Omega-9 zsírsav (Oleinsav)

2010-04-22
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • Csökkenti a koleszterinszintet, így jó hatással van a szív egészségére
  • Elősegíti egyes antioxidánsok termelődését

Omega 9 zsírsavak és oleinsav

Az omega 9 zsírsavak a telítetlen zsírsavak egy családját képezik, melyek szinte minden növényi és állati zsírforrásban megtalálhatók. Nem esszenciálisak, az emberi szervezet maga képes omega 9-et előállítani más telítetlen zsírsavakból. Egy átlagos étrend többnyire elegendő mennyiségű omega 9-et biztosít az emberi szervezet számára, ezért nem szükséges azt pótolni az élelmiszereinkkel bevitt mennyiségen kívül. Az omega 9 zsírsavak közül külön említést érdemel az oleinsav, ez a zsírsav rendelkezik elsődlegesen azokkal a pozitív élettani hatásokkal, amelyek általában jellemzők a telítetlen zsírsavak kiegyensúlyozott mértékű fogyasztására.

Az oleinsav egy egyszeresen telítetlen zsírsav, mely a természetben számos növényi és állati forrásban megtalálható. Telített formája a sztearinsav. Az oleinsav egy Omega-9 zsírsav, és általában az egészséges zsírsavakhoz sorolják. Gyakran alkalmazzák állati zsírok helyettesítésérre, melyek sok telített zsírt tartalmaznak. Számos vaj, és tojáspótló készül nagyobb mennyiségű oleinsav felhasználásával.

Előfordulása

Az egyik legjobb oleinsav forrás az olíva olaj, mely egyúttal talán a legízesebb főzéshez használatos olaj. Ebben 55-80%-os a jelenléte, bár a szabad savtartalom mindössze 2-2,5% - ha ennél magasabb lenne, az fogyasztásra alkalmatlanná tenné az olajat. A canola és a szőlőmag olaj ugyancsak remek választás (15-20%-os oleinsav tartalom), ha az étrendedet több oleinsavval szeretnéd kiegészíteni, mivel ezek természetes formájukban sok oleinsavat tartalmaznak. Amellett, hogy főzéshez is használható, az oleinsav számos termék alkotóeleme is. Gyakran használják szappankészítésnél, és számos kozmetikumban is megtalálható. Érdekesség, hogy az emberi zsírszövetben is ez a legnagyobb arányban előforduló zsírsav.

Egyéb elnevezések

Olajsav, omega-9 zsírsav

Tulajdonságai

A zsírok között az egészségesebbek közé tartozik. Telített zsírok helyettesítőjeként csökkentheti az össz koleszterinszintet, és növelheti a HDL koleszterin szintet (Jó koleszterin) miközben csökkenti az LDL koleszterin szintjét (rossz koleszterin). Általában ha valaki a telített zsírokat oleinsavra szeretné cserélni az étrendjében, nem ütközik bonyolult feladatba, mivel számos forrásból hozzá lehet jutni.

Egészségügyi szempontból az oleinsav további előnyökkel bír. Kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegségek kialakulását, valamint elősegíti az antioxidánsok termelődését. Egy nagyon érdekes felhasználási terület a Lorenzo olaj egyik összetevőjeként történő felhasználása, mely egy, az adrenoleukodystrophia (ALD) kialakulásának megelőzésére kifejlesztett gyógyszer. Ez a betegség csak a fiatal fiúkat érinti, és a test myelin hüvelyeit (az idegsejtek "szigetelése") támadja meg, a sclerosis multiplex-hez hasonló tüneteket okozva ezzel. A Lorenzo olaj ugyan nem gyógyítja a betegséget, azonban késlelteti a betegség kifejlődését azoknál, akiknél még nem jelentkeztek a tünetek.

Az oleinsav emellett a memóriára is jó hatással van.

A vörösvérsejtek oleinsav, és egyéb egyszeresen telítetlen zsírsavszintje összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. Emellett az oleinsav lehet felelős az olívaolaj vérnyomáscsökkentő hatásáért is.

Egyéb felhasználási területek

Kozmetikumok alkotóelemeként az oleinsav remek nedvesítőszer. Őszintén szólva a kozmetikai cégek sokkal tartoznak azoknak a férfiaknak és nőknek akik természetes formájában használták az oleinsavat bőrük hidratálására - az olívaolaj használata gyakori módszer volt erre Olaszországban és Görögországban, már évszázadok óta.

Az élelmiszeriparban szintetikus vajat és sajtot készítenek belőle. Emellett pékáruk, cukrok, fagylaltok és üdítők gyártásakor is használják ízesítőanyagként. Érdekes módon a kakaóvajban is megtalálható, melyből a csokoládét készítik.


Kapcsolódó cikkek
A zsír az egyik legmagasabb kalóriaértékkel bíró tápanyag. Mégis fontos biztosítani a szervezetünk számára, azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyi...
A testépítő étrend alapja a fehérje bevitel, hiszen fehérjéből épül fel maga az izomzat. A fehérjeforrások egyik legjobbika a hal. Íme, bemutatjuk, miért előny...
Most nem fogyunk és nem hízunk. Most a hangsúly az egészségen van. Persze, enni bármit lehet ésszerű mértékkel, legalábbis ez folyik a csapból is... De én inkáb...
A zsírok egészségesek, elősegítik a karcsúság, és az erőteljes fizikai teljesítmény meglétét, de beteggé, és elhízottá is tehetnek bennünket, ha nem a megfelel...
Mind az omega-3, mind az omega-6 zsírsavak fontos felépítő elemei a sejtmembránnak, de szerepük van a vérnyomás szabályozásának elősegítésében és a gyulladásos ...
Mi az amit a szedésével elérhetsz? * Gyulladáscsökkentő hatású, így fokozza a regenerálódást * Segít megőrizni a strukturális szövetek, ízületek egészségé...
Amikor étrendről van szó, mindig kiemeljük az esszenciális zsírsavak fontosságát. Még manapság is sajnos sokat szkeptikusan fogadják a „zsír” szót, ami a legtöb...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!