Omega 6 zsírsav

2015-05-05
 / 4.5
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit a szedésével elérhetsz?
  • Gyulladáscsökkentő hatású, így fokozza a regenerálódást
  • Segít megőrizni a strukturális szövetek, ízületek egészségét és szerkezetét
  • Elősegíti az optimális tesztoszterontermelést, így jó hatással van az izomtömeg növekedésre
  • Pozitív hatást gyakorolhat a kedélyállapotunkra

Ismertető

Mik az omega 6 zsírsavak?

Az omega 6 zsírsavak esszenciálisak, tehát kizárólag táplálékból tudjuk biztosítani a szervezetünk számára őket. Elengedhetetlenek szinte kivétel nélkül minden életfunkciónkhoz, a szervezet fejlődéséhez és a megfelelő agyműködéshez, az anyagcserefolyamatokban és a szaporítószervrendszer működésében is kulcsszerepet játszanak. Több omega 6 zsírsavat különböztetünk meg, azonban életteni szempontból, előfrodulásuk szerint a linolsav tekinthető "az elsődleges" omega 6 zsírsavnak, mely külön említést érdemel. Esszenciális zsírsavként (EFA) a linolsavat is a "jó" zsírok egyikeként tartják számon; kedvező hatást gyakorol az általános egészségi állapotunkra, elősegíti a kiegyensúlyozott hormontermelést, jó hatással van az ízületekre és a kötőszövetre, elősegíti a fehérjeszintézist — mely az izomtömeg növekedés egyik alapfeltétele — valamint erősíti az immunrendszert, a szaporítószerveket és a központi idegrendszert. A linolsav elsődlegesen növényi olajokban fordul elő, pl. a sáfrányos szeklicében, a szójában és a kukoricában, napraforgóolajban, mint az omega 6 zsírsavak általában. Az omega 6 egészségre gyakorolt hatásai egy ideig vitatottak voltak, ennek az oka leginkább az étkezési olajainkból származó túlzott mértékű fogyasztására vezethető vissza. További problémás tényező a feldolgozott növényi olajok rossz zsírsavprofilja, amely negatív értelemben ellensúlyozza a linolsav pozitív hatásait. A túlzott mértékű omega 6 fogyasztás (főleg feldolgozott növényi olaj forrásból) ugyanakkor nem tekinthető egészségesnek. Ha tehát a túl nagy mennyiségű omega 6 káros hatásaitól óvnánk magunkat, nagyobb mennyiségű omega 3 zsírsav fogyasztásával kell kompenzálnunk, illetve lehetleg hidegen sajolt növényi olajok fogyasztására célszerű törekednünk. Omega 3 zsírsavakhoz a hagyományos táplálékainkból nehezebben juthatunk, ezért talán egyszerűbb megoldás egészséges keretek közé szorítani az omega 6 bevitelünket. Érdemes azonban törekednünk a kiegyensúlyozott omega 6 és omega 3 bevitelre. Ezeknek a szervezetünkben eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van.

Miért használjuk?

Az esszenciális zsírsavak fogyasztása elengedhetetlen a sportolók számára, hogy elkerüljék a hiánytüneteket, melyek egyike a testzsír növekedése is lehet. Az omega 6 zsírsavak csökkentik az izmok lebomlását (a katabolizmust) és a gyulladásokat is, felgyorsítják a regenerálódást, szabályozzák a hormonok kiválasztódását, és hozzájárulnak az ízületek és a kötőszövet egészségéhez, nagyon hasonlóan az omega 3 zsírsavakhoz. A keringési rendszerre gyakorolt előnyös hatás az omega 6 esetében kevésbé hansúlyos, mint az omega 3 zsírsavak esetében. Összegezve a legfontosabb élettani hatásokat:

  • Gyulladáscsökkentő hatású, így fokozza a regenerálódást
  • Segít megőrizni a szöveteink, ízületeink egészségét és szerkezetét
  • Elősegíti az optimális tesztoszterontermelést, így jó hatással van az izomtömeg növekedésre
  • Pozitív hatást gyakorolhat a kedélyállapotunkra

További előnyös hatások

Az omega 6 külsőleg alkalmazva táplálja a bőrt, mivel az omega 6 zsírsavak az egyik legfontosabb lipidek az emberi bőrszövetben. Segíthet továbbá a gyulladt, aknés bőr kezelésében.

