Omega 6 zsírsav

 / 4.5
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit a szedésével elérhetsz?
  • Gyulladáscsökkentő hatású, így fokozza a regenerálódást
  • Segít megőrizni a strukturális szövetek, ízületek egészségét és szerkezetét
  • Elősegíti az optimális tesztoszterontermelést, így jó hatással van az izomtömeg növekedésre
  • Pozitív hatást gyakorolhat a kedélyállapotunkra

Ismertető

Mik az omega 6 zsírsavak?

Az omega 6 zsírsavak esszenciálisak, tehát kizárólag táplálékból tudjuk biztosítani a szervezetünk számára őket. Elengedhetetlenek szinte kivétel nélkül minden életfunkciónkhoz, a szervezet fejlődéséhez és a megfelelő agyműködéshez, az anyagcserefolyamatokban és a szaporítószervrendszer működésében is kulcsszerepet játszanak. Több omega 6 zsírsavat különböztetünk meg, azonban életteni szempontból, előfrodulásuk szerint a linolsav tekinthető "az elsődleges" omega 6 zsírsavnak, mely külön említést érdemel. Esszenciális zsírsavként (EFA) a linolsavat is a "jó" zsírok egyikeként tartják számon; kedvező hatást gyakorol az általános egészségi állapotunkra, elősegíti a kiegyensúlyozott hormontermelést, jó hatással van az ízületekre és a kötőszövetre, elősegíti a fehérjeszintézist — mely az izomtömeg növekedés egyik alapfeltétele — valamint erősíti az immunrendszert, a szaporítószerveket és a központi idegrendszert. A linolsav elsődlegesen növényi olajokban fordul elő, pl. a sáfrányos szeklicében, a szójában és a kukoricában, napraforgóolajban, mint az omega 6 zsírsavak általában. Az omega 6 egészségre gyakorolt hatásai egy ideig vitatottak voltak, ennek az oka leginkább az étkezési olajainkból származó túlzott mértékű fogyasztására vezethető vissza. További problémás tényező a feldolgozott növényi olajok rossz zsírsavprofilja, amely negatív értelemben ellensúlyozza a linolsav pozitív hatásait. A túlzott mértékű omega 6 fogyasztás (főleg feldolgozott növényi olaj forrásból) ugyanakkor nem tekinthető egészségesnek. Ha tehát a túl nagy mennyiségű omega 6 káros hatásaitól óvnánk magunkat, nagyobb mennyiségű omega 3 zsírsav fogyasztásával kell kompenzálnunk, illetve lehetleg hidegen sajolt növényi olajok fogyasztására célszerű törekednünk. Omega 3 zsírsavakhoz a hagyományos táplálékainkból nehezebben juthatunk, ezért talán egyszerűbb megoldás egészséges keretek közé szorítani az omega 6 bevitelünket. Érdemes azonban törekednünk a kiegyensúlyozott omega 6 és omega 3 bevitelre. Ezeknek a szervezetünkben eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van.

Miért használjuk?

Az esszenciális zsírsavak fogyasztása elengedhetetlen a sportolók számára, hogy elkerüljék a hiánytüneteket, melyek egyike a testzsír növekedése is lehet. Az omega 6 zsírsavak csökkentik az izmok lebomlását (a katabolizmust) és a gyulladásokat is, felgyorsítják a regenerálódást, szabályozzák a hormonok kiválasztódását, és hozzájárulnak az ízületek és a kötőszövet egészségéhez, nagyon hasonlóan az omega 3 zsírsavakhoz. A keringési rendszerre gyakorolt előnyös hatás az omega 6 esetében kevésbé hansúlyos, mint az omega 3 zsírsavak esetében. Összegezve a legfontosabb élettani hatásokat:

  • Gyulladáscsökkentő hatású, így fokozza a regenerálódást
  • Segít megőrizni a szöveteink, ízületeink egészségét és szerkezetét
  • Elősegíti az optimális tesztoszterontermelést, így jó hatással van az izomtömeg növekedésre
  • Pozitív hatást gyakorolhat a kedélyállapotunkra

További előnyös hatások

Az omega 6 külsőleg alkalmazva táplálja a bőrt, mivel az omega 6 zsírsavak az egyik legfontosabb lipidek az emberi bőrszövetben. Segíthet továbbá a gyulladt, aknés bőr kezelésében.

