Összeestél. Na és?

 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Nem akarunk téged azzal fárasztani, miért esik össze valaki, erről már írtunk egy korábbi cikkünkben. Azonban nagyon nem mindegy, hogyan éled meg ezt a szituációt. Szakadjunk el picit a szakmától, és nézzük meg az emberi oldalt is!


Mert ennek bizony kőkemény emberi oldala is van. Nem vagyunk egyformák – ezt az edzés, az étkezés és a tápkiegek hatása kapcsán az unalomig szajkózzuk nektek, és most is muszáj megemlítenünk. Mindenkire másképp hat, ha hirtelen lejjebb kell adnia a már elért – vagy akár, az áhított – fizikumból. De hogyan is érdemes ezt kezelni? Ebben fogunk segíteni Nektek!

Először is, miért esel össze?

Ahogyan azt említettük, a biológiai, vagy fiziológiai okokról már írtunk, ezt itt el tudod olvasni. Most nem erről beszélünk, és nem ennek a kikerülése lesz a téma. Van ennek egy emberi oldala is. Van egy ok, ami miatt ebbe a helyzetbe kerülsz, és aztán az a tudomány, hogy ezt Te hogyan kezeled.

Persze, tudjuk, aki kemény legény, megoldja. Mi magunk is tettünk olyan kijelentéseket korábban, amit sokan úgy értelmeztek, hogy itt a moziba is magaddal kell vinni a csirkerizst és ha pár percet csúszik a kaja akkor már nem vagy hárdkór badis, aki minden körülmények között hárdkór badis marad. Nem számít, hogy meló, suli, vagy más: megoldod és kész.

No, akkor itt szögezném le, hogy nem ez volt az üzenet. Az üzenet az volt, hogy ha ezeket nem teszed meg, azaz nem vagy 100%-os kajában, edzésben, és mindenben ami a sportot illeti, akkor ne nyafogj, hogy nem nősz, nem izmosodsz, stagnál a fejlődésed, stb. Ugyanis legtöbbször azok problémáznak, hogy nem fejlődnek, akik NEM teszik meg, amit kell.

De nincs semmi baj azzal, aki esetleg nem 0-24-ben foglalkozik ezzel a kérdéssel – csak akkor ne hisztizzen, hogy az eredmények nem abban az ütemben jönne, ahogyan azt elképzelte, vagy elvárható lenne. Mi magunk is azt valljuk, hogy az életben bizony vannak fontosabb dolgok is, mint a testépítés – persze, ennek az lesz az ára, hogy a testépítés iránt támasztott igényeidből le kell adnod. Ezzel nincs semmi baj. Csak akkor ne várd ugyanazokat az eredményeket, és ne ess depresszióba azért, mert nem úgy nézel ki, mint korábban.

De hogyan lehet ezt kezelni?

Hányszor de hányszor kapjuk meg kérdésben (és ez a Shop.Builderen és a Body.Builderen fellelhető minden olyan felületre vonatkozik, ahol csak van lehetőség kérdést feltenni, vagy akár kommentelni egy cikket) hogy mit lehet tenni az összeesés ellen? Mit tegyen az illető, hogy ezt megakadályozza, és egyáltalán, szarul érzi magát, nem hajlandó elfogadni ezt, összeomlik a téridő kontinuum, stb.

Hát, barátom, van egy rossz hírünk: mérlegelni, dönteni kell, mi az IGAZÁN fontos Neked! Kell-e egyáltalán megakadályoznod a dolgot? Van rá lehetőséged?

Miért hangsúlyozom ezt ki ennyire? Mert ha olyan a célod, ami igazán fontos a számodra, akkor nem is kérdés, hogy úgy éled az életedet, hogy alárendelsz mindent annak a bizonyos célnak. Másképp nem is lehet célokat elérni. Nézd meg a nagy célmegvalósítókat pl. a mi sportunkban. Nem is kell nagyon gondolkodni, ott van Arnold. Mindent alávetett a céljának. Leírta őket, és szisztematikusan megvalósította mindet – így bizony el lehet érni a nagy célokat. És hidd el, nem volt frusztrált, mikor a képen látható formában volt - mert bár nem volt izmos, de mellékesen Kalifornia kormányzója volt.

De tedd fel magadnak a kérdést: valóban az a te IGAZI célod, hogy dög izmos maradj, mondjuk egy fontos meló mellett, amire bizony szükséged van rövid és hosszú távon egyaránt? Vagy mondjuk 1-2 gyerek mellett biztos, hogy az edzés, meg az izmok a legfontosabbak? Valóban ez az, ami IGAZÁN fontos neked?

