentaria. 1997;26:345–358.

Kirschmann GJ, Kirschmann JD, eds. Nutrition Almanac. 4th ed. New York: McGraw-Hill;1996:382.

Li Y-C. Effects of brewer's yeast on glucose tolerance and serum lipids in Chinese adults. Biol Trace Elem Res. 1994;41:341–347.

Porter D, Raymond LW, Anastasio GD. Chromium: friend or foe? Arch Fam Med. 1999;8:386-390.

Rabinowitz MB, Gonick HC, Levin SR, Davidson MB. Effects of chromium and yeast supplements on carbohydrate and lipid metabolism in diabetic men. Diabetes Care. 1983;6:319–327.

Utermohlen V. Diet, Nutrition, and Drug Interactions. In: Shils M, Olson JA, Shike M, Ross AC, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 9th edition. Baltimore, Md: Williams & Wilkins; 1999:1628-1629.

Werbach M. Foundations of Nutritional Medicine. Tarzana, Calif: Third Line Press, Inc.; 1997:209.

Yoshida Y, Yokoi W, Wada Y, Ohishi K, Ito M, Sawada H. Potent hypocholesterolemic activity of the yeast Kluyveromyces marxianus YIT 8292 in rats fed a high cholesterol diet. Biosci Biotechnol Biochem. 2004 Jun;68(6):1185-92.


Kapcsolódó cikkek
A CrossFit-es edzést nyilvánosan kritizáló Travis Stevens fekete öves brazil jiu jitsu-s (BJJ) mester eszméletlenül sokszor edz. Nézd meg az edzéstervét!...
Mi az amit a szedésével elérhetsz? * Gyulladáscsökkentés Csökkenti az izületi fájdalmakat és gyulladásokat, javítja az izületek állapotát. * Védelem a cso...
2015 március 28.-a a küzdősport ünnepe, a sport ünnepe volt. Több mint 450 tiszta szívű, mindenre elszánt sportember tette felejthetetlenné a negyedik alkalomma...
Hihetetlen átalakulásoknak lehetünk tanúi egy-egy film megtekintésekor. Bár eléggé pangós mostanában a hollywood-i filmipar, és kevesebb a mozikban a jó film, m...
Az Olimp Redweiler komplex edzés előtti energizáló formula az MMA harcosok, erőemelők és testépítők szélsőségesen kemény edzéseihez lett kifejlesztve! ...
A Cayenne (Capsicum annuum és Capsicum frutescens) egy Dél-Afrikában honos növény, mely a paprikafélék családjába tartozik. A Cayenne capsicum oleorezint, valam...
Meghatározás A II típusú csirkekollagén (Hydrolyzed Chicken Sternal Type II Collagen) egy olyan kettes típusú kollagén, melyet csirkék szegycsontjából vonnak ...
Mi ez és honnan származik? A hordein (C10H15NO) egy, a gabonafélékben, fűfélékben és pár hallucinogén kaktuszban megtalálható anyag. Kémiailag a tyramin amino...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!