Rágd meg rendesen az ételt!

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Emlékszel még, amikor anyukád mindig azt hajtogatta, hogy rágd meg rendesen azt a falatot? Lehet, nem is mondott hülyeséget. Ugyanis ha rendesen megrágod az ételt, akkor máris segítesz az emésztésben, ráadásul ezáltal több emésztőenzim is termelődik a későbbi folyamatokhoz. Ha nem rágod meg rendesen, az emésztés sem lesz tökéletes.



Vagyis kevesebb tápanyag kerül feldolgozásra, többek között aminósav, ami ezáltal nem kerül az izomzatba és korlátozza az izom fejlődést.

Az étkezés minősége és a BMI

Egy japán felmérésben azt állapították meg, hogy az étkezés minősége nagymértékben befolyásolja a testzsír mennyiségét is. A Tokiói Egészségkutató Intézetben 1700 kísérleti alany étkezési szokásait és testzsírmennyiségét vizsgálták meg. Megállapították, minél gyorsabban fogyasztották el az alanyok az ételeiket, annál nagyobb volt a BMI értékük (A BMI a testtömegindex, ami a magasság és testsúly arányában kimutatja, hogy valaki sovány, átlagos, vagy elhízott. Persze ez a szám sportolókra nem alkalmazható igazán, hiszen az izomtömeg nehezebb, mint a zsír, ezért az eredmények alapján a nagyobb izomtömeg is kihozhat olyan eredményt, hogy az illető súlyosan elhízott).

Az étkezés minősége és a vércukorszint

Egy másik tanulmány az étkezési módot és az elfogyasztott ételek mennyiségét vizsgálta 2700 férfi és 800 nő közreműködésével, valamint a BMI, vércukorszint és inzulinszint mérésével. Ez a 2008-as tanulmány úgy találta, hogy nem csak a testzsír növekedett arányosan az étkezés tempójával egyenes arányban, de a vércukorszint és az inzulin szint is.

Mi az üzenet?

A kutatások lényegében azt támasztották alá, hogy a lassúbb étkezés előnyös a szervezet számára, mert nem terheli meg a vérkeringést annyira, valamint a tápanyagok beépülése is hatékonyabbá válik, vagyis jobb az izomépülés hatásfoka. Lassíts le, legyen az étkezés egy élvezetes, lassú tevékenység, minden falatot rágj meg rendesen, így megfelelően előkészítve a szervezetet az emésztésre az inzulin szint alacsonyan tartásával!

 

Készült a www.flexonline.com cikke alapján

 


Kapcsolódó cikkek
Amikor étrendről van szó, mindig kiemeljük az esszenciális zsírsavak fontosságát. Még manapság is sajnos sokat szkeptikusan fogadják a „zsír” szót, ami a legtöb...
Nőknél óvatosabban kell bánni nem csak az izomtömeg növelés fogalmával, de a szükséges lépésekkel is. Izomtömeg növelés nőknek, hogy ne menj fejjel a falnak!...
Vajon miért érdemes az összetett szénhidrátokra szorítkozni, amikor az étrendet tervezzük? Egyszerű vs. összetett szénhidrátok - tudományos köntösben! Katt!...
A nitrogén oxid fokozók jelentik a sporttáplálék-kiegészítők egyik legfrissebb felfedezését. Azóta lassan olyan népszerűségre tesznek szert, mint a kreatinok. A...
Egy dolgot meg kell értened, ha fogyni szeretnél. Az a táplálkozási rendszer és életmód, amivel egyszer elértél az elhízott állapotba, az kivétel nélkül minden ...
Több egymásnak ellentmondó tanulmány jelent már meg arról, hogy a fehérje bevitel megemelése okozhat-e pattanásosodást? Van, aki azt állítja, hogy igen, van, ak...
Gyakran az első dolog, amit megtanulunk a táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatban az az, hogy mennyire fontosak edzés után. Főleg a fehérje. Sokunk életében az el...
Sokszor úgy keresnek meg érdeklődők, hogy igazából fogyna, de mégis meddig kéne? MERTHOGY MENNYI AZ IDEÁLIS TESTSÚLY? Erre a kérdésre pedig nem lehet egyetle...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!