Rizsfehérje (Rice protein)

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit a rizsfehérje szedésével elérhetsz?
  • Laktózmentes és tejfehérje mentes fehérjeforráshoz juthatunk általa
  • Egyéb allergénektől is mentes általában, és vegák számára is ideális választás

2,35 kg 
 
 
15 470 Ft
0,5 kg 
 / 5.0
 
3 790 Ft


Ismertetés

Sajnálatos módon egyre több ember szenved valamilyen fehérje, vagy fehérjetípus valamely alkotórészének intoleranciájában, a laktózérzékenység pedig már-már megszokott jelenség. Mindazonáltal kétségtelen, hogy sajnos évről évre növekvő tendenciát mutat a bizonyos tápanyagokra allergiás, vagy bizonyos tápanyagokat nem, illetve csak nehezen toleráló emberek száma. A rizsfehérje mint táplálékkiegészítő egy olyan fehérjeforrás, amely az emberi szervezet számára kedvező aminosavprofillal rendelkezik, és olyanok is probléma nélkül fogyaszthatják, akik érzékenyek a tejalapú fehérjékre, nem jól, vagy egyáltalán nem képesek megemészteni azokat. Esetleg ugyanilyen módon hadilábon állnak más forrásokkal is, így a szójafehérjével, illetve az egyéb állati eredetű fehérjéket, például a tojásfehérjét, marhafehérjét pedig speciális táplálkozási szokásaik (vegák, vegánok) vagy szintén intolerancia miatt kerülik.

A tiszta rizsfehérje biológiai értéke terméktől függően 70-85 közötti. Az egyes produktumok közötti differencia több okra is visszavezethető: a rizsfehérje aminosavprofilja tulajdonképpen teljesnek mondható, de az emberi szervezet számára túlságosan kevés hisztidint és lizint tartalmaz, triptofántartalma jelentéktelen, ezért gyakran egészítik ki más növényi fehérjével, jellemzően borsófehérjével. Így végeredményben egy kiegyensúlyozott aminosav profilú terméket kapunk. A piacon tehát rizsfehérjeként találhatunk olyan fehérjemátrixokat is, melyek például borsófehérjét is tartalmaznak a teljesebb aminosavprofil, és a fogyaszthatóbb, kellemesebb textúra érdekében. A rizsfehérje biológiai értéke azonban, mint minden egyéb forrás esetében, nem csak az aminosavak mennyiségén és arányán múlik adott mennyiségű készítményre vetítve, hanem az emészthetőségen, valós hasznosulási rátán is. A rizsfehérje ilyen téren viszonylag erősnek mondható, lévén, hogy ez egy könnyen és viszonylag gyorsan emészthető forrás. Bár relatív gyengécske aminosavprofillal rendelkezik egy tisztán rizsből előállított termék, emészthetőség, hasznosulás tekintetében messze jobbnak mondható mind a szójafehérjénél, mind a kazeinnél (utóbbi esetében viszont a lassú felszívódás egy kívánt tulajdonság).

További előny, hogy a rizsfehérje előállítása nem igényel olyan gyártástechnológiai eljárásokat, melyek az állati eredetű források esetében szükségesek, emellett a környezetre is viszonylag ártalmasak; a rizsfehérjét nevezhetjük tehát egy környezettudatos választásnak is. Tekintettel arra, hogy a rizsfehérje termékek legfőbb célközönségét képezik az ételallergiában szenvedők, a vegák és a vegánok, a legtöbb esetben szinte teljesen glutén- és laktózmentes, tej- és szójafehérjementes egy minőségi rizsfehérje készítmény (a rizs önmagában is gluténmentes tápanyagforrás, de a feldolgozása során az említett allergének előfordulhatnak egy fehérjekészítményben, hiszen ezeket gyakran olyan üzemekben állítják elő, ahol ezek az allergének is feldolgozásra kerülnek).

A rizsfehérje aminopsavprofilja (100g tiszta fehérjemennyiségre vonatkozóan):

Esszenciális aminosavak:

Izoleucin: 4400mg
Leucin: 8300mg
Valin: 6000mg
Lizin: 3400mg
Metionin: 3170mg
Fenilalanin: 5450mg
Treonin: 3600mg
Triptofán: 1200mg

Nem esszenciális aminosavak:

Alanin: 5400mg
Arginin: 9100mg
Asparginsav: 8600mg
Cisztein: 2400mg
Glutamin: 17200mg
Glicin: 4250mg
Hisztidin: 2100mg
Prolin: 4900mg
Szerin: 4800mg
Tirozin: 5400mg

Miért használjuk?

  • A rizsfehérje laktózmentes
  • Gluténmentes
  • Általában egyéb allergéneket sem tartalmaz
  • Tökéletes alternatíva mindazoknak, akik bármilyen okból fakadóan nem fogyasztanak/fogyaszthatnak állati eredetű fehérjéket, és szóját sem
  • Könnyen emészthető, ritkán okoz gyomor- és bélrendszeri panaszokat

További előnyös tulajdonságok

Mint minden más fehérjekészítmény, a rizsfehérje szintén alkalmazható sütéshez, főzéshez egyaránt. Lisztes állaga és nem túl karakteres íze alkalmassá teszi különböző ételek elkészítése során liszt helyettesítésére, kiváló állagjavító tulajdonsága mellett az étel fehérjetartalmát is növelhetjük vele.

Hogyan használjuk?

Más állati vagy egyéb növényi eredetű fehérjekészítmények alternatívájaként, az egyéni tápanyagigényünknek megfelelő mennyiségben fogyasszuk a marhafehérjét.

Ellenjavallatok

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy valaki nem tolerálja a rizsfehérjét, ilyen esetekben a fogyasztása nyilvánvalóan kerülendő.

Mellékhatások

Nincsenek ismert mellékhatásai. Ritkán gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, de ez függ az adott termékben található egyéb adalékanyagoktól (édesítőszerek, színezékek, stb.) is.

Tiltások és korlátozások

Nincsenek.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Az edzőtermekbe szinte nem lehet úgy bemenni, hogy ne látnál valakit, aki teljesen rosszul végez egy-egy gyakorlatot, de van egy-két olyan g...
A törzsizmoknak két fontos funkciója van. Az egyik, hogy stabilizál, ezzel megakadályozza a nem kívánt mozgásokat, és ezzel megelőzi a sérül...
Könyökgyilkos gyakorlat? Simán lehet az is, kivéve ha megfogadod Kiss Jenő tanácsait az állva történő tricepsznyújtáshoz. ...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Sziasztok! Ma a kudarcról szeretnék pár szót mondani nektek. Most azt gondolhatjátok, hogy ki kíváncsi egy ilyen negatív dologra. De gondo...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...
Nem hosszában és nem is keresztbe. Eggyel emelták a tétet, és part mentén körbeúszták a magyar tengert, a Balatont. Lengyel Stella beszámoló...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!