Miért jó a lenmag?

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Biztosan már sokan kötöttünk közelebbi ismeretséget a jó öreg lenmagolajjal, minden diéta elengedhetetlen kiegészítőjével. De vajon mi hasznunk származhat magának az olaj forrásának, a lenmagnak a fogyasztásából?

Nos, elsősorban a benne található fitoösztrogéneknek, a lignánoknak köszönhető az egészség megóvó hatása. A lenmag ezeknek az anyagoknak a máig ismert leggazdagabb forrása.

A lignánok a szervezetben ösztrogénként hatnak, és a sejtek ösztrogénreceptorainak blokkolásával csökkenthetik egyes, hormonális működéssel összefüggésbe hozható rákos megbetegedések kockázatát. Ilyen pl. az emlőrák. Rendkívül gazdag továbbá alfa-linolénsavban - ebből állítja elő szervezetünk az omega-3 zsírsavakat. Az alfa-linolénsav a vér hígításával meggátolja a vérrögök kialakulását, így csökkentve a szívroham és a stroke kockázatát. Magas rosttartalma - egy evőkanálnyi lenmag 2,3 g rostot tartalmaz - jótékony hatással van emésztésünkre. Főleg az oldható rostokból található benne nagy mennyiség, melyek csökkentik a szervezet koleszterinszintjét. Gyulladásgátló hatása ugyancsak ismert.

A lenmag őrölve vagy megrágva tudja kifejteni jótékony hatását, ezt tartsuk szem előtt fogyasztásakor. Azonban túlzott mennyiségben hashajtó hatása lehet, így vigyázzunk a mennyiségekkel. Napi egy-két evőkanál fogyasztásának már jótékony hatása lehet.

Tárolásakor ügyeljünk rá, hogy mivel hamar megavasodik, sötét üvegben tároljuk, lehetőleg hűtött helyen. Annyit vegyünk egyszerre, amennyit egy hónapon belül el is fogyasztunk.

Egy tipp a felhasználásra, amit talán kevesen tudnak a lenmag alkalmazható a tojás pótlására bizonyos esetekben: turmixoljunk össze 1 evőkanál őrölt lenmagot, 3 evőkanál vizet, egy percen keresztül, majd hagyjuk állni, míg nyúlós, sűrű anyagot nem kapunk. Panírozáshoz, süteményke tésztájába vagy fasírthoz adva egyaránt alkalmazható.


Kapcsolódó cikkek
A magas fehérjetartalmú diéták népszerűek manapság. Köreinkben pedig egyenesen kívánatos, hiszen így biztosíthatjuk az izomnövekedéshez szükséges építőanyagokat...
Bár az alábbiak elsősorban a kezdők számára fontos információk, talán a haladóbbak se baj ha átfutják, emlékeztetőül. A haladóbbak ugyanis bár rendelkeznek a me...
Írta: Szász Máté biológus 2010. február A glutén leginkább a kalászos gabonákban, búzában, árpában, rozsban előforduló fehérje-komplex, mely az arra érzékeny...
Diéta után többféle forgatókönyv adott: tömegelhetünk, vagy szinten is tarthatjuk magunkat akár. Íme néhány lehetőség, hogy a munkád ne vesszen kárba!...
Sokan kérdezitek, mi történik, ha a fehérjét meleg ételekhez keveritek, esetleg főzéshez vagy sütédshez használjátok. Hatástalanná, haszontalanná válik így a f...
Mint kiderült, az embereknek van egy ízérzékelőjük a zsírokhoz - hasonló ahhoz, amivel az édes, a savanyú, a sós és a keserű ízeket érezzük. Egy újonnan publiká...
A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a férfiak esetében magas vérnyomás kockázatát - állítják az American Journal of Clinical Nutrition aktuális ...
Talán nem mondunk újat azzal, hogy ha válasaztani kell, a mustár testépítő szempontból előnyösebb, mint a majonéz, de azt tudtátok-e, hogy van zsírégető hatása ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!