MCT

Közepes láncú trigliceridek - a folyékony energia

Az MCT a legjobb folyékony energiakoncentrátum. A közepes láncolatú trigliceridek (MCT) felhasználásával készült termék energiatartalma a szénhidrátok és fehérjék energiájának kétszerese, mégsem hízlal. A szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jut és elég, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere folyamatokat. Mivel ilyen könnyedén felhasználható, zsírként nem tárolódik. Az edzéshez még több energiát biztosít a szervezet számára, és a legújabb kutatások szerint a növekedésihormon-szintet is növeli. L-carnitine-nel és C-vitaminnal dúsítva az MCT koncentrált hatóanyaga erősíti az izmokat és serkenti a testzsír elégetését. Tömegnövelésnél étkezések után plussz kalóriák bevitelére ajánlott, diétánál pedig a szénhidártok és zsírok egy részét lehetb helyettesíteni vele.

Olyan közepes szénláncú triglicerid, ami a szénhidrátokhoz hasonlóan bomlik le, viszont kétszer annyi energiát biztosít mint a szénhidrátok. Az MCT-k nem tárolódnak közvetlenül zsírként a szervezetben. Ennek következtében az MCT kiválóan alkalmas energiapótlásra mindenféle sportolók számára. Felhasználható főzéshez, hozzákeverhető italokhoz de bevehető közvetlenül az üvegből is.

A közepesláncú trigliceridek (MCT) egy különleges új tápszerkoncentrátum, amelyet versenyatléták számára fejlesztettek ki tudományosan a szükséges energia gyors és koncentrált eléréséhez, eddig még el nem ért minőségben. Más tápanyagzsíroktól eltérően ez a különleges MCT nem válik nemkívánatos zsírrá a szervezetben, hanem sajátos molekulaszerkezete és biológiai folyadékokban való könnyű oldódása lehetővé teszi ezek elégetését a szénhidrátok helyett. Ugyanolyan gyors biológiai felhasználhatóság mellett kétszerannyi energiát szállítanak. Ez a tény mindenekelőtt a különös állóképességet igénylő sportágaknál nagy jelentőségű mint a triatlon, a maratoni futás stb..., amelyeknél gyakran előfordulhat a sportoló "éhséggörcse", amikor a glikogéntartalékok kimerültek. A glikogénekhez hasonlóan az MCT is elsősorban a májban tárolódik, mégpedig olyan menynyiségekben, ami lehetővé teszi a hirtelen sűrgőssé váló energia szállítását, még jóval a glikogéntartalékok kimerülése után is. Mivel az MCT ketontestek formájában kering a véráramban, az egész szervezetet mindig ott látja el könnyen felhasználható energiával, ahol annak erre éppen szüksége van. Mint elsőbbségben lévő energiaforrás, az MCT jóval a proteinek előtt ég el. Ez a proteintakarékos hatás mind a váz-, mind a szívizomzatot megvédi az athropintól, amely a nagy kitartást igénylő sportokat űzőknél mint a hipoallimentáció (relatív alultáplálkozás) következménye fordul elő nagyon gyakran. Az MCT-nek más nagyon kívánatos tulajdonságai is vannak:

  • Kritchevsky és munkatársai szerint a szérum- és májkoleszterinszintet az MCT csökkenti. Ez a csökkentő effektus Bach és Babayan szerint egy csökkent intesztinális felszívódási tényezőre és kevesebb, a máj által termelt koleszterinre vezethető vissza.
  • Stewart és munkatársai, valamint Kaunitz is alacsonyabb koleszterinlerakódást mutattak ki valamennyi szövetfajtában.
  • Az MCT-nek ezenkívűl egy másik, az erősportokban igen fontos tulajdonsága is van: segíti az aminosavak, a kálcium és a magnézium felszívódását.
  • Túlsúlyos páciensek kezelésében az MCT hasonló módon használható, mivel az MCT csak a mitochondriumokban aktiválódik sejtközien és így másik zsírszövetbe nem tárolódik el.
  • Travis, Minenna és Frier szerint az MCT serkenti a therinogenézist, mint egy megnövekedett anyagcseretényező kifejezését.
  • Az MCT a tápanyagefficiens csökkenését, tehát a súlyfelvételhez szükséges táplálékmennyiség szignifikáns növekedését is okozta. Ez azt jelenti, hogy azonos kalóriabevitelnél egy súly- vagy jobban mondva, zsírcsökkentő hatás lép fel.