Ördögnyelv (Glucomannan)

2010-04-23
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • teltségérzetet okoz, ezzel elősegíti a testsúly kontrollját
  • segít szabályozni a vércukorszintet
  • megkönnyíti az emésztést
  • kedvezően befolyásolja a HDL és LDL (jó és rossz) koleszterin arányát

180 kap. 
 / 3.5
 
6 190 Ft
60 kap. 
 
 
2 925 Ft
90 kap. 
 
 
2 980 Ft


Mi ez és honnan származik?

A glucomannan egy vízoldékony étkezési rost, amit a Kígyópálma gyökeréből vonnak ki (Amorphophallus konjac). Mivel ételeinkben gyakorlatilag nem található meg, ezért csakis kiegészítőkből juthatunk hozzá.

Hogyan működik, és milyen kutatások támasztják alá működését?

A glucomannan egy étkezési rost, mely segít növelni a széklet térfogatát oly módon, hogy vizet köt meg. Ezáltal a salakanyagok jóval könnyebben haladnak át a vastagbélen, így megelőzi az arra háruló esetleges stresszhatásokat. Mikor székrekedés kezelésére használták, a glucomannan 12 órán belül eredményeket produkált (bélmozgások)1. A glucomannan szedése a székrekedés kezelésének egy elfogadott és biztonságos módja.2

Mivel a glucomannan egy rost, ezért elősegítheti a zsírégetést, valamint az egészséges testsúlykontrollt azzal, hogy megköti a zsírokat, kitölti a gyomrot és lassítja a szénhidrátok felszívódását. A rost által megkötött zsírok nem emésztődnek meg, hanem a rostokkal együtt távoznak szervezetünkből, így kalóriaértékük nullára csökken. A gyomorban az üres helyek kitöltésével teltségérzetet okoz. Így kevesebbet eszünk, ami aztán – nagyon leegyszerűsítve – arra készteti szervezetünket, hogy a zsírraktárakból nyerjen energiát. A sikeres zsírégetés esélye jóval nagyobb, ha glucomannant fogyasztunk. Kutatások kimutatták, hogy akár 2,5 kg súlycsökkenést is elérhetünk 8 hét alatt, edzés nélkül, ha beveszünk egy gramm glucomannant 250 ml vízzel, egy órával minden étkezés előtt!

A glucomannan használata csökkentheti a koleszterinszintet is.3 Számos kutatás megerősítette, hogy az LDL koleszterin szintjének csökkentése (a „rossz” koleszterin) és a HDL koleszterin szintjének növekedése (ez a „jó” koleszterin) erősen összefügg a glucomannan fogyasztásával. 4 Ez jó hír azoknak, akik esetleg magas vérnyomással, vagy szív-és érrendszeri problémákkal küszködnek.

A glucomannan segít normalizálni a vércukorszintet is azzal, hogy az ételek emésztését lelassítja. 5 Kutatások alapján kijelenthető, hogy a cukorbetegek számára is hasznos lehet, mivel a glucomannan fogyasztásával szervezetük ételekre adott reakcióit jobban tudják kontrollálni, ezért a szigorú diéta kötöttségein is lazíthatnak egy kicsit, és betegségük jóval kezelhetőbbé válik. 6

A glucomannan a különféle testsúlycsökkentő termékek kedvelt összetevője, többek között testsúlykontrolláló és inzulinszint-szabályozó tulajdonságainak köszönhetően.

Mikor van rá szükség és mik a hiánytünetei?

A glucomannan nem esszenciális tápanyag, ezért nincs belőle meghatározva a napi szükséges mennyiség (RDA). Hiánytünetei nem ismertek.

Mennyit szedjek? Vannak mellékhatásai?

Nagy dózisok alkalmazásakor (3-4 gramm naponta) gyakori bélmozgások jelentkeznek mellékhatásként. Tapasztaljuk ki, hogy hogyan toleráljuk a glucomannant úgy, hogy az ajánlott mennyiség felével kezdünk, és ha nem jelentkeznek panaszok, fokozatosan növeljük a mennyiséget. Az ajánlott adagolást ne lépjük túl!

Ne fogyasszunk glucomannant ha problémáink vannak a nyelőcsövünkkel, mivel ez esetben a megduzzadó rostok köhögésre ingerelhetnek.

A kiegészítők alkalmazása előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

REFERENCIÁK

1. Marzio L, Del Bianco R, Donne M, et al. Mouth-to-cecum transit time in patients affected by chronic constipation: Effect of glucomannan. Am J Gastroenterol 1989;84:888-91.

2. Marsicano LJ, Berrizbeitia ML, Mondelo A. Use of glucomannan dietary fiber in changes in intestinal habit G E N 1995;49:7-14 [in Spanish].

3. Wu J, Peng SS. Comparison of hypolipidemic effect of refined konjac meal with several common dietary fibers and their mechanisms of action. Biomed Environ Sci 1997;10:27-37.

4. Walsh DE, Yaghoubian V, Behforooz A. Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study. Int J Obes 1984;8:289-93.

5. Doi K. Effect of konjac fibre (glucomannan) on glucose and lipids. Eur J Clin Nutr 1995;49(Suppl. 3):S190-7 [review].

6. Vorster HH, Lotter AP, Odendaal I, et al. Benefits from supplementation of the current recommended diabetic diet with gel fibre. Int Clin Nutr Rev 1988;8:140-6.


Kapcsolódó cikkek
Esszenciális zsírsavként (EFA) a linolsavat is a jó zsírok egyikeként tartják számon; javítja az általános egészségi állapotot, elősegíti a kiegyensúlyozott hor...
A Fo-Ti egy Kínában és Dél-Ázsiában honos kúszónövény, melyet már háromezer éve alkalmaznak a tradicionális kínai gyógyászatban. A Fo-Ti gyorsan elérheti a 9 mé...
Arnold legendás fizikumának egyik leglátványosabb eleme a sajátosan csúcsos bicepsze volt. Kíváncsi vagy a 60-as pajszerok receptjére? Akkor olvass tovább!...
NAC
Az NAC (a cisztein aminosav stabil formája) egy erős antioxidáns hatással rendelkező kiegészítő ütős formája. Az edzés okozta sérülések elleni hatásain felül mé...
Mi az amit szedésével elérhetsz? * Étvágynövelő, vérképző és sovány izomtömeg növelő hatással rendelkezik * Kiváló vas-és folsavforrás ...
A cink (Zn) kékesfehér, könnyen olvasztható fém. A cink-oxidot bőrgyógyászatban használják fel, a karbamátokat és szerves vegyületeket peszticidek gyártásában a...
A Cayenne (Capsicum annuum és Capsicum frutescens) egy Dél-Afrikában honos növény, mely a paprikafélék családjába tartozik. A Cayenne capsicum oleorezint, valam...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!