Mi a mediterrán étrend titka?

2009-09-05
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Felejtsd el az egérkísérleteket. Miután számos, ellentmondásos patkánykísérletet végeztek a szénhidrátok anyagcserére és egyes betegségekre gyakorolt hatásával kapcsolatosan most íme, itt egy 200 cukorbetegséggel frissen diagnosztizált emberek bevonásával végzett kutatás. Az alanyok fele mediterrán típusú étrend követésére kapott utasítást, sok zöldséggel, teljes értékű gabonafélékkel, és egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, melyeket pulykából, halakból, és olivaolajból biztosítottak. Szénhidrátbevitelük az kalóriabevitel maximum 50%-át tette ki.

A másik csoport egy alacsony zsírtartalmú étrend követésére kapott utasítást, mely ugyancsak a teljes értékű gabonafélékre épült és hangsúlyozottan kizárták belőle a cukrokat és a magas zsírtartalmú ételeket. A zsírbevitel a bevitt kalóriák kevesebb, mint 30%-át, a telített zsírok pedig a kalóriabevitel kevesebb, mint 10%-át tették ki.

4 év elteltével a mediterrán étrendet követő csoport nagyobb mértékű testsúlycsökkenést mutatott fel, és csak feleanynian igényeltek gyógyszeres kezelést, a másik csoporthoz viszonyítva.

Honnan a különbség?

Ne feledjük, hogy a makrotápanyagok közötti eltérés nem volt olyan hatalmas. A mediterrán jellegű étrend nem volt túlzottan szénhidrátszegény (bár a médiában gyakran szénhidrátszegény étrendként aposztrofálják). Az alacsony zsírtartalmú étrend sem volt drasztikusan zsírmentes. A két étrend közötti különbség nem volt szignifikáns. Valójában eléggé hasonló étrendet követett a két csoport, ami a makrotápanyagok eloszlását illeti. Még azt se mondhatjuk, hogy az egyik csoport finomított szénhidrátokat evett, hisz mindkettő setében a teljes őrlésű gabonafélélre helyezték a hangsúlyt.

Talán abban rejlik a különbség, hogy mire hívták fel az egyes csoportok részvevőinek figyelmét: a mediterrán csoportnak megmondták, hogy egyenek sok zöldséget, halat, gabonaféléket és olivaolajat. A másik csoport esetében a fő irányelv az volt, hogy kerüljék a cukros és zsíros ételeket. Lehet, hogy az egész hátterében az áll csupán, hogy az ajánlások mire vonatkoztak konkrétan?


Kapcsolódó cikkek
A klasszikus testépítés táplálkozási szabályait jól ismerjük: napi 6-8 étkezés, kiszámolt mennyiségek, pontos makrók, a katabolizmus elkerülése és a folyamatos ...
Kizárt dolog, hogy nem találkoztál még itt-ott nassolással foglalkozó cikkekkel. Ezek a szövegek általában arról szólnak, hogy mit csinálj, ha diétázol és nasso...
Mint kiderült, az embereknek van egy ízérzékelőjük a zsírokhoz - hasonló ahhoz, amivel az édes, a savanyú, a sós és a keserű ízeket érezzük. Egy újonnan publiká...
Ki ne hallott volna róla... A "gyúrósok" egyik legkedveltebb reggelije, diétázók kedvelt étele, sok diétás süti alapanyaga, ezerféleképpen elkészíthető, egészsé...
Először is, mit is takar a rezisztens keményítő elnevezés? Nos, a rezisztens keményítő definíció magában foglalja azon keményítőket, amelyek a humán vékonybelet...
Átvettük tehát a súlyzós edzést, a kardiót, jöjjön minden szálkásítás legkritikusabb témaköre: a diéta. Az eddigiekből nyilvánvaló, hogy a hagyományos "kis súl...
Az USA-ban az átlagos napi cukorfogyasztás felnőttek esetében 90 gramm, gyermekek esetében pedig 136 grammra (!) rúg. Eredmények nincsenek a birtokomban, de saj...
A magas fehérjetartalmú diéták népszerűek manapság. Köreinkben pedig egyenesen kívánatos, hiszen így biztosíthatjuk az izomnövekedéshez szükséges építőanyagokat...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!