Lutein (60 g.k.)

 
Swanson Lutein 60 g.k.
Ár: 4 540 Ft
Egységár: 75,67 Ft/g.k.
Darabszám:
Kosárba teszem


Termékleírás összecsukása »

Lutein 10 mg

Szemünk fénye

A lutein és a zeaxantin elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabadgyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát. A retina középső területén, az úgynevezett sárgafoltban vagy makulában találhatók a látóideg-végződések a legsűrűbben, ennélfogva ez a terület teszi lehetővé az éleslátást; ezen kívül a sárgafolt tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxanthint. A szerepük - legalább részben - az, hogy kiszűrjék azokat a fénysugarakat, melyek a makula degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. A lutein és a zeaxanthin sárga festékanyagok (pigmentek), amelyek elnyelik a kék fényt - azt a fényt, amelyik egyébként a szemben károsodást okozhatna.

Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

Én szeretem a spenótot. Mégsem eszek minden hónapban legalább egyszer. A kelkáposztát már nem annyira szeretem, és csak véletlenül eszem, mikor valami jó álnév alatt megjelenik a tányéromban. Pedig ez a két zöldségünk tartalmazza a lutein nevű anyagot megfelelő mennyiségben. Egy több mint 850 embert vizsgáló amerikai tanulmány szerint azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát, feleannyian szenvedtek látásproblémákban, mint azok, akik legfeljebb havonta egyszer fogyasztottak ilyen ételeket. Lutein hiányában a ultraibolya sugarak akadálytalanul érik el a retinát és károsítják annak legtöbb érzékelő ideget tartalmazó részét a makulát. Egy 1999-es amerikai felmérés tanulsága szerint már három hónap alatt kimutatható volt a luteinben gazdag étrend előnye a makula degenerációban szenvedő páciensek körében. Az Egyesült Államokban a szemészek 84%-a javasolja lutein fogyasztását és a szemorvosok 91%-a gondolja úgy, hogy a lutein fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. A szakértők abban egyetértenek, hogy az átlagember étrendjében csak elenyésző mennyiségű lutein szerepel. Ez érthető, hiszen kevesen esznek főtt spenótot és kelkáposztát naponta, de még akár hetente is. Ezért - sok vitaminhoz, antioxidánshoz és nyomelemhez hasonlóan - táplálkozásunk ilyen jellegű hiányosságait ajánlatos pótolni.

Ref.: Johnson EJ, Hammond BR, Yeum KJ, Qin J, Wang XD, Castaneda C, Snodderly DM, and Russell RM. Relation among serum and tissue concentrations of lutein and zeaxanthin and macular pigment density. Am J Clin Nutr 71: 1555-1562., 2000.

Termékleírás összecsukása »Kérdések

Kérdés
2019-04-16
Sziasztok!
Mi lehet az oka annak, hogy inozitol szedése esetén állandóan farkaséhség gyötör és rosszullétig képes leesni a vércukorszintem? Ezt a vércukorleesést tapasztaltam króm szedése esetén is az utóbbi időkben, holott a krómkiegészítés az előző években szenzációsan rendben tartotta az (inzulin?) vércukorszintemet. Be kellett fejeznem mindkettő szedését. Egyidőben nem használtam őket. Évekig szedtem krómot, amikor jött a farkaséhség és a vércukorszint ingadozás, akkor hagytam abba a szedését és tértem át az inozitolra.
Köszi!
G.

válasz
2019-04-24
A farkaséhség érthető következménye a vészesen alacsony vércukorszintnek. A mio-inozitol az inzulinérzékenység javítása révén segít a vércukorszint csökkentésében, normalizálásában. De ilyen drasztikus hatást nem kéne produkálnia (egyes kutatásokban még 12-18 grammot is használtak belőle, nagyon enyhe mellékhatásokkal). Az egyetlen, amit tanácsolni tudunk, az a dózis csökkentése, fokozatosan, figyelve, hogy van-e olyan inozitol-bevitel, ahol nem érzékeled ezt a negatív hatást. Érdemes lehet esetleg egy cukorterheléses vizsgálatnak is alávetned magad.

Vevővélemények