Megbocsátható és megbocsáthatatlan hibák

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahogyan talán eddig nem tekintettél ezekre a hibákra


Egó kontra tájkékozatlanság

Semmi sem kezdi profiként. Az esetek 99%-ában tökéletesen tudatlanul érkezik le a terembe minden kezdő. Természetes, hogy ilyenkor hibázunk. Aztán amikor elkezdesz keresgélni a neten akkor úgyis beleakadsz az infóba, innentől már csak az a dolgod, hogy meg is fogadd az olvasottakat. Azonban még így is vannak tipikusnak nevezhető kezdő hibák. Ezek ideig-óráig elnézhetőek, megbocsáthatók.

Van azonban a fejlődést hátráltató hibáknak egy olyan csoportja, melyek megbocsájthatatlanok, mégis sokan elkövetik, akik pedig már nem is kezdők. De ne szaladjunk előre, lássuk először a tájékozatlanságból adódó hibákat.

Túl sok edzés

Hát igen, amíg nem olvas egy picit az ember, addig hajlamos azt hinni, hogy az edzés közben nő az izom, de legalábbis minél többször edzünk, annál jobban növekedünk. Ha már olvasol minket egy ideje, akkor nyilván csak mosolyogsz, de aki kezdő, annak akkor itt leírjuk: Az edzés okozza a stimulust az izmaid számára, ami a növekedésre ingerli azokat, de a növekedés akkor következik be, amikor pihensz, és nem utolsó sorban, megkapod az ehhez szükséges összes tápanyagot. Tehát meg kell találni egy egészséges egyensúlyt a pihenés és az edzés között. A túl sok, akár mindennapos edzés semmiképpen sem megfelelő módja a növekedés elősegítésének!

Bármilyen edzésmódszer követése

Ezt a hibát nem csak kezdők szokták elkövetni, de rájuk mindenképpen jellemző. Volt már olyan, hogy olvastál egy edzéstervet valahol, és lecsaptál rá azonnal? Majd a következő alkalommal, mikor olvastál egy hasonlóan jót, agy jobbnak tűnőt, akkor arra is... Észre sem veszed, és pillanatok alatt abba a helyzetbe kerülsz, hogy össze-vissza edzel. Így nem fogod tudni nyomon követni a fejlődésedet. Néha ugyan szükséges az edzéstervek váltogatása, de kell időt hagyni arra, hogy „beérjen” egy edzésterv, különben nem fogod tudni felmérni, milyen kézzelfogható eredményeket hozott – ha hozott. Egy edzésterv mellett minimum 3-4 hónapig tarts ki!

Az edzéstervekkel kapcsolatosan még nagyobb hiba, amikor egy kezdő (vagy akár haladó) elkezdi másolni a bajnoki edzésterveket. Meg kell érteni, hogy ezek az emberek kivételes genetikával rendelkeznek, olyan tápkieg arzenállal, amiről te csak álmodozol, és akkor még nem beszéltünk az esetleges gyógyszeres segítségről. Aki mögött ilyen háttér van, annak egészen más a tűrőképessége, más a regenerálódása, NE akard lemásolni az edzését, mert menthetetlenül túledzed magad, vagy ami még rosszabb, lesérülsz.

Egyes izomcsoportok kihagyása

Bizony, nem csak azok az izmok léteznek ám, amik látványosak a tükörben! Vannak olyan „rejtett” izmok, amikről elsőre talán nem is vagy tisztában, hogy léteznek. Törekedni kell arra, hogy minden izomcsoportot megmozgass, de ehhez szükséged lesz némi tájékozódásra, hogy tudd, mire hogyan kell edzeni. Ne sajnáld az idődet, hogy utánanézz az ilyesminek! Nem csupán esztétikai problémákat okozhat egy-egy izom aluledzettsége, hanem súlyos sérülések okozója is lehet a kiegyensúlyozatlan fizikum.

Ezek voltak a leggyakoribb, tájékozatlanságból elkövetett hibák. Lássuk akkor azokat, melyek már inkább bűnnek tekinthetők, és megbocsáthatatlanok!

Amire nincs mentség

Túl gyakori karedzés

Persze, a mellel együtt :) Ez tipikus példája annak, amikor semmi célszerűség nincs az edzésedben, csak az egód irányít. Az a legjobb az egészben, hogy ezzel nem fogsz célt érni, hiszen a túl gyakori edzés miatt nem tudsz majd fejlődni, nem tud a karod regenerálódni. Szándékosan kezeljük külön tehát ezt attól, amikor valaki eleve túl gyakran edz. Más ugyanis a motiváció: előbbi esetben a túlzott lelkesség, tájékozatlanság, itt viszont simán csak az egód hatalma az ok. Aki folyton „mellbicepszezik”, az égő. Ez van.

