Mi a mediterrán étrend titka?

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Felejtsd el az egérkísérleteket. Miután számos, ellentmondásos patkánykísérletet végeztek a szénhidrátok anyagcserére és egyes betegségekre gyakorolt hatásával kapcsolatosan most íme, itt egy 200 cukorbetegséggel frissen diagnosztizált emberek bevonásával végzett kutatás. Az alanyok fele mediterrán típusú étrend követésére kapott utasítást, sok zöldséggel, teljes értékű gabonafélékkel, és egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, melyeket pulykából, halakból, és olivaolajból biztosítottak. Szénhidrátbevitelük az kalóriabevitel maximum 50%-át tette ki.

A másik csoport egy alacsony zsírtartalmú étrend követésére kapott utasítást, mely ugyancsak a teljes értékű gabonafélékre épült és hangsúlyozottan kizárták belőle a cukrokat és a magas zsírtartalmú ételeket. A zsírbevitel a bevitt kalóriák kevesebb, mint 30%-át, a telített zsírok pedig a kalóriabevitel kevesebb, mint 10%-át tették ki.

4 év elteltével a mediterrán étrendet követő csoport nagyobb mértékű testsúlycsökkenést mutatott fel, és csak feleanynian igényeltek gyógyszeres kezelést, a másik csoporthoz viszonyítva.

Honnan a különbség?

Ne feledjük, hogy a makrotápanyagok közötti eltérés nem volt olyan hatalmas. A mediterrán jellegű étrend nem volt túlzottan szénhidrátszegény (bár a médiában gyakran szénhidrátszegény étrendként aposztrofálják). Az alacsony zsírtartalmú étrend sem volt drasztikusan zsírmentes. A két étrend közötti különbség nem volt szignifikáns. Valójában eléggé hasonló étrendet követett a két csoport, ami a makrotápanyagok eloszlását illeti. Még azt se mondhatjuk, hogy az egyik csoport finomított szénhidrátokat evett, hisz mindkettő setében a teljes őrlésű gabonafélélre helyezték a hangsúlyt.

Talán abban rejlik a különbség, hogy mire hívták fel az egyes csoportok részvevőinek figyelmét: a mediterrán csoportnak megmondták, hogy egyenek sok zöldséget, halat, gabonaféléket és olivaolajat. A másik csoport esetében a fő irányelv az volt, hogy kerüljék a cukros és zsíros ételeket. Lehet, hogy az egész hátterében az áll csupán, hogy az ajánlások mire vonatkoztak konkrétan?


Kapcsolódó cikkek
Egy olyan hormon, mely szabályozza a vércukorszintet, az adott egyén édes ízre való érzékenységére is befolyással lehet, legalábbis egy új kutatás szerint, mely...
A gluténérzékenység napjainkban sajnos egyre több embert érint. Egy egyszerű, ám mégis lényeges kérdés: milyen lehet egy gluténmentes reggeli? Ha például valami...
Íme itt van minden, amit a mogyoróvajról tudni akartál, plusz egy házi mogyoróvaj recept, hogy ne szorulj rá a boltban kapható, mindenféle káros anyaggal telera...
A brokkoli a zöldségek non plus ultrája a testépítők számára. Ezt mindenki tudja. Amikor egy diétát össze kell állítani, a brokkoli elsődleges helyen szerepel a...
JÓ ÉS ROSSZ KOLESZTERIN Emlékszünk még azokra az időkre, amikor azt hittük, minden zsír rossz? Aztán a kutatók rájöttek, hogy nem minden fekete vagy fehér, és ...
A magas fehérjetartalmú diéták népszerűek manapság. Köreinkben pedig egyenesen kívánatos, hiszen így biztosíthatjuk az izomnövekedéshez szükséges építőanyagokat...
A magazinokban megjelenő állítások ellenére, a testépítők használnak szteroidokat, gyakran más növekedést serkentő szerekkel együtt is. A hormonrendszer manipul...
Nem kell nagyon elmesélni senkinek, hogy mit jelentenek azok az ízek, amelyekről le lehet ugyan mondani, de kis idő múltán felüti a fejét az agyfaszvírus és elk...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!