Paleolit táplálkozás – pro és kontra!

 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Manapság talán az egyik legnépszerűbb diéta, vagy inkább nevezzük étrendnek, a paleolit diéta. De vajon mennyire érdemes fejest ugrani ebbe az egyébként nekünk alapvetően szimpatikus étrendbe? Mik az érvek, és mik az ellenérvek?


Paleolit tápanyagpiramis

Nem térítünk!

Előre szólunk, két dolog van, ami nem célunk ezzel a cikkel. Nem célunk meggyőzni senkit, aki a paleolit diétát követi, hogy ne tegye. Ez egyrészt lehetetlen, mivel akit erről meggyőztek, az úgyis hinni fog benne, másrészt nem is tartjuk az elveink ellen valónak a dolgot. A másik dolog, amit nem akarunk itt megtenni, hogy rábeszélünk bárkit a paleora. Egyetlen dolgot teszünk: elmélkedünk egy picit arról, milyen érvek szólnak a paleo étrend mellett, és milyenek szólnak ellene.

Az ősember étrendje

Lássuk először a lényeget! A paleolit diéta lényege, hogy azt szabad csak enned, amit az őseink a vadonban gyűjtögetve, vadászva meg tudtak szerezni maguknak. Az elmélet szerint ugyanis egyszerűen evolúciós szempontból túl rövid idő telt el azóta ahhoz, hogy szervezetünk hozzá tudjon szokni az olyan ételekhez, melyeket a civilizáció fejlődése hozott magával, beleértve az ipari termelés által létrehozott szemét szintű "élelmiszereket." Értelemszerű, hogy ide tartoznak a finomított élelmiszerek, azonban még az olyan növények is, mint a gabonafélék – legalábbis azok zöme, akár finomítatlan formában is – és a hüvelyesek is.

A paleolit táplálkozás hirdetői ezeknek a relatíve újonnan belépő ételeknek tulajdonítják a civilizációs megbetegedések jelentős hányadát. Szerintük ezeknek a betegségeknek a nagy része visszafordítható azzal, ha visszaállunk arra az étrendre, amire szervezetünk – szerintük – tervezve van.

Nem célunk itt vitatni, vagy firtatni, hogy ezek a betegségek milyen mértékben köszönhetők az étrendnek. Az állítások egy részével mi is egyetértünk, vannak azonban olyan pontok is, melyeket picit még mi is túl szigorúnak tartunk.

Mellette, avagy miért kövesd a paleolit táplálkozás szabályait?

A cukor és a finomított liszt ”áldásos” hatását már ezerszer kiveséztük mi is. Mára már tudományos körökben is elfogadott tény lett, hogy a cukor méreg – pont a napokban olvashattunk erről egy cikket egy vezető hírportálon is – és egyre többen kezdik látni a finomított táplálékok okozta veszélyeket is. Aki csak teheti, ne egyen cukrot és/vagy fehér lisztet tartalmazó élelmiszereket. Ezzel teljes mértékben tudunk azonosulni!

Lássuk csak, ha követed a paleolit étrendet, akkor lényegében mit fogsz enni? Feldolgozatlan élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket, és sovány fehérjeforrásokat, ami zömében hús, és hal lesz. Egészen olyan, mint egy rendes testépítő diéta, nem igaz?

Paleolit napi étrendMivel egy sor feldolgozatlan élelmiszert veszel magadhoz, a rostfogyasztásod egészen biztos rendben lesz. Ezeknek számos egészségügyileg előnyös hatásuk van. Segítik az emésztést, a koleszterinszint csökkentésében is van szerepük, de jól jönnek, ha diétázol, és a koszorúér rendellenességek kockázatát is csökkentik. Emellett, mivel nem eszel „szemetet”, garantáltan a testsúlyodra is kedvező hatással lesz a paleolit étrend. Mivel az allergéneket is nélkülözi, így ilyen problémákkal se kell megküzdened.

A fehérjebeviteled miatt sem kell aggódni, hiszen a paleolit táplálkozás szabályai szerint a tápanyagbeviteled jelentős része fehéjeforrásokra épül. 

Nagy szerepük van az esszenciális zsíroknak is a paleolit étrendben. Ezek előnyös hatásait nem is kell magyaráznunk. 

Egy szó mint száz, egy sor egészségügyi probléma megelőzhető vele, ilyen pl a cukorbetegség, a koszorúér rendellenességek, vagy egyszerűen az elhízás is.

Hátrányok

Nos, a fent említett előnyök ismeretében nehéz lenne igazi hátrányokról beszélni, azonban nézzük reálisan a dolgokat egy pillanatra. Az, hogy az ősember étrendjében nem szerepel egy adott tápanyag, vagy tápanyagcsoport, az nem jelenti automatikusan azt, hogy rögtön problémát is okoz a fogyasztása. Vegyük pl a gabonaféléket! Valóban akkora probléma lenne mondjuk a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása? Vagy valóban a hüvelyesekről is szükséges teljesen lemondani? Egyáltalán, biztosak lehetünk abban, hogy mondjuk hüvelyeseket tényleg nem ettek az őseink?