Lábedzés kihagyása

Na ez a másik kedvencünk. Érdekes módon olyat még nem hallottunk, hogy valaki túl sokat lábazik, vagy ne adj isten minden nap lábazni akar. Neeeem, olyan csak a karnál van. A lábat ugye takarja a nadrág, és különben is, olyan fárasztó. Minek vesződni vele, ugye?

Hisztis kislány hozzáállás!

Van a másik magyarázat persze, amikor a foci, vagy más sport miatt izmos úgyis a láb, és ezért nem edz lábra a delikvens. Azért azzal azonban legyünk tisztában, hogy soha nem lesz olyan izmos lábad semmilyen aerob sporttól, mint a testépítéstől, hacsak nem vagy valami extrém genetikával megáldva. Van ilyen is, de ritka. Aki pedig „nem akar izmos lábakat” és ezért nem lábazik, az minek akar izmos kart, vagy mellet?

Biztos nem hallotta, hogy a csajok bizony buknak az izmos lábra is. Persze ezekkel a csajokkal nem találkoznak, ameddig pipaszár lábuk van ;)

Túl nagy súlyok használata

Oké, ez részben lehet tájékozatlanság is, de azért ép ésszel belegondolva, mikor és ki mondta, hogy az egyismétléses maxok erőltetésétől leszel majd izmos? Jóska a 'terembő? Erős talán leszel – bár az erőemelők sem így edzenek, leszámítva a verseny közeledtét – de az igazság az, hogy az izom építését leginkább szolgáló ismétlési tartomány valahol 8-nál kezdődik. De 6-nál nem lehet kevesebb. Ja, hogy így kisebb lesz a súly? Ja, hogy nehezebb 8-at, vagy még többet nyomni, mint egy-két ismétlésekkel vagánykodni? Bocsi, ez a testépítés. Senki nem mondta, hogy könnyű lesz.

A megoldás pofonegyszerű

Egyetlen dolgot kell tenned: NEM elkövetni ezeket a hibákat. Ez nem azt jelenti, hogy nincs több hibázási lehetőség. Azonban a kezdőket – és némely esetben haladókat is – sújtó leggyakoribb problémákat így elkerülheted. Tehát:

  • Ne eddz túl gyakran, egy izomcsoportot egy héten kezdőként maximum háromszor, később ennél is ritkábban mozgass meg
  • Legyen egy edzésmódszered, amihez tartod magad legalább 3-4 hónapig, és csak ez után válts, és NE kövesd a bajnoki edzésterveket – maximum ötletet meríts belőlük!
  • Dolgoztass meg minden izomcsoportot
  • NE egóra eddz, a súly másodlagos fontosságú, és a karod nem a gyakori edzéstől lesz vastagabb
  • Ne hagyd ki a láb edzését, mert egy idő után rajtad fog röhögni mindenki

Ennyi az egész!


Kapcsolódó cikkek
Megint egy idióta, eszement edzés, gondolhatnád... Némileg jogosan, de ismersz minket, szeretjük az intenzitást, és az időtakarékos edzéseket. Na, ez pont egy i...
Amennyiben a mellizmod van lemaradva, úgy egyértelmű, hogy kiemelt figyelmet érdemes fordítanod az edzésére. Az alábbi programban egyenesen két melledzésed lesz...
Larissa Reis az egyik - ha nem a - legnépszerűbb fitnesz fotómodell. Alakjával minden férfit levesz a lábáról és minden nő elismerését kivívja. Hiába mondják a ...
Egy szenzációs cikket találtunk, amit kivételesen változtatás nélkül közlünk le nektek, mivel olyan lényegretörően van benne megfogalmazva az egész súlyzós edzé...
Ebben az edzésrendszerben minden benne van! Fájdalom, bedurranás, ismétlésszámok vegyesen, mindez persze szuperszettben... Lássuk, mi is a DTP edzés! Katt!...
A vállak kereksége, nagysága nagyon sokat dob az összképen. Így ha hatalmasnak szeretnél kinézni, erre különös hangsúlyt érdemes fektetni. A következőkben ismer...
Ismertek minket, szeretjük az extrém edzéseket, melyek próbára teszik nem csak az izomzatot, hanem az akaraterőt is. Azon túl, hogy a fantáziánk ezen a téren ki...
_Ebben a kis cikkben bepillantást nyerhetünk Jay Cutler edzésprogramjába, mely 2009-ben visszasegítette őt a Mr. Olympia trónjára. _ A két legutóbbi, közel ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-12-01
Sziasztok! Edzek egy ideje sajnos mindig más tervet követve, most találtam valamit ami remek eredményeket hozott de nem tudom jó e amit csinálok. Nekem ez a terv:

Hétfő: Hát + Has
Kedd: Tricepsz + Cardio
Szerda: Mell + Has
Csütörtök: Bicepsz + Alkar + Cardio
Péntek: Láb + Has
Szombat: Vállak + Nyújtás
Vasárnap : Off

Szeretek úgy edzeni hogy a maximumot kihozom az adott izomból, azt vettem észre romlik a teljesítmény ha egy héten kétszer edzem pl.: a tricepszet ezért leálltam ezzel, de ez a terv biztosan rendben van így? Köszi a választ :)

válasz
2017-12-04
Szia!

