Nincs olyan, hogy stagnálás!

2020-01-14 | 
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Érezted már úgy, hogy nincs miért edzened? Érezted már azt, hogy megrekedtél, a genetikád határaihoz értél, és bármit teszel, úgysem jutsz előre? Nem vagy egyedül!

Ha elég ideig edzel, előbb-utóbb eljutsz a holtpontra, amikor bizony már azt érzed, egyszerűen nem tudsz tovább fejlődni. Betartod a kaját (vagy nem), keményen edzel, pihensz is eleget, egy zsák pénzt költesz a tápkiegekre, és mégis, nem jutsz egyről a kettőre.

Persze, lehet mondani, hogy ilyenkor változtass valamin. Ez ideig-óráig megy is. Új edzésterv, új edzésrendszer, megreformált táplálkozás, esetleg új mozgásformák, eddig hanyagolt nyújtás bevezetése, folyamatos tájékozódás a témában…. Valószínűleg nem sok ember van, aki elmondhatja magáról, hogy úgy igazán beleásta magát ebbe az egészbe, és tényleg mindent, de MINDENT megpróbált, és nem megy neki. Ugyanakkor ez nem mindenkinek életcélja, és nem is várható el mindenkitől. Nem is az a kérdés, menyit tájékozódtál, mielőtt fejben feladtad a dolgot.

A kérdés az, mi lesz ez után?

Mert ha úgy állsz hozzá, hogy kihoztad magadból a maximumot, akkor a jövőben nagyon nehéz lesz motivációt találni az edzésekhez. Persze, lejársz kötelességből. Hogy karban tartsd magad. Talán még élvezed is az edzést egy picit. De az a tűz, ami korában a folyamatos fejlődés felé űzött, hajtott téged, már a múlté lesz.

Már nem fogsz felkelni hatkor, ha nem muszáj.

Már nem fogod dobozolni a kaját, hacsak nem valami extrém diétás célod van (de nem lesz).

Már be fogod érni a szükséges minimum erőfeszítéssel edzésen, hiszen oly sok más fontos dolog van az életben…

Már nem fog számítani, milyen eredménnyel zárod az adott edzésnapodat.

Lehet mondani, hogy ez törvényszerű. Hiszen mindenki életében előbb-utóbb eljön a pont, amikor az edzés nem feltétlen első helyen fog szerepelni a prioritási listán. De vajon ez egyet kell jelentsen a motiváltsággal?

Nem lehet úgy edzeni, akár egy héten kevesebbszer, mint azelőtt, hogy az a pár alkalom mégis olyan igazi, odab.szós legyen?

Nem lehet egy picit még többet akarni, annak dacára, hogy elvileg már „túl vagy a csúcson”?

Le kell mondanod a folyamatos fejlődés igényéről, csak azért, mert adott pillanatban azt érzed, nincs már több szufla benned?

Dönthetsz így is, természetesen. De van egy másik opció is. Kereshetsz új, más célokat. Kereshetsz az eddigiektől eltérő kihívásokat, melyek ébren tartják benned a tüzet!

Mert oké, lehet, hogy nem fogsz soha többé százhatvannal nyomni (vagy száznyocvannal, vagy kétszázzal, mindegy). Lehet, hogy el kell felejtened a csontot ropogtató guggolásokat, amikor az öv majd’ szétreped a derekadon, és a bandázs recsegését szinte belülről érzed. Lehet, hogy nem fogsz már kétszázzal felhúzni, pedig dejóisvoltaz. Na de…

Lehet, hogy lábtolón nyomsz majd százat, kisebb súllyal. Lehet, hogy kitörésből elvégzel saját testsúllyal háromszáz ismétlést, pihenő nélkül. Lehet, hogy nem nyomsz százhatvannal, de nyolcvanba belenyomsz húsz ismétlést. És sorolhatnám.

CSAK rajtad múlik, hogy tudsz-e magadnak más célokat találni! Olyanokat, amik épp illenek az aktuális fizikai állapotodhoz, amiket nem zár ki sem az életkorod, sem az ízületeid állapota, amiket korábban még nem próbáltál elérni. Ne ragaszkodj a régi beakadásokhoz! Nem megy nagy súllyal a nyomás? És mégis, kit érdekel? Szerinted az, aki százba belenyom nyolcat, az többet tud, mint aki nyolcvanba nyom harmincat? Ki a vagány, az, aki száznyolcvannal guggol, vagy aki mondjuk kitart egy félkezes plank-et tíz percig (oké, ez picit lehet, hogy elrugaszkodott volt :D )?

