Savasítás-lúgosítás - amit nem tudtál róla

 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Korunk vélt vagy igazi agytrösztjei sok táplálkozási szisztémát kitaláltak. Van amelyik használható és van ami nem. Utóbbi csoportba már-már átcsúszik az ész nélkül végzett lúgosító diéta is. Erre, mint minden híres és jól jövedelmező egészséges diétára már egy iparág épült. Lúgosító vizek, ételek, néhol még azt is megszabják, mit mozoghatsz. Ugyanakkor arról már nem esik szó, hogy a túlzott lúgosítás mit okozhat, illetve hogy tudunk-e egyáltalán lúgosítani? Lássuk!

 

Mi lesz lúgos a diétádtól?

Amikor először hallottam a lúgosító étkezésről vagy diétáról (ki, minek hívja), már akkor tudtam, hogy itt vannak olyan információk, amit nem mondanak el az embernek. Végigolvasva "érthető" lehet sokaknak, de aki kicsit is jártas az élettanban, az tudni fogja, hogy itt bizony erős félretájékoztatással állunk szemben.

Az első, amit tudni kell az az, hogy az étkezéssel bevitt ételek Ph értéke NEM változtatja meg a vér Ph-ját, ergo a lúgosítás ilyen értelemben itt már megbukott. Mivel a vér Ph-ja nagyon szűk keretek között mozoghat a szervezetben (7,3-7,45), így egy tized változása is már olyan betegségeket generál, ami elég komoly mértékű. De mi van akkor, ha mégis elmozdul a Ph? Jelentheti a test tisztítórendszereinek a problémás működését (máj, vese, hogy a legnagyobbakat mondjam) vagy jelentheti egy súlyos fertőzés jelenlétét, végső esetben már a szervek leállását is!

Savasítás-lúgosítás - amit nem tudtál róla

Az a baj a lúgosító diétában, hogy ezzel riogatja az embereket, de normál életvitel mellett ezek ritkán alakulnak ki. Aki alkoholista, étkezésére abszolút nem figyel (sok a gyorskaja), a betegségeit nem kezelteti ki rendesen, azoknál előfordulhat. Nagyon sokan azonban elolvassák a lúgosító diétát valamelyik női lapban és máris elkezdik, mert biztos, hogy az a bajuk.

Először is: aki nem táplálkozik rendesen, annak nem a savas közeg fog elsősorban gondot okozni, hanem a raktározott zsír, ami 10-szer annyi problémát okoz, mint bármi más, nem véletlenül vezeti a halálozási listát az országban! Akin pedig felesleg van, az diétázzon rendesen, különben létrejönnek olyan hiánytünetek, ami már megint okozhat más betegségeket. Elég csak a vitaminhiányról beszélni, de sokaknál az aminosavhiány is komoly rizikót jelent.

Nem hiszek neked, lúgosítsunk!

Ha ennek ellenére még mindig hiszel a lúgosításban, elmondom, miről szól az apróbetűs rész! Elkezdesz lúgosító ételeket enni, lúgos vizet inni, pár hét után olyan fura érzésed lesz. Többet böfögsz, többször jön fel a sav, de ez biztos a tisztulást jelenti, és mivel savas a torkod, még több lúgos ételt/italt fogsz fogyasztani. HIBA! Ez egy nagyon egyszerű okra vezethető vissza: magára a lúgosításra! Mert miért savas a torkod? Ezt úgy hívják, hogy reflux (gastroesophagealis reflux) betegség és igen, bizony ez kialakult nálad. De miért? Te egészségesen ettél, csupa lúgos ételt! És itt a hiba. A lúgosító étrend első és legnagyobb problémája itt van.

Menjünk fentről lefelé: a nyelőcső és a gyomor között található a felső zárógyűrű, ami megakadályozza, hogy a gyomor tartalma felfelé kiürüljön és szétmarjon mindent. A gyomor PH-ja savas, jó esetben 2 körül van, a nyelőcsőé már sokkal magasabb. A zárógyűrűben vannak úgynevezett kémiai receptorok, amik küldik a jelet az agyba: ha a gyomorban alacsony a Ph, zárjon össze, hogy a sav ne marja a nyelőcsövet, ha pedig magasabb a Ph, akkor legyen elernyesztve, mert nem veszélyes a gyomorsav. Persze ilyenkor 4-5 körüli Ph-ról beszélünk, amit MI már savasnak észlelünk, de nem olyan erős, hogy a nyelőcsövet szétmarja és az idegrendszerünk már nem tekinti gátló értéknek és itt a baj. A túlzott mértékű lúgos ételek, víz a 2-es Ph értéket elkezdi feljebb tolni, és létrejön a savas visszaáramlás, ami kellemetlen, hosszabb távon már komoly egészségügyi problémákhoz vezet. Hoppá!

