Síelni mész? Így készülj fel fizikailag!

2018-01-12 | 
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Hogy a sípályák ne fogjanak ki rajtad (még a fekete se!), nem ártana egy kicsit formába hoznod magad, ha már rég nem edzettél, de még akkor is, ha folyamatosan edzel. Ebben a cikkben arról lesz szó, milyen izmokat használ az ember síeléskor, illetve arról, hogyan érdemes őket megerősíteni.


A síelés sérülésveszélyes. Persze senkit sem szeretnék megrémiszteni, eltántorítani ettől a csodás sporttól meg pláne, de az a helyzet, hogy a síelés nem tesz jót a térdnek. A legtöbb sérülés akkor történik síelés közben, amikor már elfáradtál, és emiatt rossz lesz a testtartásod.

Előbb-utóbb mindenki elfárad, de tenned kell érte, hogy ne te legyél az a csapatban, aki legelőször kidől: fel kell készülnöd fizikailag.

A legjobb edzésmódszer, amit a síszezonra való felkészülés során alkalmaznod kell, az ún. Eccentric Training.

Nyugi, ez nem valami új keletű dolog, épp ellenkezőleg: egy olyan téma, amit már vagy ezerszer hangsúlyoztunk a Builderen. Lényege, hogy a negatív szakaszt lassan, koncentráltan kell végezni a gyakorlatoknál. Jó nagy izomlázad lesz, ha így edzel, DE! Mivel jó esetben mire a síelésre kerül sor, kicsit felerősödtél, nem lesz akkora izomlázad a síelés másnapján, más szóval a téli kikapcsolódást nem fogja beárnyékolni az izomláz, csak a felkészülés napjait.

Milyen izmokra érdemes "ráfeküdnöd" a felkészülés során?

Mind a combhajlító, mind a combfeszítő fejlesztésére koncentrálnod kell, ez talán nem meglepő. Ha ugyanis az egyik oldalt elhanyagolod, azzal sérülésveszélyessé válik az elülső térdkeresztszalag (ACL), ami az ízület stabilizálásában és megtámasztásában játszik nagy szerepet. Az ACL megsérülhet a térdízület hátrahajlítása forgatása vagy oldalirányú gyors elmozdítása, illetve a fentiek egyidejű történése eseténis. Mit kell tehát tenned? Koncentrálj az összetett gyakorlatokra, amelyek mindkét izomcsoportot megdolgoztatják, mint például a guggolás, a merevlábas felhúzás és a kitörés.

A következő fontos terület a core izmok jó formába lendítése. Ide tartozik többek között: a külső és belső ferde hasizmok, a haránt hasizom, gerincmerevítő izom, a farizmok, és az egyenes hasizom. Csinálj sok plank-et, magyarul az alkartámaszt. A cél, hogy legalább 2 percig ki tudd tartani a pozíciót helyes testtartással, tehát a farizmod és a hasizmod mindig legyen feszes a gyakorlat közben. A core edzéséről itt írtunk bővebben.

A farizomnak is nagy szerepe lesz, amikor a léceiddel a pályára állsz. A guggolás és a (sétálós) kitörés során ez az izom is kap terhelést bőven, de azért jó, ha külön is edzel rá. Ebből a cikkből leleshetsz pár alapgyakorlatot.

Kardió, kardió, kardió

Nagyon fontos, hogy ne csak súlyzós edzéseket végezz, hanem kardiózz is, vagyis kocogj, szobabiciklizz, használd a lépcsőzőgépet, stb. Legalább 30, de ha lehet, 60 percig. A legjobban talán az elliptikus/ellipszis tréner imitálja a síelést. A legjobb, ha az általunk oly nagy becsben tartott HIIT programot végzed, hiszen a síelés is felfogható intervallum edzésnek, gondolj csak bele: végigmész a pályán, aztán beszállsz a liftbe, pihensz egy picit, aztán megy minden elölről.

Állóképességre, tüdőkapacitásra azért is lesz nagy szükséged a síelésnél, mert minden bizonnyal több ezer méteres magasságban fogsz sportolni, az ilyen helyeken pedig köztudottan kevesebb az oxigén, ezért könnyebben is lehet elfáradni.

Talán még ezeknél is fontosabb az, hogy megtanulj jól síelni. Ehhez egy síoktatóra lesz szükséged, aki megmutatja majd, hogyan kéne csinálnod. Akkor is érdemes ellátogatni hozzá, ha már rég tanultad a síelést, hiszen csak egy külső szemlélő tudja kijavítani az esetleges testtartásbeli hibákat.

Még valami: a megfelelő síbakancs kiválasztása

Rendkívül fontos dolog. Ha túl szoros a bakancs, akkor könnyen előfordulhat, hogy görcsölni fog tőle a lábad. Ha túl bő, akkor meg könnyen kitörhet a bokád. Egyik jobb, mint a másik, mi? Nagyon ügyelj tehát a megfelelő cipő kiválasztására, ha kölcsönözni szoktad, és nincs egy saját, jól bevált síbakancsod. Az izom akkor is görcsölhet, ha nem megfelelő a D-vitamin beviteled, de attól is lehet, ha túl kevés magnézium vagy a kalcium a szervezetedben.

Ha még több síeléssel kapcsolatos edzéstippre van szükséged, látogass el az Octopus Clinic weboldalára, ahol ingyen nézhetsz meg videókat a gyakorlatokról, teljesen ingyen. Ne késlekedj, nincs sok időd a felkészülésre, kezd el az edzéseket és a vitaminpótlást még ma!

108 kap. 
 / 4.8
5%   6 990 Ft  
6 640 Ft
250 kap. 
 / 4.4
 
3 410 Ft
210 r.t. 
 / 5.0
 
3 190 Ft


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
Monoton aerob, vagy intenzív kardió? Melyik jobb zsírégető módszer? Nos, van valami, ami mindkettőnél jobb: ez pedig az intervallum edzés, a...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
BÁRKIVEL megeshet, hogy egy kicsit elengedi magát, egy időre kiszáll az eat-train-sleep mókuskerékből és egy kicsit élvezi az élet _habos _o...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...
Ez volt az egyik első Scitec teszt, amit valószínűleg sokan olvastunk ámulva, vágyakozva, hogy mi is használhassuk ezeket a kiegészítőket íg...
Mindkét gyakorlat az alkart veszi célba, ám egyikük jóval hatékonyabb, mint a másik, ami a brachialis és a brachioradialis izmok stimulusát ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!