Annyi dolgot kitűzhetsz magadnak, hogy egy élet is kevés hozzá, hogy mindet el is érd! És még ki sem mozdultál az edzőteremből…

Íme egy példa. Mondjuk, nem fejlődsz a nyomásban. Ha már mindenki ebben méri az erejét… Tehát, tegyük fel, megrekedtél, és mondjuk 140 kg-nál nem tudsz feljebb jutni. Ebbe a súlyba belenyomsz max 2-3 ismétlést, de ennyi. Egyszer, amikor a csillagok úgy álltak, és 500mg koffein volt benned, és 12 óra alvás után voltál, szénhidráttal totál betöltve, belenyomtál egyet 150-be, segítséggel. Itt két lehetőséged van. Vagy tovább kutakodsz, olyan módszer után nézve, ami ezen átlendít (és vagy van ilyen, vagy nincsen, mert tetszik, vagy sem, de a genetika igenis nagy úr), vagy azt mondod: oké, a nagy súly nem a világom, milyen más célt tudok kitűzni? Mi lenne, ha mondjuk 100-ba akarnék belenyomni húsz ismétlést?

Gondolj bele! 100ba húsz, az azért vagány. És meg fogod látni, nem is olyan egyszerű. Akinek az, az nyilván kitűzi ugyanezt nagyobb súlyra, vagy húsz helyett rámegy a harmincra. Ez egy elég tökös cél. Nem rosszabb, mint a százhatvan. Csak picit más.

De nem feltétlen az ismétlésszámokkal lehet játszani. Mondjuk, ha 100-ba tudsz nyomni nyolcat, és innen nem tudsz előre lépni, akkor tűzd ki, hogy úgy nyomj százba nyolcat, hogy előtte tárogatsz. Eleinte persze nem fog menni. De amikor eljutottál oda, hogy sikerült, akkor szerintem erősebb leszel, mint amikor pihenten csináltad ugyanezt, nem? ;)

Persze, nehéz lesz ez is. Új célokat elérni, új határokat áttörni soha nem egyszerű. Nem is kötelező, ha nem akarod… Csak ne mondd, hogy már nincsenek célok, mert azok mindig ott vannak, csak értük kell nyúlni!

Tehát ne mondja senki, hogy már nem tud hova fejlődni. Nekem ne mondd, hogy már öreg vagy ehhez a cirkuszhoz. Nekem ne magyarázz, hogy „ennyi idősen már nincs miért küzdeni, csak karbantartom magam”. Egy csak rizsahintés.

Nincs olyan, hogy megrekedsz. Nincs olyan, hogy stagnálás. Mindig lehet olyan célt választani, amit korábban még nem értél el!

Csakis rajtad múlik, hogy keresel-e ilyet!


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Az alábbi cikkben megnézzük, hogy izomcsoportonként melyik az az egyetlen gyakorlat, amelyik a legalkalmasabb az adott izom tömegének növelé...
A gyors, és egyszerű válasz az is lehetne erre, hogy akkor keress másik sportot. Mert tetszik, vagy sem, de azért a súlyzós edzés egyik saro...
Nem olyan bonyolult: elhatározás, egy kis tájékozódás, egy kis szabadidő; jó edzésmódszer, következetes edzések, komolyan vett, tiszta étkez...
Félni kell a 24 órás időszakos böjttől, vagy sem? Veszít izmot a test, ha egy napig nem kap táplálékot? Ehhez hasonló fontos és érdekes kérd...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Félve kezdek bele ebbe a cikkbe, mert az ösztönös edzés tipikusan olyan dolog, amit csak haladóbb szinten érdemes csinálni, és még ekkor is ...
Kezdő testépítőknél nagyon fontos, hogy fokozatosan, edzésről edzésre növeljék a terhelést. Ezt megtehetik az ismétlésszám, a súly, vagy pár...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!