Nyers tojás, avagy turmix Rocky Balboa módra?

 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Számtalanszor kapjuk meg kérdésben, facebook kommentben, hogy milyen egyszerű, mégis nagyszerű megoldás a nyers tojásból készült turmix. Persze nyilván némi kis extrával hogy iható legyen. És hiába mondjuk el minden egyes alkalommal, hogy ezt NEM javasoljuk, a téma a jelek szerint cikkért kiált, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson az infó – a nyers tojás testépítő szempontból kicsit sem előnyös!


Testépítés és tojás - örök összefonódás

Lássuk, mi is van a tojásban, miért fogyasztjuk? Természetesen a fehérjetartalom miatt! A nyers tojást turmixolók általában az étrendkiegészítőket szeretnék kiváltani ezzel a „természetes” anyaggal, abban bízva hogy ezzel egészségesebb fehérjeforráshoz jutnak – de persze akad olyan is aki egyszerűen soknak találja a fehérjekészítmények árát, és spórolásból eszik tojást – később ennek hatékonyságára is kitérünk.

A tojásfehérje az összes fehérjeforrás közül az egyik legmagasabb biológiai értékkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy emésztése könnyű, hasznosulása és élettani hatása kiváló, ráadásul nem tartalmaz laktózt sem, ami a tejsavófehérjék esetében bizony sokak számára limitáló tényező lehet. Bár a tejsavófehérje biológiai hasznosulása még a tojásfehérjéénél is nagyobb, laktóztartalma gyakran akadályt jelent egyesek számára, leszámítva a drága – bár kétségkívül kiváló minőségű – tejsavó izolátumokat.

A gyors felszívódású tejsavófehérjéhez képest a tojásfehérje felszívódása valamivel lassabb, de nem olyan lassú, mint az esti fogyasztásra közkedvelt kazeiné. Kiváló fehérjeforrást jelent ezért nap közben, amikor nem feltétlenül előny az extra gyors felszívódás, de a gyakoribb étkezéseket figyelembe véve a túlzottan elnyújtott felszívódás sem követelmény.

Nyersen, főzve, esetleg sütve?

Az ember azt hinné, hogy mindig a nyers, lehető legkevésbé feldolgozott állapotban lévő táplálék a legelőnyösebb. Nos, a tojás az a kivétel, aminek az esetében pont ennek az ellenkezője igaz! A tojásfehérje minden szempontból IGÉNYLI a hőkezelést ahhoz, hogy számunkra értékes tápanyagforrást nyújtson.

De miért is jobb a hőkezelt tojás a nyersnél?

Lépjünk most túl egy pillanatra a szalmonella veszélyén. Ma már szerencsére elég korszerű fertőtlenítési eljárásokon esik át a tojás, mire a polcokra kerül. Megjegyzem, így sem 0% az esélye a dolognak, de tény, hogy nem ez a legfontosabb probléma. Mindenesetre azt azért gondold át, mielőtt legurítod a „tojásturmixot” hogy pár nap alatt elveszíteni hónapok kemény munkáját, na az nem valami szívderítő dolog.

A fontosabb problémát az avidin nevű enzim jelenti. Ez a tojáésfehérje egyik alkotóeleme, mely bár nem túl nagy mennyiségben található meg abban – kevesebb, mint 0,5%-át adja – hatása annál problémásabb.

Egyrészt, az avidin képes megkötni a biotint, ezzel megakadályozza annak felszívódását. Ebből kifolyólag vitaminhiányos állapotba kerülhetünk. Az avidin azonban hő hatására elveszti aktivitását, így főtt tojásfehérje esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolnunk. Egy-nulla a főtt tojás javára.

Mi jöhet még? Hiszen egy „sima kis vitaminhiányt” még sajnos sokan figyelmen kívül hagynának, legalábbis a tapasztalat ezt mutatja... Nos, a kellemetlenebb hír – legalábbis a mi szemszögünkből – hogy a tojásferhérje egy része nyers állapotban az emberi szervezet számára gyakorlatilag emészthetetlen, ezáltal haszontalan, sőt, megterhelő. A hő hatására ezek az emészthetetlen fehérjefrakciók denaturálódnak, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a tojásfehérje emészthetősége jelentősen, akár 40%-al is javulhat. Kettő-nulla a főtt tojás javára.

