Rezisztens keményítő kontra teljes őrlésű gabonák: melyik a jobb?

2009-11-28
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Először is, mit is takar a rezisztens keményítő elnevezés? Nos, a rezisztens keményítő definíció magában foglalja azon keményítőket, amelyek a humán vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, ugyanakkor jó táptalajt biztosítanak a vastagbélben élő mikroflóra számára. Kedvező élettani hatásaik miatt a rezisztens keményítők fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban. A magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek kedvező hatással vannak a cukor és zsír anyagcserére, csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, illetve a vastagbél betegségek kialakulásának kockázatát.

De vajon lehet-e 100%-ban helyettesíteni a teljes kiőrlésű lisztet a rezisztens keményítővel? Akadnak, akik 50-50%-ban keverik őket sütéshez, de mi van, ha valaki ki szeretné váltani teljesen egyiket a másikkal?

Nos, mivel a rezisztens keményítő nem emészthető szénhidrát, mely lényegében rostként funkcionál, így javíthatja az emésztést, étvágycsökkentő szerepe is lehet, valamint csökkentheti a bevitt kalóriák menyiségét és csökkentheti a vele elkészített ételek glikémiás indexét.

Rezisztens keményítőt tartalmazó ételek

A rezisztens keményítő megtalálható a szárított babban, az éretlen banánban, és az olyan, keményítőt tartalmazó ételekben, mint a burgonya, a rizs, és a megfőzött, majd lehűtött tésztafélék. Érdekes módon a kovászos kenyér több rezisztens keményítőt tartalmaz, mint a hagyományos, élesztővel készülő kenyér. Azonban amint láthatjuk, a teljes őrlésű liszttel történő főzés még nagyobb változást eredményez – amellett, hogy a kettő vegyítése messze a legjobb megoldás, tehát ha teljes őrlésű lisztből kovászos kenyeret készítünk.:

Fehér kenyér = 1.5% rezisztens keményítő
Fehér kovászos kenyér = 1.8% rezisztens keményítő
Teljes kiőrlésű kenyér = 3% rezisztens keményítő
Teljes kiőrlésű kovászos kenyér = 4% rezisztens keményítő

Rezisztens keményítő, mint liszt helyettesítő

Van egy Hi-Maize nevű termék, melyet liszt helyett lehet használni a péksütemények készítésekor. Ez növeli a végtermék rosttartalmát, valamint csökkenti a kalóriatartalmát és GI-jét is.  Azonban nem jó ötlet a liszt 100%-os kiváltása rezisztens keményítőre!

Először is, nem olcsó. Egy kb. 2 kg-os zacskó 20 dollár körüli árban van. Másodszor, bár a rost egészséges, tápértéke nincsen. A teljes kiőrlésű liszt által tartalmazott vitaminok és ásványi anyagok egyikét sem találjuk meg benne. Végül, nem hiszem, hogy elégedett lennél az eredménnyel. A 100%-ban rezisztens keményítőből készült ételek inkább emlékeztetnének egy kartonpapírra, mint bármire, amit szívesen megennél. Általában nem érdemes 25%-nál nagyobb arányban kiváltani a lisztet rezisztens keményítővel.


Kapcsolódó cikkek
Újabb örök kérdés... Rengeteg olyan kérdést kapunk a shop-ban, ami arra irányul, hogy mennyi fehérjét/aminosavat/tömegnövelőt szedjen valaki napi szinten. Persz...
_Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét hogy a cikkben írtak nem feltétlenül fedik a szerkesztőség álláspontját - érdekességképpen jelentetjük meg a magazinban ez...
Az alábbiakban Monica Brandt-tól olvashattok pár nyári diétás tippet. Monica számára, aki gyakorlatilag az év nagy részét meleg időjárásban tölti, a diétázás eg...
A tesztoszteron az izomépítés szempontjából az egyik legfontosabb hormon a szervezetünkben, a növekedési hormon és az inzulin mellett. Aki izmos akar lenni, min...
Az alábbi kis gyűjteményben kigyűjtöttük a leggyakrabban feltett, legtöbbször ismétlődő kérdéseket, hogy egy helyen, összeszedve meg lehessen rájuk találni az á...
Ki ne szeretné a palacsintát? Szerencsére megvan a módja annak, hogy egészségesen, finomított és gyors szénhidrátok nélkül, és némi extra fehérje hozzáadásával ...
Lúgosító diéta. Bűvös módszer, megoldás minden gondra. De valóban így van? Íme a lúgosítás apróbetűs része, amit talán nem tudtál! Kattints és okulj! :)...
Az emberek többsége átlagosnak mondható munkarendben dolgozik nappal. A legtöbb esetben nappali munkavégzés mellett könnyedén kialakítható egy rutin a helyes tá...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!