Mi legyen karantén idején a fehérjével?

2020-03-25 | 
 / 4.5
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Most, hogy a Covid-19 koronavírus miatt nagyjából az egész világ otthoni karantén alá szorult, és bezárt a legtöbb edzőterem, sok sportoló élete nehezedett meg egy csapásra. A legtöbbünknek sajnos nincs otthoni edzőterme, ahol ugyanúgy lehetne súlyokat emelgetni, mint eddig. Nem tudunk edzeni se nagy súlyokkal, se gépekkel, és emiatt úgy érezzük magukat, mint egy gyerek, akit a szülei szobafogságra ítéltek.

Az edzőterem és a sport sokaknak terápia, az élet szerves része, ezért pszichológiailag is nagy hatással vannak ránk a korlátozások. De ez csak az egyik (nagy) gond. A másik az, hogy egy formás, izmos testet megszerezni nem könnyű, és megtartani talán még nehezebb, még normális körülmények között is. A mostani helyzet csak ront ezen.

Megszoksz, vagy megszöksz

Értelemszerűen kell otthon edzeni akár felszereléssel, akár saját testsúllyal, de van egy rossz hírünk: az otthoni edzéssel inkább a szintentartást célzod meg, mint a fejlődést. Ha ugyanis az izmot kevesebb súllyal és elánnal edzed, akkor az nőni biztosan nem fog, de apadni biztosan.

Ha nem stagnálni, hanem fejlődni szeretnél, az izmot mindig újabb és újabb kihívások elé kell állítod: több súly használata, lassabb negatív szakasz, más ismétlésszám és/vagy sorozatszám használata, új/más gyakorlatok végzése, a gyakorlatok sorrendjének erőltetett ismétlések, stb.

Hogy milyen mértékben fogsz leépülni fizikailag, csak rajtad áll. Most figyelj jól, mert egy olyan ember ad neked tanácsokat, aki már másfél éve nem volt teremben egy sérülés miatt, és mégis meg tudta őrizni az izmai 90 százalékát nullához közelítő testmozgással. Ez lennék én.

Bizonyára már hallottad azt a mondást, hogy a fejlődés mértéke 70%-ban azon múlik, hogyan táplálkozol, és 30%-ban attól, hogyan edzel, és hogy az izom a fehérjétől nő. Ez jó "hír" a mostani helyzetben, hiszen táplálkozni ugyanúgy tudsz, csak edzeni nem. Ez magyarázza meg azt is, hogyan tarthattam meg ennyi izmot.

Emlegessük csak fel, hogyan is hangzik az a tudományosan bizonyított, Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által engedélyezett állítás, amit minden egyes fehérjés dobozra ráírnak:

"A fehérje hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához, valamint az egészséges csontozat fenntartásához is."

Bingó! Akkor nem vész kárba az izomtömeged, ha folyamatosan magasan tartod a fehérjebevitelt és iszod a turmixokat. Ez a legfontosabb tennivalód – még a testmozgásnál is sokkal fontosabb.

Persze csináltam időnként néhány fekvőtámaszt és emelgettem szatyrokat, de mindez egy nagy nulla volt a korábbi konditermi edzéseimhez képest. Minden napomat egy adag fehérjeturmix-szal indítottam, és figyeltem arra, hogy mindig legyen a tányéron hús. Én csak így tudtam tartani a 2 gramm fehérjét testsúlykilogrammonként.

Fehérjeturmixot tehát karantén ideje alatt is érdemes inni minden nap, mert ha kevesebbet edzel, az étvágyad sem lesz ugyanolyan, nem fogod tudni megenni ezt a mennyiséget, egy fehérjeturmix pedig nem telít el. Akár több adagot is ihatsz belőle, ha épp nincs otthon vagy a tányéron hús – az izmaid ezt meghálálják, hidd el.

A Builder csapatával továbbra is igyekezni fogunk, hogy szuper otthoni edzésprogramokkal, egyéb ötletekkel segíthessünk féltve őrzött izmaid megtartásában!


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Otthoni hátedzés? Ez is megoldható, akár súlyzókkal, akár nélkülük, de mindenképpen gépek nélkül. Nem hiszed? Akkor kattints, és olvass tová...
A koronavírus miatt iszonyatosan megnőtt a maszkokra a kereslet. Vajon tényleg ennyire fontos a maszk? A káromkodásért elnézést kérünk, de e...
Kínlódsz, mert nem mehetsz edzeni? Aggódsz, hogy összeesel? Akkor fogadd most meg egy olyan ember tanácsait, aki másfél éve nem edz, mégis m...
Ez az otthoni edzésterv kezdők számára ideális, egy alap erőnlét megszerzéséhez. Idővel persze nehezíteni kell, és ha komolyak a céljaid, ak...
Egyszerű, de annál hatékonyabb farizom gyakorlat, mely akár otthon vagy a szabadban is elvégezhető. ...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Nyáron sokaknál előkerül a kockahas kérdése. Mitől lesz kockás a hasizom, hogyan lehet kidolgozni, és még sorolhatnánk. A kockahas cél, vagy...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!