Mr. Olympia 2018: veszélyben Phil Heath 8. trófeája?

2018-09-13
 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A Mr. Olympia minden idők legrangosabb testépítő versenye, évente csak egyszer rendezik meg, és már az indulás jogát is iszonyatosan nehéz megszerezni. Ennek megfelelően nagyon izgalmas szokott lenni – általában.

Az utóbbi pár évben a Mr. Olympia sajnos minden volt, csak izgalmas nem. Miután Jay Cutler kiöregedett és bejelentette visszavonulását a 2011-es verseny után – ahol bicepsz szakadással versenyzett , borítékolható volt Heath győzelme. A legnagyobb veszélyt Kai Greene jelentette rá, és sokak szerint volt olyan év, ahol meg is verte őt.

Azonban Kai a címet sosem kaphatta meg. Fogalmazzunk úgy, hogy nem a fizikuma, hanem a "magánéleti" dolgai miatt. Kai verte már meg Phil-t, csak ezt egy olyan versenyen nem tehette meg, ahol kicsit számít az ember személyisége is, a Mr. O pedig egy ilyen verseny.

De ennyit a múltról, beszéljünk a jövőről.

Kai 2014 óta nem vett részt Mr. Olympián, és sajnos most sem lesz ott, mert tudja, hogy nem nyerhet, bármennyire jó formát hoz.

Mint azt bizonyára mindenki tudja, Phil Heath idén a 8. Mr. Olympia címét szerezheti meg, ezzel több legyet ütne egy csapásra. Egyrészt túlszárnyalná Arnold Schwarzeneggert, aki hétszer nyerte el a Sandow-t, másrészt beérné Ronnie Coleman-t és Lee Haney-t, akik nyolcszoros bajnokok.

Nézzük, kik indulnak Heath ellen a 2018-as Olympián:

 • Bonac, William
 • Curry, Brandon
 • De Asha, Nathan
 • Elssbiay, Mamdouh
 • Griffen, Charles
 • Jackson, Dexter
 • Kuclo, Steve
 • Lockett, Michael
 • McMillan, Cedric
 • Morel, Juan
 • Oliva Jr, Sergio
 • Osladil, Lukas
 • Rhoden, Shawn
 • Rivera, Alexis
 • Rodriguez, Justin Luis
 • Valliere, Iain
 • Wade, Josh
 • Winklaar, Roelly

Mint láthatjátok, pár versenyző nevét kiemeltem, és nem feltétlenül azért, mert mindenki veszélyt jelent Heath-re. Véleményem szerint Phil-t – bár ez minden regnáló Mr. Olympia bajnokról elmondható – egyetlen ember győzheti le, ez pedig saját maga. Értsd: nagyon el kell rontania valamit, hogy ne legyen nyolcszoros bajnok. Jay Cutler például nem azért kapott ki 2008-ban Dexter Jacksontól, mert Dexter ügyesebben készült fel nála, hanem azért, mert ő nem vette komolyan a felkészülést.

"Dexter Jackson nem nyerte meg a Mr. Olympiát 2008-ban. Én adtam oda neki a címet." – Jay Cutler

Roelly Winklaar

Érzésem szerint Roelly nagy meglepetést okozhat a versenyen. A legutolsó nagy testépítő versenyt (2018 Arnold Classic Australia) ő nyerte, maga mögé taszítva azokat, akik a 2017-es Mr. O-n megverték őt, név szerint William Bonac-ot és Dexter Jackson-t. A 41 éves klasszis messze a legnagyobb izomszörnyeteg a mezőnyben, legutóbb a dereka is rendben volt, szerintem idén élete legjobb formáját hozza majd Las Vegas-ban.

Roelly Winklaar és Phil Heath

Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay

Az egyetlen ember, akit nem győzött le Roelly az ausztráliai versenyen, az Big Ramy. Aki sokak szerint tavaly jobb volt, mint Heath – már csak azért is, mert a hétszeres Mr. O köldöksérvvel állt színpadra, és mert nagyjából 10 kilóval több izom volt rajta. Persze tudom, a testépítés nem csak a masszáról szól, hanem az arányokról, szárazságról is. Ha az utóbbi két dologban tudott javulni Ramy tavalyhoz képest, akkor elképzelhető a trónfosztás.

William Bonac

William mutatja talán a legnagyobb fejlődést a mezőnyben. 2014-ben még szinte fel sem tűnt a versenyen, tavaly pedig már felkerült a dobogóra. Ugyan nem tartozik a magas testépítők közé, de ez egy cseppet sem hátráltatja. A top 3 hely szinte garantált.

Brandon Curry

Brandont a magyar rajongók az elmúlt egy évben többször is szemügyre vehették: a 2017-es Superbody-n, és a 2018-as Scitec Muscle Beach-en is. Érzésem szerint ő is élete legjobb formájában van, és ha jól be tud száradni, akár ő is megizzaszthatja a hétszeres bajnokot, no meg persze a többieket.

Dexter Jackson

Hozhat bárki bármilyen fizikumot 2018-ban, a legtöbb respektet Dexter Jackson kapja tőlem. Mindig mondom azoknak, akik a korukkal jönnek elő egy vitában, hogy egy bizonyos kort elérni önmagában még nem teljesítmény, csupán egy állapot, ráadásul elég szar. Az viszont, hogy 48 évesen Dexter ott lesz az idei Mr. Olympián, már önmagában teljesítmény, és azt még hozzá sem tettem, hogy számolni kell vele az élbolyban. Elképesztő.

Sergio Oliva Jr-nak esélye sincs megvernie Phil-t, de őt szintén érdekes lesz látni, hiszen ő a legendás Sergio Oliva fia. Ez lesz élete első Mr. Olympiája, már a top 10 helyezés is nagy szó lenne.

Phil Heath

Természetesen a cikk nem érhet véget úgy, hogy ne beszéltünk volna arról az emberről, aki a főszereplő lesz a versenyen. Mint említettem, Heath köldöksérvvel és kidudorodó béllel is nyerni tudott tavaly, pedig eltörpült Big Ramy mellett. Semmi jel nem utal arra, hogy ne jönne neki össze a 8. Sandow, mert így jövőre a 9. trófeáért indulna, amit senkinek sem sikerült még megszereznie. Ez pedig nem kis hírértékkel bírna, ami ezekben az ínséges időkben jót tenne a testépítésnek.

Lesz mit nézni azért idén is, még ha elég evidensnek tűnik is, hogy ki győz a végén.

Ti kinek drukkoltok?


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
BÁRKIVEL megeshet, hogy egy kicsit elengedi magát, egy időre kiszáll az eat-train-sleep mókuskerékből és egy kicsit élvezi az élet _habos _o...
Monoton aerob, vagy intenzív kardió? Melyik jobb zsírégető módszer? Nos, van valami, ami mindkettőnél jobb: ez pedig az intervallum edzés, a...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Ez volt az egyik első Scitec teszt, amit valószínűleg sokan olvastunk ámulva, vágyakozva, hogy mi is használhassuk ezeket a kiegészítőket íg...
Mindkét gyakorlat az alkart veszi célba, ám egyikük jóval hatékonyabb, mint a másik, ami a brachialis és a brachioradialis izmok stimulusát ...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!