Oregánó

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Rövid ismertető

Az oregánó az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjának szurokfű (Origanum) nemzetségébe tartozó fűszer- és gyógynövényfaj. Szurokfűnek is nevezik, gyógyhatását pedig már az ókori Egyiptomban is ismerték.


Ismertetés

Ismertető jegyei

Sajátságos íze van, mely a majorannára és a kakukkfűre emlékeztet. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.

A szurokfű 30–80 cm-t is elérő, aromás illatú, félcserje jellegű évelő növény. Szára gazdagon elágazó, négyélű; keresztben átellenes állású levelei tojásdadok, szőrösek. Kétcimpájú, apró, bíborszínű, ajakos virágai hosszú kocsányon, a levél hónaljából kifejlődő tálörvekből fejlődnek ki.

Hatóanyagai

Az oregánóban, illetve az oregánó olajban rengeteg antioxidáns1,2 van, amik segítenek a testnek a kártékony szabadgyökök elleni védekezésben.

Az egyik antioxidáns a karvakrol, a másik pedig a gyulladáscsökkentő timol. Mindkettő a baktériumok szaporodását gátolja3. Maga az oregánó 2–5%-ban tartalmazhatja, olaja viszont 40–70%-ban. A legjobb minőségű olajok még ennél is több arányban, 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt, de ez függ a lepárlás módjától4.

Egészségügyre gyakorolt hatásai

A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfűolajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.

A növény levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.

Bizonyos kutatások az oregánó potenciális rákellenes, vírusölő és gyulladáscsökkentő hatásaira is rámutattak. Ezek némi bizakodásra adnak okot, de több kutatásra van szükség, mielőtt elkezdenénk tényként kezelni az információkat.

Referenciák

1: Nutrient antioxidants in oregano, Int J Food Sci Nutr. 1996 Nov;47(6):493-7.

2: Antioxidant activity of fractions from oregano essential oils obtained by molecular distillation. Food Chem. 2014 Aug 1;156:212-9.

3: Antibacterial activity of oregano (Origanum vulgare Linn.) against gram positive bacteria.

4: Carvacrol and Wild Oregano Essential Oil -The Facts


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Az edzőtermekbe szinte nem lehet úgy bemenni, hogy ne látnál valakit, aki teljesen rosszul végez egy-egy gyakorlatot, de van egy-két olyan g...
A törzsizmoknak két fontos funkciója van. Az egyik, hogy stabilizál, ezzel megakadályozza a nem kívánt mozgásokat, és ezzel megelőzi a sérül...
Könyökgyilkos gyakorlat? Simán lehet az is, kivéve ha megfogadod Kiss Jenő tanácsait az állva történő tricepsznyújtáshoz. ...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Sziasztok! Ma a kudarcról szeretnék pár szót mondani nektek. Most azt gondolhatjátok, hogy ki kíváncsi egy ilyen negatív dologra. De gondo...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...
Nem hosszában és nem is keresztbe. Eggyel emelták a tétet, és part mentén körbeúszták a magyar tengert, a Balatont. Lengyel Stella beszámoló...