Lutein

2010-04-16
 / 3.7
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • Hatékony védelmet nyújt a szem számára a káros sugárzással szemben
  • Csökkenti a bőrrák és a napégés kockázatát is
  • Antioxidáns hatása van

60 kap. 
 / 5.0
 
2 290 Ft
60 kap. 
 
 
1 950 Ft
30 g.k. 
 / 5.0
 
4 590 Ft
60 kap. 
 
 
4 085 Ft


Mi ez és honnan származik?

A lutein egy karotinoid, tehát egy természetes színagyag vagy pigment, mely a sötétzöld leveles zöldségekben található meg, pl. a mustárban, a spenótban, a póréhagymában és a káposztafélékben, de számos gyümölcsben és a kukoricában is megtalálhatjuk. Sok zöldség és gyümölcs színéért a lutein felelős. A tojássárgája is tartalmaz luteint.

A lutein egy antioxidáns. Bár nem vitaminként kategorizálták, az étkezési lutein esszenciális a látáshoz. Mivel zsíroldékony, a hiánytünetei összefügghetnek a zsíranyagcsere zavaraival. Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

Hogyan működik és milyen kutatások támasztják alá működését?

A lutein természetes védelmet nyújt szemünk és bőrünk számára – ezek azok a szerveink, melyek közvetlenül érintkeznek környezetünkkel. A lutein csökkentheti a korral összefüggő látásromlást, mely a látás fokozatos gyengülését okozza. A korral járó látásromlás vagy makula-degeneráció a retina fokozatos károsodásával hozható összefüggésbe. A lutein megóvja a retinacellákat az oxidatív károsodástól. A retina központi részén koncentrálódik, ezt hívják makulának. A makulában (a makula latin neve "macula lutea" azaz "sárgafolt") találhatók a látóideg-végződések a legsűrűbben, ennél fogva ez a terület teszi lehetővé az éleslátást; ezen kívül a sárgafolt tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxanthint. A makulában sárga pigmentek vannak (maculáris pigmentek, melyek zeaxanthinból és luteinből épülnek fel) melyek védik a retinát a károsodásoktól és a kék fény foto-oxidatív hatásaitól. A lutein a nagy energiájú kék fényt 90%-ban kiszűri a látható fény spektrumából. Ez a kék fény nem azonos a jól ismert ultraviola A-és B hullámhosszú láthatatlan sugárzással.

Egy több mint 850 embert vizsgáló amerikai tanulmány szerint azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát, feleannyian szenvedtek látásproblémákban, mint azok, akik legfeljebb havonta egyszer fogyasztottak ilyen ételeket. Egy 1999-es amerikai felmérés tanulsága szerint már három hónap alatt kimutatható volt a luteinben gazdag étrend előnye a makula degenerációban szenvedő páciensek körében. Az Egyesült Államokban a szemészek 84%-a javasolja lutein fogyasztását és a szemorvosok 91%-a gondolja úgy, hogy a lutein fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében

A lutein az érelmeszesedésnek is elejét veheti. Kutatások kimutatták, hogy a magas luteinbevitel megakadályozza az artériák falának megvastagodását. Az LDL koleszterin oxidációját is gátolja, így csökkentve az artériák eltömődésének kockázatát.

Más kutatások alapján a lutein a bőrrák és a napégés kockázatát is csökkenti. Napfény hatására szabadgyökök képződnek a bőrben. Ezek a szabadgyökök károsíthatják a DNS-t és a sejteket. A lutein védelmet nyújthat az UV-B sugárzás káros hatásaival szemben.

Miért fontos hát, hogy megfelelő mennyiségű luteint fogyasszunk? Egyszerűen szólva azért, mert ez az antioxidáns szervezetünk számos részét megvédheti a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

Mennyit szedjek? Vannak mellékhatásai?

A kutatások alapján minimum napi 6-10 g luteint tanácsos fogyasztani zöld leveles zöldségfélékből, vagy egyéb luteinforrásokból, hogy érvényesülhessenek előnyös hatásai. Még ha kiegyensúlyozott is az étrendünk, egy nagy tányér spenót akkor is kell ehhez a mennyiséghez. Lehetséges azonban, hogy a védelem még más anyagokon is múlik, illetve elképzelhető, hogy az eddig azonosítani sikerült anyagok csupán jelzik más, a védelemhez elengedhetetlen vegyületek jelenlétét, amelyeket azonban eddig nem sikerült kimutatni.

A legtöbben nem fogyasztanak elegendő luteintartalmú ételt. Azonban könnyen hozzáférhető kiegészítő formájában azok számára, akik ilyen módon igyekeznek tenni valamit bőrük és szemük egészségéért.

A LIB eddig nem értesült semmilyen mellékhatásról vagy gyógyszerekkel fennálló kölcsönhatásról. Mindazonáltal amennyiben gyógyszereket szedünk, tanácsos konzultálnunk orvosunkkal mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdünk fogyasztani.


Kapcsolódó cikkek
Michl Gábor PhD orvos-biológus rovata 1. EDZÉS KÖZBEN KÁROS ANYAGOK KÉPZŐDNEK Izommunka közben, intenzív edzés alatt izmaink nem épülnek, hanem éppenséggel ...
A szőlőmag kivonata kétségtelenül az egyik legerősebb antioxidáns. Az emberi szervezetben számos oxidatív folyamat játszódik le, melyek valójában az öregedés és...
A növényvilág számos olyan hasznos anyagot tartogat számunkra, melyről nem is gondolnánk, micsoda hatása lehet szervezetünkre. Lássunk most egy ilyen növényt, m...
A C-vitamin valószínűleg a legismertebb és legtöbbet használt vitamin. Mindenkinek ajánlott, és a modern kutatások további meglepő hatásairól számolnak be......
Michl Gábor PhD orvos-biológus rovata 1. A BIOTRANSZFORMÁCIÓS RENDSZER A növények megjelenése után nem sokkal (evolúciós mértékkel természetesen) megjelente...
A táplálkozás alatt keletkező szabad gyökök károsítják a sejteket, jelentős szerepük a daganatos, érrendszeri, bőr- és emésztőrendszeri betegségek kialakulásába...
Biztos sokan hallottunk már az acai berry-ről, és annak varázslatos fogyasztó hatásáról, hogy mást ne is mondjunk. A kereskedők és gyártók ódákat zengenek róla,...
Az E-vitamin az egyik leghatásosabb zsíroldékony antioxidáns. Sok betegség megelőzésében játszhat szerepet, például védhet a szívbetegség, a rák és egyéb más be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!