Miért jó a lenmag?

2010-03-18
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Biztosan már sokan kötöttünk közelebbi ismeretséget a jó öreg lenmagolajjal, minden diéta elengedhetetlen kiegészítőjével. De vajon mi hasznunk származhat magának az olaj forrásának, a lenmagnak a fogyasztásából?

Nos, elsősorban a benne található fitoösztrogéneknek, a lignánoknak köszönhető az egészség megóvó hatása. A lenmag ezeknek az anyagoknak a máig ismert leggazdagabb forrása.

A lignánok a szervezetben ösztrogénként hatnak, és a sejtek ösztrogénreceptorainak blokkolásával csökkenthetik egyes, hormonális működéssel összefüggésbe hozható rákos megbetegedések kockázatát. Ilyen pl. az emlőrák. Rendkívül gazdag továbbá alfa-linolénsavban - ebből állítja elő szervezetünk az omega-3 zsírsavakat. Az alfa-linolénsav a vér hígításával meggátolja a vérrögök kialakulását, így csökkentve a szívroham és a stroke kockázatát. Magas rosttartalma - egy evőkanálnyi lenmag 2,3 g rostot tartalmaz - jótékony hatással van emésztésünkre. Főleg az oldható rostokból található benne nagy mennyiség, melyek csökkentik a szervezet koleszterinszintjét. Gyulladásgátló hatása ugyancsak ismert.

A lenmag őrölve vagy megrágva tudja kifejteni jótékony hatását, ezt tartsuk szem előtt fogyasztásakor. Azonban túlzott mennyiségben hashajtó hatása lehet, így vigyázzunk a mennyiségekkel. Napi egy-két evőkanál fogyasztásának már jótékony hatása lehet.

Tárolásakor ügyeljünk rá, hogy mivel hamar megavasodik, sötét üvegben tároljuk, lehetőleg hűtött helyen. Annyit vegyünk egyszerre, amennyit egy hónapon belül el is fogyasztunk.

Egy tipp a felhasználásra, amit talán kevesen tudnak a lenmag alkalmazható a tojás pótlására bizonyos esetekben: turmixoljunk össze 1 evőkanál őrölt lenmagot, 3 evőkanál vizet, egy percen keresztül, majd hagyjuk állni, míg nyúlós, sűrű anyagot nem kapunk. Panírozáshoz, süteményke tésztájába vagy fasírthoz adva egyaránt alkalmazható.


Kapcsolódó cikkek
Örök kérdés, különösen mióta megy a Builder Gasztro, hogy nem lesz-e baja a fehérjepornak, ha hő éri, magyarán, nem megy-e kárba a protein a sütés hatására. Lás...
A testépítés egy 24 órás elfoglaltság, hiszen minden étel elkészítése és elfogyasztása annak a maximális igyekezetnek a jegyében telik, hogy izomtömeget növelj,...
Az év egyes időszakaiban - főleg ősszel és télen, vagy versenyek között, ha valaki versenyző) a testépítők a tömegnövekedést tűzik ki fő célként - a súlyok emel...
Írta: Szász Máté biológus 2010. február A glutén leginkább a kalászos gabonákban, búzában, árpában, rozsban előforduló fehérje-komplex, mely az arra érzékeny...
Ki ne szeretné a palacsintát? Szerencsére megvan a módja annak, hogy egészségesen, finomított és gyors szénhidrátok nélkül, és némi extra fehérje hozzáadásával ...
Mint kiderült, az embereknek van egy ízérzékelőjük a zsírokhoz - hasonló ahhoz, amivel az édes, a savanyú, a sós és a keserű ízeket érezzük. Egy újonnan publiká...
A tésztának elég rossz híre van manapság, már-már afféle "szénhidrát rémálom" lett. De nem biztos, hogy ezt feltétlenül kiérdemelte. Valóban, a tészta gazdag s...
Persze, el lehet intézni a reggelit a lehető legegyszerűbben, a szó szerint ezrek által favorizált zabpehely+tejsavfehérje kombinációval. Ez a leggyorsabb megol...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!