Mi a különbség a linolénsav és a linolsav között?

A két vegyület elnevezésükben nagyon hasonló, emiatt gyakran összetéveszthetők, azonban a kettő között jelentős különbségek vannak. A linolénsav (pontosabban alfa-linolénsav) egy omega 3 zsírsav, melyből a szervezetünk a két legértékesebb omega 3 zsírsavat, EPA-t és DHA-t képes előállítani. A linolénsav biohasznosulása igen csekély. Állati, növényi zsírforrásokban egyaránt megtalálható. A linolsav elsődleges forrásai növényi olajok; önmagában egy esszenciális omega 6 zsírsav, és élettani hatásait tekintve eltér a linolénsavtól a fentiek tükrében.

Hogyan használjuk?

Omega 6 zsírsavakat elsődlegesen hidegen sajtolt olajok fogyasztásával ajánlott magunkhoz vennünk. Erre a célra a legalkalmasabb és legegészségesebb forrás a lenmagolaj, illetve az oliva olaj hidegen sajtolt formái (extra szűz, pomace, sansa). Ezekből a forrásokból könnyen vehetünk magunkhoz omega 6 zsírsavat a szükséges mennyiségben. Bevitele során megközelítőleg egy 3:1-es arány lenne ideális az omega 3 zsírsavakkal, ugyanakkor a gyakorlatban a szükséges omega 6 mennyiség sokszorosát fogyasztjuk. Az egyensúlyi állapot elérhető megfelelő omega 3 kiegészítéssel, és az omega 6 források fogyasztásának korlátozásával.

Mellékhatások

Közvetlen mellékhatásokkal nem számolhatunk. Az irreálisan nagy mennyiségű omega 6 fogyasztás viszont felborítja az omega 3 és omega 6 zsírsavak egyensúlyi állapotát. Kerülendő a feldolgozott növényi olajok, margarin fogyasztása, ezek zsírsavprofilja kiegyensúlyozatlan, és káros tranzszsírsavakat is tartalmaznak, melyek karcinogén, azaz rákkeltő hatásúak. Az ilyen forrásokban az előállítás során az omega 6 zsírsavak is károsodnak, így ezeknek szinte minden előnyös hatása kárbavész. Szerencsésebb esetben csak a hasznosulási ráta jelentősen gyengébb, mint a hidegen sajtolt növényi olajok esetében.

Kölcsönhatások

Nem ismertek.

Tiltások és korlátozások

Nincsenek érvényben.


Kapcsolódó cikkek
Amikor étrendről van szó, mindig kiemeljük az esszenciális zsírsavak fontosságát. Még manapság is sajnos sokat szkeptikusan fogadják a „zsír” szót, ami a legtöb...
Most nem fogyunk és nem hízunk. Most a hangsúly az egészségen van. Persze, enni bármit lehet ésszerű mértékkel, legalábbis ez folyik a csapból is... De én inkáb...
A zsír az egyik legmagasabb kalóriaértékkel bíró tápanyag. Mégis fontos biztosítani a szervezetünk számára, azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyi...
A zsírok egészségesek, elősegítik a karcsúság, és az erőteljes fizikai teljesítmény meglétét, de beteggé, és elhízottá is tehetnek bennünket, ha nem a megfelel...
Az oleinsav egy egyszeresen telítetlen zsírsav, mely a természetben számos növényi és állati forrásban megtalálható. Telített formája a sztearinsav. Az oleinsav...
Mi is valójában a kókuszzsír, milyen kedvező élettani hatásokkal számolhatunk a fogyasztása során, és miért jobb, mint más zsiradékok? Most megtudhatod!...
Az omega 3 elnevezés zsírsavak egy egész családjára utal. Az omega 3 zsírsavak legjobb forrásai a krill olaj és a halolaj, melyek kiemelkedően nagy mennyiségben...
A testépítő étrend alapja a fehérje bevitel, hiszen fehérjéből épül fel maga az izomzat. A fehérjeforrások egyik legjobbika a hal. Íme, bemutatjuk, miért előny...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!