Oregánó

2019-03-08
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Rövid ismertető

Az oregánó az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjának szurokfű (Origanum) nemzetségébe tartozó fűszer- és gyógynövényfaj. Szurokfűnek is nevezik, gyógyhatását pedig már az ókori Egyiptomban is ismerték.


Ismertetés

Ismertető jegyei

Sajátságos íze van, mely a majorannára és a kakukkfűre emlékeztet. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.

A szurokfű 30–80 cm-t is elérő, aromás illatú, félcserje jellegű évelő növény. Szára gazdagon elágazó, négyélű; keresztben átellenes állású levelei tojásdadok, szőrösek. Kétcimpájú, apró, bíborszínű, ajakos virágai hosszú kocsányon, a levél hónaljából kifejlődő tálörvekből fejlődnek ki.

Hatóanyagai

Az oregánóban, illetve az oregánó olajban rengeteg antioxidáns1,2 van, amik segítenek a testnek a kártékony szabadgyökök elleni védekezésben.

Az egyik antioxidáns a karvakrol, a másik pedig a gyulladáscsökkentő timol. Mindkettő a baktériumok szaporodását gátolja3. Maga az oregánó 2–5%-ban tartalmazhatja, olaja viszont 40–70%-ban. A legjobb minőségű olajok még ennél is több arányban, 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt, de ez függ a lepárlás módjától4.

Egészségügyre gyakorolt hatásai

A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfűolajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.

A növény levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.

Bizonyos kutatások az oregánó potenciális rákellenes, vírusölő és gyulladáscsökkentő hatásaira is rámutattak. Ezek némi bizakodásra adnak okot, de több kutatásra van szükség, mielőtt elkezdenénk tényként kezelni az információkat.

Referenciák

1: Nutrient antioxidants in oregano, Int J Food Sci Nutr. 1996 Nov;47(6):493-7.

2: Antioxidant activity of fractions from oregano essential oils obtained by molecular distillation. Food Chem. 2014 Aug 1;156:212-9.

3: Antibacterial activity of oregano (Origanum vulgare Linn.) against gram positive bacteria.

4: Carvacrol and Wild Oregano Essential Oil -The Facts


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Az emberek többsége számtalan dologgal kalkulál, amikor izmot szeretne építeni, de kijelenthetjük, hogy a többség figyelmét elkerüli az alvá...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Mert ugyebár nem csak a méret a lényeg, hanem a forma is! Ezt az izomcsoportot sajnos nagyon gyakran fejlesztik egyoldalúan. Ez az izomcsopo...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...
Nagyon sok olyan versenyző volt, aki nem szerezte meg a Mr. Olympia címet és emiatt kevésbé lett ismert, de ha meglátod, leesik a fizikumátó...
A következőkben pár nem annyira közismert, azonban nagyon hatékony törzs edzési módszereket mutatunk, hogy meglegyen a kellő alapod a nagy s...
A shaker egy testépítő egyik legjobb barátja. Elkészíthető benne minden por állagú kiegészítő, a fehérjéktől a tömegnövelőkön át a BCAA-ig, ...