7 leglúgosabb étel

Sokszor a reflux betegség itt meg is oldódik. Ha enyhe stádiumban vagyunk, és az étkezésünkben kevés a savas közegű étel (hús, tejtermékek, teljes kiőrléső kenyerek, hüvelyesek), akkor elég, ha kicsit többet eszünk ezekből és szépen visszaáll a gyomor Ph-ja arra a szintre, amikor a kémia receptorok olyan jelet küldenek az agyba, hogy zárjon folyamatosan. Természetesen vannak olyan reflux betegségek, amikor ezek már nem segítenek, mert már régóta fennáll és más, szövődményekkel együtt keseríti meg az életünket. Természetesen a lúgos ételek fogyasztása önmagában nem okoz ilyesmit. Ameddig nem tolódik el az egyensúly túlzottan, és nem isszuk a lúgos vizet nyakra-főre, addig kis esély van arra, hogy kialakul nálunk is ilyesmi. 

Na és a gyógszerek?

Essen szó kicsit a gyógyszertári termékekről is. Ezek arra szolgálnak elvileg, hogy ha ég a gyomrod és jön fel a sav a torkodba, azt beveszed, csökkenti a savat a gyomorban és mindenki boldog. Ez egy fantasztikusan kialakított TÜNETI kezelése a refluxnak. Mivel ezek a szerek savlekötők, ergo növelik a Ph-t a gyomorban, megint ott vagyunk, ahol nem kéne: csökken a gyomor savassága! Ha azt vesszük észre, hogy savas böfi jön fel, igyunk egy kis tejet, együnk túrót, ezek relative gyorsan semlegesíteni tudják ezt a rendellenes közeget.

Mi a tanulság? Mindent mértékkel fogyassz! Az sem jó, ha valami túl sok, az sem, ha valami túl kevés! A reflux oka az esetek jelentős többségében a helytelen táplálkozás, a túlzásba vitt lúgosító diéta pedig ide tartozik (az a lúgosítás, ami mindenféle női lapban, bárki által írható internetes honlapon előfordul). Természetesen, amikor már acidózis alakult ki, akkor indokolt a lúgosítás, mind étrendi szinten, mind gyógyszeresen, de mire valaki odáig eljut, a sorozatos problémái már kongatják a harangot: itt valami nem jó! Aki pedig erre a hangra és jelekre nem figyel, az nagyon beteg lesz.

Mr. Brown


Kapcsolódó cikkek
Bár sokan csupán ürügynek használják, mégsem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy a testi genetikának, a különféle adottságainknak mennyire sok köze van ahh...
Vajon ismered a tested? Tudod, hogy mit miért csinál? Mire van szüksége az optimális működéshez és miért? Testtudat gyorstalpaló fehérjékről, nőknek! Katt!...
A testépítő étrend alapja a fehérje bevitel, hiszen fehérjéből épül fel maga az izomzat. A fehérjeforrások egyik legjobbika a hal. Íme, bemutatjuk, miért előny...
Talán nem mondunk újat azzal, hogy ha válasaztani kell, a mustár testépítő szempontból előnyösebb, mint a majonéz, de azt tudtátok-e, hogy van zsírégető hatása ...
A testépítés egy 24 órás elfoglaltság, hiszen minden étel elkészítése és elfogyasztása annak a maximális igyekezetnek a jegyében telik, hogy izomtömeget növelj,...
Átvettük tehát a súlyzós edzést, a kardiót, jöjjön minden szálkásítás legkritikusabb témaköre: a diéta. Az eddigiekből nyilvánvaló, hogy a hagyományos "kis súl...
Kevesebb tudomány és több ösztönösség, az Arnold-korszak diétája. Miképpen táplálkoztak akkoriban a testépítők, és milyen módszereket követtek?...
Sok diétázónak vannak gondjai a zöldségfogyasztással. Vagy nem szeretnek egyes zöldségeket, vagy állításul szerint nincs idejük elkészíteni azokat _(mert a nyer...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-04-06
Tökéléetesen egyetértek a cikkel. Az emberek 86%-ának kevés a gyomorsava, ez okozza refluxot, erre fel a hagyományos orvoslás még mindig csak a savlekötőket ismeri. Pedig az embereknek csak 19. éves korukban elég a gyomorsavuk, azután mindig csökken. Egy egészséges idős embernek már 30-40%-ban kevesebb. Tehát a fő probléma a sav pótlása (savanyúságokkal, savanyú borral, fröccsel, citrommal), nem pedig a lugosítás, amelynek nagyon sok szövődménye van, mert pl. a savcsökkentők szedése kalciumfelszívás akadályozásához (csontritkuláshoz), a savcsökkenéssel a gyomorsav a baktérium és gombák elszaporodásához, vitaminhiányhoz (pl. B12), demencia, Altzheimer-kór kialakulásához, az epeműködés akadályozásához , és ami a legfontosabb gluténallergia kialakulásához vezet. De lugos környezetben a szervezet méregtelenítése is akadályozott (mellrák, vastagbél rák) .

válasz
2017-04-17
Annak idején, amikor refluxos voltam, ezt az étrendet javasolta az orvos (kemény gyógyszerek mellett,mert már bevérzett a gyomrom): keksz, kenyér,tea,magvak,alma. Na most ha ezek a "gyógyítók", akkor mit vár az ember?!