Ha igen, akkor hiszti OFF, és tessék mindent alávetni a fő célodnak, a tested építésének. Ja, hogy nem megy? Nem megy a dolog a munka rovására (ami nagyon is helyes!!!)? Nem akarod a gyerekeidet még kevesebbszer látni? Akkor bizony NEM ez a te fő célod. Maximum vágysz rá. Vágyakozol, álmodozol, de ennyinél meg is állsz. Nem igazi célod.

Ha viszont nem ez a fő célod, akkor megint csak azt mondom: hiszti OFF! Fogadd el, hogy egy seggel egyszerre csak egy lovat lehet megülni. Vagy van a másik változat is, hogy nem lehet egyszerre szűznek maradni, és …. Úgyis tudod. Sokkal jobban jársz, ha megkeresed, mi az adott élethelyzetben az IGAZI célod, és abban próbálsz meg tökéletest alkotni. Diákként. Dolgozó emberként. Apaként. Vagy tetszőlegesen helyettesítsd be a Te célodat.

Nem kell feladni az edzést. De lehet, hogy nem fogsz tudni terembe menni, csak egy héten mondjuk kétszer. Lehet, hogy a kaját nem fogod tudni tökéletesen megoldani. Sőt, az is lehet, hogy egy időre nem jutsz el a terembe egyáltalán. Ekkor bizony utolér az összeesés réme.

De akkor most felteszem a kérdést: és akkor mégis mi van, ha összeesel? Megvan a célod, ami épp NEM az, hogy ilyen-olyan izmos legyél. Akkor meg mégis, ki a francot érdekel, mekkora a bicepszed? Vagy hány kiló vagy? Majd lesz még olyan helyzet, amikor eljutsz a terembe. Ha azt is távlati céloddá teszed, hogy egyszer még eljuss a terembe, akkor el is jutsz (Ismét ajánljuk figyelmedbe a képet, ami az tanúsítja, hogy Arnold-dal sem volt ez másképp - eljött az az idő amikor megint szüksége volt a fizikumára, hát leporolta azt). De ha most épp más a fontosabb... Akkor engedd el egy időre azt a testképet, amit magadhoz rendeltél, mint elérendő – vagy akár már egyszer elért – célt. Nem leszel rosszabb, nem leszel kevesebb azért, mert ledobtál pár kilót.

Piszkálnak, hogy lefogytál, "összeestél"? Kit érdekel? Mit tudnak ők rólad, a céljaidról? Ha a barátaid igaziak, megértik, mi a fontos Neked. Ha nem, akkor ők nem barátok, hanem hátráltatók, akiktől jobb, ha idejében megszabadulsz. Olyan emberek nem kellenek melléd, akik demotiválnak, nem? Legyen szó az élet bármely területéről!

Tehát tűzz ki igazi célokat! Döntsd el, hogy a tested faragása most az elsődleges, vagy más, fontosabb céljaid vannak, szisztematikusan valósítsd meg őket, és vedd magad körül olyan emberekkel, akik ebben támogatnak (bármilyen célt tűzöl is ki). Meglátod, amint tudatosul benned, hogy mi az elsődleges cél az adott élethelyzetben, az összeesés egyszerre megszűnik probléma lenni. Mert ami nem fő cél, az nem is kell, hogy napi szinten foglalkoztasson.

coller


Kapcsolódó cikkek
Amikor elkezdtem edzeni a nyolcvanas években, az edzőterem valami egészen misztikus dolog volt, és semmiképpen sem olyan, amilyennek ma az átlagember gondolja. ...
Egy újabb izomcsoport, melynek fejlettsége sok esetben messze alulmarad a szükségesnél, még versenyzői szinten is. Nagyon gyakori hiba, amikor a combhajlító fej...
A vetkőzősorozatok az egyik legnépszerűbb intenzitásfokozó technikák tárgyát képezik, nagy valószínűség szerint már mindenki próbálta, aki súlyt ragadott valaha...
Sokszor kapjuk meg kérdésben, hogy milyen módon lehetne segíteni az izomérzetet a hátedzések közben. Vannak akiknek problémát okoz a hátizom esetében az agy-izo...
A közösségi hálózat mélyen bevéste karmait életünkbe, gyökeret eresztve ott. Ennek köszönhetően olyan csodálatos dolgokat tudhatunk meg, hogy Margit éppen félre...
Gerincproblémák vagy derékfájás miatt sem kell lemondanod a keményebb lábedzésekről: Kormos Zoli Protein.Buzz team tag elmondja mit és hogyan csinálj, ha muszáj...
Ha már belekezdtünk, ne hagyjuk abba - tegyük kompletté helyzet szülte kis váll-trilógiánkat, és nézzük meg, mit lehet tenni a lemaradt oldalsó delták felhozása...
„A meditáció eleinte erőlködés, aztán szokássá válik, végül örömteli szükséglet.” „Olyan, mint a hazatérés.” Egyre több testépítő alkalmazza a meditációt...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!