Számoljunk egy kicsit!

Egy tojás legyen mondjuk 40 Ft (jelenlegi árakat figyelembe véve). Egy tojásban kb 6-7g fehérje van. Egy turmixban nem baj, ha van kb 30g fehérje, persze az egyéni szükségletek függvényében. 5 egész tojás, az tehát 200 Ft – alsó hangon – és akkor még nem is vettük figyelembe, hogy nem tanácsos az összes sárgáját beletenni, koleszterintartalma miatt. Aki több fehérjét szeretne beletenni annak még több tojást kell beáldoznia egy 30g-os fehérje adag biztosítása érdekében. Legyen mondjuk 8 db, az 320 Ft. (Már csak zárójelben jegyezzük, meg, hogy ezzel meg az az apró probléma van, hogy a fehérjefrakció értékesebb részei pont a sárgájában találhatók)

Hogy is állunk tehát? Minimum 320 Ft egy turmix, és akkor még nincs benne semmi, amivel ihatóvá tetted – persze van aki olyan hárdkór hogy lenyomja simán natúrban, de lássuk be hogy ők a kisebbség. Kb 6.900 Ft jelenleg egy 920g-os tejsavófehérje (egy jó minőségű termék esetében, ami nem a csúcsminőséget képviseli, de nem is kell minőségi kompromisszumot kötnöd, mint a bizonytalan eredetű, "álmodban sem hitted volna hogy ilyen olcsón megvehető", ki tudja mit tartalmazó termékek esetében), ennek egy adagja kerül kb. 230 Ft-ba.

Akárhogy is számoljuk, olcsóbban jövünk ki egy közepes árú tejsavófehérje koncentrátummal, mint az olcsónak hitt nyers tojásos turmix esetében, ha azt is nézzük, mennyi fehérje szívódik fel az olcsónak hitt tojásturmixunkból! Kiütéses vereség. Persze lehet mondani, hogy „én csak két tojást teszek a turmixba”. Oké, remek, van 14 gramm, rosszul felszívódó, és egyéb problémákat okozó fehérjéd, ahelyett hogy akár csak ugyanennyi, tehát 14 gramm remekül felszívódó és hasznosuló tejsavót innál, olcsóbban... Érdemes átgondolni!

Mint ahogyan azt is, hogy ha kész tojásfehérjét veszel (NEM a gyári tojásport, amivel sokan próbálkoznak, hanem az erre a célra kifejlesztett étrendkiegészítőket), melyben megvan a tojásfehérjében és sárgájában található minden előnyös tulajdonsággal bíró fehérjefrakció, ellenben nem tartalmazza a sárgájában található zsírt, még azzal is kb. ugyanott vagy anyagilag, ha mindent összeszámolsz...

0,93 kg 
 / 3.6
 
8 090 Ft

Végszó

Akármilyen hardcore is tehát nyers tojást inni, és akármilyen olcsónak is tűnik első hallásra, gondolja át mindenki, mielőtt leerőlteti a torkán ezt a nyálkás, finoman szólva mérsékelten gusztusos anyagot. Hiszen anyagilag sem jársz vele jól, különösen ha figyelembe veszed, hogy a felszívódása csapnivaló, és ráadásul még a biotin felszívódását is megakadályozza. Főzd meg, süsd meg, vagy fogyaszd kiegészítőként, de a nyers tojást FELEJTSD EL ÖRÖKRE!