Elég hézagosak az ismereteink az akkori menüről. Ráadásul a különböző éghajlati övekben élő elődeink étrendje elég nagy mértékben különbözhetett is egymástól, még ha az alapvelvek ugyanazok is minden esetben. Ez arra utal, hogy azért az emberi test alkalmazkodóképességét hiba lenne lebecsülni. 

Nem elhanyagolható az sem, hogy a civilizációs betegségek elsősorban az utóbbi 100-150 év hozadékai, így merész dolog az évszázadok, vagy inkább évezredek óta fogyasztott, nem finomított élelmiszerekre (hüvelyesek, teljes őrlésű gabonák) ráhúzni a vizes lepedőt.

Kissé problémás

Röviden tehát, aki át akar állni a teljesen szakszerű és 100%-os paleóra, annak két dolgot kell tennie. Egyrészt, teljesen át kell strukturálnia az étkezési szokásait, ami „nulláról” nehézkes lehet. Értjük ez alatt, hogy aki már egyszer életében végignyomott mondjuk egy rendes testépítő diétát, annak összes megvonásával és korlátozásával együtt, annak nem valószínű, hogy nagy érvágás lesz még egy-két dolgot kivenni az étrendjéből. Azonban aki még soha nem csinált végig semmilyen rendes diétát – és itt most nem a káposztaleveses és egyéb rettenetekre gondolunk, hanem normális, szénhidrátbevitel csökkentésén alapuló diétára, esetleg ketogén diétára – annak bizony rendkívül éles lesz ez a váltás. Éles, és sajnos nem is túl olcsó, bár tudjuk, az egészségnek nincs ára.

Következtetés

Egy szó mint száz, a paleolit diéta egy teljesen egészségesnek mondható, bárki által bátran követhető étrend, csak nem a legegyszerűbb. Idő kell, hogy belerázódj, és tényleg kiiktasd az összes tiltólistás ételt az életedből (bár követői, valamint hirdetői szerint ez nem igaz, de attól még a tény az tény marad). Mi nem vagyunk meggyőzve arról, hogy tényleg mindent ki kell zárni a mindennapjainkból, ami a paleo étrendben tiltva van. Nem tartjuk ördögtől valónak a teljes őrlésű gabonaféléket, és a módjával fogyasztott hüvelyeseket sem.

Javaslatunk

Aki bizonytalan, annak azt mondjuk: ami hasznos, azt tartsd meg belőle, de ne ragaszkodj hozzá mindenáron! Pl. iktasd ki a feldolgozott élelmiszereket az életedből. Ezzel csakis jót teszel magaddal! Felejtsd el a cukrot és a fehér lisztet egy életre. De ne menj a falnak egy kis lencsétől, és ne vess keresztet, ha eléd raknak egy tál zabpelyhet, vagy akár egy teljes őrlésű gabonából készül süteményt.

Természetesen a döntés a tiéd. Hangsúlyozzuk, hogy a paleolit étrend egyáltalán nincs ellenünkre, sőt, kifejezetten szimpatikus számunkra, csak nem feltétlenül tartjuk szükségesnek minden tiltását!


Kapcsolódó cikkek
Mindannyian - de legalábbis a legtöbben - ismerjük a teljes őrlésű gabonafélék előnyös élettani hatásait - ebben a rovatban is nem egyszer esett már szó róluk. ...
Vajon az ételek ízének intenzívsége szolgáltat számunkra bármiféle információt azok tápértékéről? Például ha egy banán ízetlen, annak a tápértéke más, mint egy ...
Sokan közülünk miden lehetséges módon igyekeznek egészséges életmódot élni és egészséges ételeket enni. Amikor azonban szembe találjuk magunkat egy recepttel, a...
NE FÉLJ A SÓTÓL! A testépítők gyakran felhördülnek, mikor valaki több sót javasol bevinni az étrendjükbe, azonban ne feledjük, a nátrium az egyik legfontosabb ...
Ki ne hallott volna róla... A "gyúrósok" egyik legkedveltebb reggelije, diétázók kedvelt étele, sok diétás süti alapanyaga, ezerféleképpen elkészíthető, egészsé...
Nemrég született egy cikkünk, amivel lélekben felkészítettünk titeket arra, hogy ha diétába fogtok, akkor bizony elérkezik az a pont, amikor a tested megálljt p...
Diétázol és ezért kimaradsz egy jó kis grillpartiból? Talán itt adhatunk pár tippet, hogy mégis aktív részese lehess egy ilyen összejövetelnek :) Válassz alac...
A tésztának elég rossz híre van manapság, már-már afféle "szénhidrát rémálom" lett. De nem biztos, hogy ezt feltétlenül kiérdemelte. Valóban, a tészta gazdag s...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!