Savas vagy lúgos? Erre is figyelj!

 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Lúgos és savas ételek, a helyes arány: 80-20

Sokunknak fontosabb a fogyás és zsírégetés, mint az egészség megőrzése, de az izomtömeg megőrzése is előrébb van, mint a megfelelő mennyiségben történő zöldségfogyasztás. A rossz étkezési szokások pedig könnyedén savasodáshoz vezetnek. Íme néhány információ arról, hogy mi az optimális aránya a lúgos és savas ételeknek, amely alapvetően az egészséget szolgálja, indirekt pedig befolyásolja azt is, hogy milyen hatékonyan tudunk fogyni, vagy tömeget növelni.


Lúgos ételek és savas ételek – A 80-20 arány!

A kinézet manapság jóval fontosabb szerepet játszik az életünkben, mint az egészségünk. Ám az egészség figyelembe vétele nélkül sajnos az a rossz hír, hogy sosem fogjuk elérni az áhított fizikumot, tehát a legjobb mindig az egészségre koncentrálni, ha azt akarjuk, hogy a tesetünk megfelelően működjön. A biztos bukás receptje, ha az ideig-óráig tartó változást az egészséged feláldozásával éred el.

Ahhoz, hogy megfelelő teljsesítményt tudj nyújtani, biztosnak kell abban lenned, hogy az egyes funkciók és folyamatok, amelyek ehhez szükségesek, nincsenek túlterhelve a nem megfelelő étkezésnek köszönhető méreganyagokkal.

A legtöbbünk nem figyel megfelelően magára. Nem a megfelelő ételeket fogyasztjuk, nem alszunk eleget, stressznek vagyunk kitéve, nem jutunk megfelelő mennyiségű friss levegőhöz. Ilyen körülmények között pedig hiába várjuk az áhított cél elérését és a tartós sikert.

Ráadásul, amikor a szervezet nem az elvárásaink szerint reagál, frusztrálttá válunk, pedig semmi másra nem lenne szükség, mint hallgatni a szükségletekre. Akárcsak egy nagy teljesítményű versenyautónál, az emberi szervezetbe is a megfelelő üzemanyagot kell tölteni és felülvizsgálni, szervizelni, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa hosszú távon.

Az egészségmegőrzés, a jó közérzet és a fogyás egyik fontos feltétele a lúgos és savas ételek aránya.

Lúgok és savak – Ételeink aránya

Először is az alapok. A víznek 7.0 a pH-ja. Ezt tekinthetjük semlegesnek, mivel a víz sem nem lúgos, sem nem savas. Minden, aminek magasabb a pH-ja 7.0-nál az lúgos, aminek pedig alacsonyabb a pH szintje, az savas. A megfelelő egyensúly érdekében 6.0 és 6.8 közé kell optimálisan belőni a mértéket.

A vér sav-lúg arányát a bevitt ételekkel lehet egyensúlyozni. A kálium, magnézium, kalcium és nátrium segítenek semlegesíteni a savasító salakanyagokat, amelyek a nagy mennyiségű fehérjétől, cukortól és keményítőtől jönnek létre. A túl sok savas salakanyag számos egészségügyi problémához vezethet.

Acidózis

Ha olyan krónikus problémáid vannak, mint a vizesedés, migrén, alacsony vérnyomás, aluszékonyság, rossz lehelet, fogérzékenység stb, eséllyel acidózistól szenvedsz. Ami azt jelenti, hogy a szervezetedben a savasodás irányába borult fel az egyensúly.

A szervezetben bekövetkező változások szintén felboríthatják az egyensúlyt, és savasodáshoz vezethetnek, mint a gyomorfekély, elhízottság, veseproblémák, májproblémák, anorexia, diabétesz és láz mind kibillenthetik a szervezet egyensúlyát, de jellemzően a rossz étrend játssza a kulcsfontosságú szerpeet a aszervezet savas körülményeinek kialakításában.

Azt se felejtsük el, hogy tanulmányok szerint a túlzott aszpirin és C-vitamin fogyasztás ronthatja a természetes sav-lúg egyensúlyt.

