Maltodextrin

 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • szervezetünk energiaforrásaként fontos szerepet tölt be testünk működésében
  • segíti a tápanyagok eljuttatását rendeltetési helyükre edzés után

Mi a maltodextrin?

A maltodextrin egy poliszacharid, melyet élelmiszer adalékanyagként használnak elsősorban. Keményítő hidrolizációjával (lebontásával) állítják elő, és leggyakrabban finom fehér por formájában kapható. Emésztése könnyű és gyors, csaknem olyan gyors mint a dextrózé, azonban gyakorlatilag íztelen.

Mivel a maltodextrint gyakran használják a sütőiparban, ezért elég sokféle termékben megtalálható, ilyenek pl. egyes sütemények, fagyik, müzliszeletek, csecsemőtápszerek, tejtermékek, fagyasztott desszertek, kávékrémporok, margarinok, mogyoróvaj, salátaöntetek, és üdítőitalok. Fogyasztását biztonságosnak minősítik.

Az USA-ban a maltodextrint kukoricakeményítőből gyártják, és ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják, más országokban azonban gyakran gabonából készítik, így mindig meg kell vizsgálni, hogy az adott terméket miből is állították elő, ha ilyen problémánk van. A maltodextrin könnyebben emészthetővé teszi a feldolgozott élelmiszereket, és grammonként 4 kalóriás energiatartalmával végső soron megfelelő energiaforrás is. Mindazonáltal ne feledjük, miért is használják ezeket a duzzasztó anyagokat a gyártók a termékeikben. Egyrészt bizonyos mértékig feljavíthatják a végterméket, így azok jobban eladhatók lesznek, de ami fontosabb, hogy ezek az adalékok gyakran olcsó, de rossz tápértékű, úgymond kitöltőanyagok, melyek hatékonyan növelik a végtermék mennyiségét. A maltodextrin segítségével a gyártók jelentősen csökkenthetik költségeiket, azonban ennek az az ára, hogy az így létrejött étel tápértéke is alacsonyabb. Hiába a négy kalória grammonként, a maltodextrin nem tartalmaz rostokat, vitaminokat, se semmi egyebet, csak tiszta szénhidrát az egész. Ezért is szoktuk javasolni mindenkinek, hogy a feldolgozott élelmiszerek helyett amikor csak lehet, válassza a minél kevesebb ipari eljáráson átesett, feldolgozatlan vagy alig feldogozott termékeket!

Szerkezete

A maltodextrin D-glukóz (dextrin) egységekből épül fel, melyek változó hosszúságú láncokká állnak össze. Ezek a láncok 3-19 glükózegységből állhatnak. A maltodextrineket DE érték alapján osztályozzák (dextrose equivalent, tehát a dextrózhoz viszonyítják, a 100-as DE érték jelenti magát a dextrózt) és általában 5 és 20 között van a DE értékük, de előfordul, hogy 20 feletti. A 20 feletti DE értékkel rendelkező termékeket az Európai Unió CN kódja már glükóz szirupként azonosítja.

Előállítása

A maltodexrint enzimatikus úton, hidrolizálással állítják elő keményítőből. Ez gyakorlatilag egy mesterséges emésztésnek felel meg. Az USA-ban az alapanyag többnyire kukoricakeményítő, Európában zömében búza. (Gluténérzékenyek figyeljenek arra, hogy nyomokban glutént tartalmazhat.)

Fogyasztása

Sport táplálékkiegészítők gyártásakor előszeretettel alkalmazzák a maltodextrint, pl. tömegnövelők gyártása során, mivel ugyanolyan kalóriatartalma van, mint a dextróznak, de nem édes, így viszonylag sok szénhidrátot lehet „elrejteni” egy adott termékben. Ráadásul a címkén a szénhidráttartalom esetében ugyan a jobb termékeknél odaírják, hogy a szénhidrátrész milyen mennyiségben tartalmaz cukrot, azonban a maltodextrint nagyon ügyesen már nem cukorként kezelik. Így tehát egy termék, aminek egy adagjában van pl. 40g szénhidrát, és oda van írva, hogy ebből mondjuk 22g a cukor, annál gyanítható, hogy a maradék 18g az maltodextrin (persze ha más szénhidrátot nem tartalmaz ezek mellett). Ez rendben is van, csak épp az a probléma, hogy felszívódás tekintetében a maltodextrinnel majdnem ugyanott vagyunk, mint a dextrózzal, azaz felesleges álltatnunk magunkat azzal, hogy csak 22g gyorsan felszívódó szénhidrátot vittünk be, és a többi lassú szénhidrát – nyugodtan kezeljük úgy, mintha 40g cukrot tartalmazna a termék. Ez 40g szénhidrát esetében még nem is olyan vészes, de a nagy szénhidráttartamú tömegnövelők esetében már nem árt erre odafigyelni, nehogy aztán egyszerre 100g cukor után értetlenül álljunk, hogy mitől lettünk rosszul, pedig a címke csak pl. 40grammot írt cukornak... Egyedül abból a szempontból előnyösebb a maltodextrin, hogy ozmolaritása alacsonyabb, és kisebb gyomorsav kiválasztást is okoz, mint a dextróz. Emellett ha a fehérjénkbe 50g maltodextrint teszünk 50g dextróz helyett, akkor nem lesz elviselhetetlenül édes, lévén a maltodextrin gyakorlatilag ízetlen.

Ebből következik, hogy a maltodextrin esetében is ugyanarra kell figyelni, mint a dextróz fogyasztásakor – csak olyankor fogyasszunk maltodextrint, amikor a szervezet energiaraktárai le vannak merülve, és gyors energia utánpótlásra van szükség, azaz edzés után, és maximum még reggel ébredés után, bár ekkor már jobban járunk valamilyen lassabb szénhidráttal. Egyszerre ne szedjünk be 50g-nál nagyobb mennyiséget, mert az arra érzékenyeknél ez már gyomorpanaszokat okozhat.


Kapcsolódó cikkek
Most nem fogyunk és nem hízunk. Most a hangsúly az egészségen van. Persze, enni bármit lehet ésszerű mértékkel, legalábbis ez folyik a csapból is... De én inkáb...
Ahhoz, hogy a szénhidrát táplálék kiegészítőnkön spórolni tudjunk, ismernünk kell valamennyire a különböző, táplálék kiegészítőkben használt szénhidrátokat. ...
A hozzáértő és a nem hozzáértő edzőterembérletest úgy tudod betesztelni, hogy megnézed, mit használ edzés után. Akinek van szénhidrát a turmixban, az képben van...
Ez megint egy gyakran előkerülő kérdés. Sokan szőlőcukrot, vagy más, gyorsan felszívódó szénhidrátot akarnak edzés előtt szedni, abban a reményben, hogy jobban ...
Vajon miért érdemes az összetett szénhidrátokra szorítkozni, amikor az étrendet tervezzük? Egyszerű vs. összetett szénhidrátok - tudományos köntösben! Katt!...
A tartalom: Bereczki Krisztián, Páldi Gábor, Bunny tudományoskodás a szénhidrátokról, Toldi Zsuzsi, +1 nagy ember :) ...
A nagy mumus: a szénhidrát. Amikor elkezdünk tudatosan tekinteni az étkezéseinkre, mindannyian szembesülünk a kérdéssel: hogy is állunk a szénhidráttal? Kattint...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!