Receptek reggelre, egészségesen!

 / 4.6
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Persze, el lehet intézni a reggelit a lehető legegyszerűbben, a szó szerint ezrek által favorizált zabpehely+tejsavfehérje kombinációval. Ez a leggyorsabb megoldás, és ráadásul a mai fehérjekészítmények ízét figyelembe véve, az egyik legfinomabb is. De mi van azokkal, akiknek nincs kéznél fehérjepor, vagy valami picit összetettebb dologra vágynak, netán szeretnek kísérletezni? Nos, nekik szól ez a cikk!


Az egészséges reggeli recept fő hozzávalói

A reggelink alapját a tojás és a zabpehely fogja alkotni. Én most nem feltételezem, hogy mindenki extra szigorú diétán van. Aki diétázik, annak nyilván inkább csak tojásfehérjét illik használnia, és a zabon kívül nem tanácsos más szénhidrátforrást is beletenni a reggelibe. De most más szempontokat veszünk figyelembe: ebben a cikkben azoknak kínálunk finom, mégis egészséges, és tápláló reggeli ötleteket, akik nem akarnak diétázni, nincsenek szigorú szabályokhoz kötve az étkezési szokásaik, de szeretnének kitörni a párizsis zsemle és a kakaós csiga bűvköréből. Emellett természetesen aki tömegel, bátran kipróbálhatja ezeket, legfeljebb az egyéni igényeknek megfelelően nagyobb mennyiségben, mint ahogy itt írva van.

Kókuszos-zabpelyhes lepény

Négy tojást összekeverünk 3 evőkanálnyi kókuszreszelékkel, és annyi zabpehellyel, hogy egy sűrű, de még a tálból kiönthető masszát kapjunk. Ha véletlen túl sűrű lett, öntsünk hozzá egy icipici tejet. Folyékony vagy por alakú édesítővel édesítsük – vigyázat, a hő hatására ennek az íze gyengülni fog, így nyers állapotban brutál édesnek kell lennie a masszának, ebből lesz aztán ehető édességű a reggelink. Tegyünk a masszába egy kis sütőport – kb egy teáskanálnyi mennyiséget – majd keverjük el jó alaposan. A zabpelyhet nem szükséges egyébként ledarálni, de aki simább állagú tésztát szeretne, az le is darálhatja. Ínyencek egy kevés mazsolával is megbolondíthatják.

Én szóltam, hogy nem lesz diétás :)

Fújjunk ki olajjal egy teflon serpenyőt. Öntsük bele a masszát. Egy-két percig nagy lángon keményítsük meg az alját – figyelem, nem kell kevergetni, ezért kell a jó teflon serpenyő – majd levesszük kis lángra. Kb 5-8 perc alatt az egyik oldala összeáll annyira, hogy két darabban megfordítható lesz a lepény. A másik oldalnak kevesebb idő kell, érdemes odafigyelni, mert különben kiszárad a tészta, és akkor muszáj lesz leönteni valami sűrű fehérjeturmixszal hogy ehetőbb legyen :) Ha kész, simán csak ki kell csúsztatni a serpenyőből, és már ehetjük is. A sütőpor azért kell hogy jó laza legyen az állaga: már-már olyan lesz mint egy sütemény tésztája, ha eltaláltuk a főzési időt.

Ha kicsit leegyszerűsítenéd a folyamatot, és egy klasszikus pancake-kel indítanád a napot, ami full tiszta, már erre is találsz egyébként komplett és gyors megoldást:

Gyümölcsös-zabpelyhes lepény

Az elv hasonló az előző fogáshoz. Tojás, zabpehely a lepény gerince, de ezúttal kókusz és mazsola helyett apróra vágott gyümölcsdarabokkal bolondítjuk meg a masszát. Pl szeletelhetünk bele kis darabokban egy meghámozott almát. Ez esetben kiválóan kiegészíti az alma ízét egy kis fahéj. Természetesen itt is mehet a szokásos édesítő, és a sütőpor a tésztába. Elkészítése hasonló az előző lepényéhez, minden tekintetben. Gyakorlatilag mindenféle gyümölcsöt kipróbálhatunk: a banán már átment a vizsgán, extra igények esetén pedig az előző recepttel ötvözve csinálhatunk ananászos-kókuszos lepényt is.

Kakaós lepény

Itt egy icipici extra előkészület szükségeltetik: a zabpelyhet (ami ezúttal semmiképpen nincs ledarálva) először beáztatjuk kakaóba. Aki nem akar cukrot enni, az natúr, édesítővel megédesített kakaóport használjon. 5-10 perc alatt felázik a zabpehely. Ekkor az esetleg rajta maradt plusz kakaót leöntjük róla, esetlegh ki is nyomogatjuk, hogy ne híguljon nagyon fela tészta. Összekeverhetjük a tojással, édesítővel, sütőporral, majd a korábbiakhoz hasonlóan kisütjük. Ne áruljátok el senkinek, de én volt hogy még a sütés előtt belekevertem a tésztába egy kis csokireszeléket is.... Mmmm.

További ötletek

Talán látszik, hgy az egyes variációknak csakis a képzelet szabhat határt. Gyakorlatilag bármit bele lehet tenni a tojás-zab alapú tésztába - a beáztatott kekszdaraboktól kezdve (oké, ez már a full bűnözés, de egy próbár megér) az étcsokidarabokon át egészen a túróig vagy cottage cheese-ig minden kipróbálhatunk. És ha még veszünk hozzá különféle aromákat - lehet kis ampullákban kalpni őket egyes diszkontokban - akkor aztán olyan ízvarázst tudunk kihozni belőle amire nem is gondoltunk volna korábban!


Kapcsolódó cikkek
Mit tegyünk ,amikor azt látjuk, hogy pl. egy cukros ismerősünk egy zsömle és némi felvágott formájában fogyasztja el tízóraiját, vagy amikor egy túlsúlyos, tudo...
Semmi újat nem árulunk el azzal, hogy Magyarországon egyre több a túlsúlyos fiatal. Cikkünkben az elhízott tinik problémájával foglalkozunk, nekik segítünk....
CSOMAGOLJ MAGADNAK Az egyik oka annak, hogy sokan elbuknak a szálkás és masszív fizikumért folytatott harcban, az, hogy olyan ételeket esznek, melyek nem férne...
Egy olyan hormon, mely szabályozza a vércukorszintet, az adott egyén édes ízre való érzékenységére is befolyással lehet, legalábbis egy új kutatás szerint, mely...
KORTIZOL, A KATABOLIKUS HORMON Mostanra már talán tudod, hogy a kortizol, a katabolikus, izombontó hormon rossz hatással van nehezen felépített fizikumodra. Ta...
Sokak életét keseríti meg időről időre az allergia. Bár teljes gyógyulással járó gyógymódot még nemigen fejlesztettek ki, tudnunk kell, hogy az étrendkiegészítő...
A gluténérzékenység napjainkban sajnos egyre több embert érint. Egy egyszerű, ám mégis lényeges kérdés: milyen lehet egy gluténmentes reggeli? Ha például valami...
A testépítés egy 24 órás elfoglaltság, hiszen minden étel elkészítése és elfogyasztása annak a maximális igyekezetnek a jegyében telik, hogy izomtömeget növelj,...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!