Jól teszed, hogy figyelsz a tested jelzéseire. Viszont! Egy edzésterv maximum 3 hónapig legyen edzésterv, utána el kell kezdeni egy másikat legyártani. Hiszen azok a mozdulatok, edzéstervek hozzák meg a legnagyobb fejlődést, amelyek újak, és nem vagy hozzájuk szokva. Szóval menjen ez, amit kitaláltál 2 hónapig, aztán próbálj ki valami új felosztást, csak arra figyelj, hogy egy izmot egy héten csak egyszer eddz meg, és láb mellé hasazáson kívül ne nagyon tegyél semmit.
Kérdés
2017-06-29
Sziasztok én hetente 5x járok edzeni, Hétfő,kedd, csütörtök,péntek,szombat. Abból a hétfő és a csütörtök mell,váll,tricepsz, kedd,péntek hát,csuklya,bicepsz és szombaton láb. De az edzéseket maga úgy csinálom pl, hogy a hétfői mell súlyzós edzés fekvenyomások ilyenek, de pl egy csütörtöki nap meg tolódzkodás,fekvőtámasz ilyenek. Ezzel túl edzem magam? Mert direkt van 48 óra pihenés az azonos izmok között és edzés mellet szedek 100% fehérjét, BCAA-T + megfelelő mennyiségű vitaminokat.

válasz
2017-07-06
Szia! Túledzést nem fog okozni, ha rendben van a kaja és a pihenő. De kérdés, hogy mi a célod? Ha izomtömeg-növelés, akkor felesleges még fekvőtámaszokat beiktatni a súlyzós edzés mellé.
Kérdés
2017-06-25
Sziasztok 8honapja eddzek rendszeresen újra. (régebben is volt egy egy idoszak d eaztán jott kozel fél év kihagyás) eddig kétféle eddzéstervem volt. és most úgy gondoltam eljött az ideje változtatni . Nem olvastam sehol se ezt én magam raktam ossze abbol amit láttam h a testem szereti:D (régebben probálgattam már)
Lényeg: Eddzésnapokon felkelek ugye reggelizek majd tízórai és elzuzok a terembe ahol pl ha aznapra egy váll tricepsz kombóm lenne akkor csak gépeken kisebb sulyokkal olyan 14es ismétlésekkel megdolgoztatom oket de nem ugy h szétdurannjak , lihegjek stb csak érezzem h fáradok de legyen erom még simán ne az legyen h végzek az eddzésel és zombi módjára vánszorgok az oltozobe:D Majd ezekután fehárje shake és kiulok a terem elülső részébe ahol is elfogyasztom a kimért adagnyi csirke +rizs/édesburgonya illetve paradicsom kombomat (a paradicsomot sose hagyom ki ilyen étkezéseknél tul finom:D ) Aztán hazamegyek megy tovább a napom és olyan este 8 fele ujra lemegyek a terembe ahol is jelen példánál maradva megeddzem nagyobb sulyokkal kicsit kevesebb ismétlésszámokkal (8-12 8 alá nem megyek , de nem is kell mert akkora súlyt szoktam választani amivel még szabályosan tudom végezni az ismétléseket ) itt inkább a szabad sullyok dominálnak gépek sokkal kevésbé és itt már úgy eddzek azért egy igazi áldás legyen az eddzés utáni shakem (itt már fehérje +szénhidrát kombo ). :D majd ugyanúgy kiulok és elfogyasztom a kajámat.
Nehezen hízó alkat vagyok , illetve eddzéskozben mindig megy a BCAA , mindenap Daily pack, valamint glutamint szoktam napont atobbszor is 5 grammos adagokban inni.
Mit gondoltok ez igy jol osszevan dobva? vagy valamit tanácsolnátok még?
Előre is köszia választ!

válasz
2017-07-18
Szia! Ha eleve nehezen hízó vagy, semmiképp sem javaslok napi két súlyzós edzést. Egy edzés legyen, de az olyan, hogy a taknyodon csússzál ki az öltözőbe. Ha mellette eszel eleget, akkor fejlődni fogsz.