Amikor egy jobb fizikum elérése érdekében edzünk, rögtön elkezdünk több fehérjét fogyasztani az izomépülés érdekében, ám ezzel felboríthatjuk a savas/lúgos egyensúlyt. Ebben az esetben fokozottan kell figyelni arra, hogy hatékonyan regeneráljuk a szervezetet, főleg ha a savasodás tüneteit észleljük magunkon.

Fehérje és Sav-Lúg egyensúlyoz

Ahogy korábban már szó volt róla, a fehérje savasító tápanyag, így a semlegesítés érdekében fontos, hogy megfelelő mennyiségű lúgosító ételt fogyasszunk. Ez annyit tesz, hogy például a csirkemell mellé, ami fehérje tartalmú étel, mindig fogyassz zöldséget.

A tökéletes egyensúly megtalálása mindenki számára egyéni kihívás, de a megfelelő arányokat tekintve a cél alapvetően 80%-ban lúgos, 20%-ban savas ételeket bejuttatni a szervezetbe.

A fehérje és a keményítő savas hatásúak, a zöldségek és gyümölcsök lúgosak. (Nagyrészt persze, mert ez nem minden esetben igaz – a szerk.). A lakosság körében végzett kutatások azt mutatták ki, hogy az amerikai étrend csupán 15-20%-ban tartalmaz zöldségeket és gyümölcsöket. Vagyis a legtöbb ember Amerikában a kalóriabevitel nagy részét savas ételekből fedezi. Figyelembe véve az általános egészségügyi helyzetet Amerikában, kimondhatjuk, hogy az szoros összefüggésben áll sok tekintetben az étkezési szokásokkal, ezek között említve a savas-lúgos ételek nem megfelelő arányát is.

Savasító és lúgosító ételek:

A leginkább savasító ételek: alkohol, tea, kávé, zabkorpa, árpa, kukorica, magas fehérjetartalmú húsok, tojás, sajt, joghurt, tej, mogyoró, pisztácia, kesudió, édesítőszerek, cukor, méz

A legjobb lúgosító ételek: szójadió, tökmag, csírák, kelkáposzta, petrezselyem, paradicsom, retek, fokhagyma, hagyma, sóska, spenót, saláta, káposzta, paprika, brokkoli. Enyhén lúgosító hatásúak: sztívia, kelbimbó, cukkini, karfiol, spárga, hajdina, citrom, oliva, tofu, lencse

 

 

 


Kapcsolódó cikkek
Michl Gábor PhD orvos-biológus rovata Szervezetünkben a fehérjék egy része naponta lebomlik és az aminosavak nitrogénjének bizonyos hányada karbamid formáj...
Vannak olyan élethelyzetek, amikor egyszerűen a hűtés hiánya miatt nem megoldható, hogy főtt kaját vagy tejtermékes ételt magaddal vigyél, ám Te szeretnél a spo...
Hogy is van ez? Ezer helyen hallani, és gondolom sokatokat fárasztanak is vele folyamatosan, hogy a porok meg a szerek csak felfújnak, ha abbahagyod a szedésüke...
A GMO élelmiszerek hagyományosan rossz hírnévnek örvendenek. Mindenféle vélt vagy valós káros hatásuk miatt sok országban – így hazánkban is – tiltottak. DE vaj...
Az iskolában eltöltött idő, mint fix napi rutin ugyan vihet rendszert is a mindennapjainkba, de sok szempontból hátráltató tényező is lehet a testépítő céljaink...
A táplálkozás nagyban befolyásolja a teljesítményt, ezt régóta tudjuk. De egy erőemelő, akinek nagy mennyiségeket kell fogyasztani, vajon hol tudja elrontani? ...
A tesztoszteron az izomépítés szempontjából az egyik legfontosabb hormon a szervezetünkben, a növekedési hormon és az inzulin mellett. Aki izmos akar lenni, min...
A cellulit terjed és nem válogat. Nem nézi, ki vékony, vagy kövér, egyszerűen csak azt látod, hogy már szinte mindenkin van. Bár minél több a felesleg valakin, ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!