Mi a különbség a linolénsav és a linolsav között?

A két vegyület elnevezésükben nagyon hasonló, emiatt gyakran összetéveszthetők, azonban a kettő között jelentős különbségek vannak. A linolénsav (pontosabban alfa-linolénsav) egy omega 3 zsírsav, melyből a szervezetünk a két legértékesebb omega 3 zsírsavat, EPA-t és DHA-t képes előállítani. A linolénsav biohasznosulása igen csekély. Állati, növényi zsírforrásokban egyaránt megtalálható. A linolsav elsődleges forrásai növényi olajok; önmagában egy esszenciális omega 6 zsírsav, és élettani hatásait tekintve eltér a linolénsavtól a fentiek tükrében.

Hogyan használjuk?

Omega 6 zsírsavakat elsődlegesen hidegen sajtolt olajok fogyasztásával ajánlott magunkhoz vennünk. Erre a célra a legalkalmasabb és legegészségesebb forrás a lenmagolaj, illetve az oliva olaj hidegen sajtolt formái (extra szűz, pomace, sansa). Ezekből a forrásokból könnyen vehetünk magunkhoz omega 6 zsírsavat a szükséges mennyiségben. Bevitele során megközelítőleg egy 3:1-es arány lenne ideális az omega 3 zsírsavakkal, ugyanakkor a gyakorlatban a szükséges omega 6 mennyiség sokszorosát fogyasztjuk. Az egyensúlyi állapot elérhető megfelelő omega 3 kiegészítéssel, és az omega 6 források fogyasztásának korlátozásával.

Mellékhatások

Közvetlen mellékhatásokkal nem számolhatunk. Az irreálisan nagy mennyiségű omega 6 fogyasztás viszont felborítja az omega 3 és omega 6 zsírsavak egyensúlyi állapotát. Kerülendő a feldolgozott növényi olajok, margarin fogyasztása, ezek zsírsavprofilja kiegyensúlyozatlan, és káros tranzszsírsavakat is tartalmaznak, melyek karcinogén, azaz rákkeltő hatásúak. Az ilyen forrásokban az előállítás során az omega 6 zsírsavak is károsodnak, így ezeknek szinte minden előnyös hatása kárbavész. Szerencsésebb esetben csak a hasznosulási ráta jelentősen gyengébb, mint a hidegen sajtolt növényi olajok esetében.

Kölcsönhatások

Nem ismertek.

Tiltások és korlátozások

Nincsenek érvényben.


Kapcsolódó cikkek
Az oleinsav egy egyszeresen telítetlen zsírsav, mely a természetben számos növényi és állati forrásban megtalálható. Telített formája a sztearinsav. Az oleinsav...
Az omega 3 elnevezés zsírsavak egy egész családjára utal. Az omega 3 zsírsavak legjobb forrásai a krill olaj és a halolaj, melyek kiemelkedően nagy mennyiségben...
Mi is valójában a kókuszzsír, milyen kedvező élettani hatásokkal számolhatunk a fogyasztása során, és miért jobb, mint más zsiradékok? Most megtudhatod!...
A testépítő étrend alapja a fehérje bevitel, hiszen fehérjéből épül fel maga az izomzat. A fehérjeforrások egyik legjobbika a hal. Íme, bemutatjuk, miért előny...
A zsírok egészségesek, elősegítik a karcsúság, és az erőteljes fizikai teljesítmény meglétét, de beteggé, és elhízottá is tehetnek bennünket, ha nem a megfelel...
A zsír az egyik legmagasabb kalóriaértékkel bíró tápanyag. Mégis fontos biztosítani a szervezetünk számára, azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyi...
CLA
Mi az, amit a szedésével elérhetsz? * Rákellenes hatás A CLA számos ember- és állatkísérletben a rák minden stádiumában (és a megelőzésében is) jótékony hat...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!