Kapcsolódó cikkek
A laktózérzékenységet vagy másnéven laktózintoleranciát a laktózbontó enzim (laktáz) teljes vagy részleges hiánya okozza. A laktóz (=tejcukor) két egyszerű cuko...
(Meta-elemzés a legfrissebb kísérletek és tanulmányok alapján) _szerző: Armin Kunz, NSearch S.A., megbízó: Peak Performance_ TARTALOM: * A fehérje fogya...
Unalmas a fehérje+zab kombó, de nincs több időd 2 percnél egy tápláló reggelire? Akkor mutatunk egy olyan megoldást, ami azon felül, hogy tömve van fehérjével é...
Melyik a legjobb fehérje számodra? Melyik szívódik fel jobban és mi az alapvető különbség az egyes fehérjetípusok között? A válaszokat megtalálod a cikkben!...
Manapság számos weblapon olvashatunk a magas fehérjefogyasztás, és általában véve a sok evés és a rák összefüggéseiről. Akik nehezen fejlődnek a gyors anyagcser...
Leporoljuk az egyik méltatlanul "elfeledett" fehérje dobozát, és bizony rá kell döbbennünk, hogy ez még ma is az egyik legjobb protein a piacon, most szeptember...
Bodó Imi bemutatja a tejsavók királyát. Hogy kik és miért szedjék? Nézd meg! ...
Örök kérdés, különösen mióta megy a Builder Gasztro, hogy nem lesz-e baja a fehérjepornak, ha hő éri, magyarán, nem megy-e kárba a protein a sütés hatására. Lás...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-05-21
nem tudom, az a cikk mikor íródott , de ez a nyers tojás történet kb 15 éve volt nagy divat és elotte! Minek után nem igazán volt ekkora választék fehérje porokból, ezert otthon próbálkozott az ember vmit kitalálni helyette! Ezert akkoriban a tojásnak volt 1:0
Aztán annak ellenére h bejöttek a fehérjék, még drága volt egy kilót megvenni belőle mondjuk több ezer Ft-ért EGYBEN kifizetve, mintha a párszáz Ft-os tojással trükközött volna az ember edzések után. ( amúgy meg tojást lehetett találni itt-ott konyhákban, volt h kijött az ingyen is:)))) ) tehát 2:0 a tojás javára!
Na ez volt régen! Mára 1-1 adagokat is tudsz venni fehérjéből ( gondolom pont az ára miatt), nem kell beruházni.
Egyszerűbb megvenni így egy adag fehérjét és bekeverni shakerben, mint küzkodni a tojással! Így hát a tojást Sztem, mint turmix, dobta mindenki!
Nyert a turmix és tapkieg ipar! Csak idő kérdése volt!

válasz
2018-05-22
Hát igen. Helló, 2018! :P
Kérdés
2017-10-12
Lehet én vagyok a hülye, de rossz a számolós példa a cikkben:
Ha tojásból iszod az edzés utáni turmixot, akkor a 2.esetben 8db tojás * 6g fehérjetartalom = 48g fehérje 320Ft-ért.
Ha 920g-os tejsavófehérjéből iszod, akkor azt írtátok hogy 220Ft/adag. Igen, amiben 22g a fehérjetartalom (az általatok belinkelt 100% Whey Protein Professional (0,92 kg)-t alapul véve).
Vagyis ha ebből a tejsavóból is 48g fehérjét (legyen 44g a könnyebb számolás végett) szeretnék bevinni, akkor 2*220Ft-ba fog kerülni.
Tudom, ettől még a tojás tartalma, felszívódása, stb....de legyen korrekt a számolásos példa.

válasz
2017-10-16
Szia!

Amit szerintem nem vettél figyelembe, de a cikkben benne van, az a tojássárgája. Naponta maximum 3 tojássárgáját lehet megenni, ezért szoktuk ugye kidobni a kukába, és ezért nem számolhatunk 8 tojás esetében 48 g fehérjetartalommal. Egy tojásban a sárgája 3 gramm, a fehér része pedig 4 gramm fehérjét tartalmaz kb. H kidobsz 5 tojássárgáját a 8-ból, akkor az 5x3= 15 gramm fehérje, ez ugye megy a kukába. Mi az eredmény tehát? 33 gramm fehérje 320 forintért. És akkor kell bele még egy kis édesítő, egy banán, hogy meg is lehessen inni, és akkor már ott tartasz, ami a cikkben is olvasható: kiütéses vereség a tojásnak.