Liquid L-Carnitine

A folyékony carnitine készítményekre jellemző, hogy felszívódásuk általában gyorsabb, mint az azonos hatóanyagú tablettás vagy kapszulás készítményeké. Az L-karnitint edzés előtt vagy hosszabb edzések esetében alatt kell bevenni, ezért fontos, hogy a felszívódása minél gyorsabb legyen. A folyékony L-karnitin italba is keverhető, ezzel szélesebbé téve a felhasználás módját.

Mi az amit a carnitine szedésével elérhetsz?

  • Segíti a súlyzós edzés utáni regenerációt, enyhíti az izomszövet sérüléseit, ez utóbbi hatás következtében több receptor áll készen a hormonális hatások fogadására, mint L-carnitine nélkül.
  • A rendszeres testmozgás mellett szedett L-carnitine zsírégető hatású, mivel ez a vegyület végzi acil-CoA-hoz (acil-koenzim A-hoz) kötött aktivált zsírsavak mitokondriumba szállítását, ezáltal segíti azok felhasználását.
Bővebben... >>>

Liquid L-Carnitine termékek

Részletes ismertetés

Mire jó az L-carnitine?

A szabad zsírsavak szállítása és elégetése a mitokondriumban az úgynevezett carnitine szállító rendszer segítségével történhet csak meg. A carnitine segíti a normális szívműködést, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban, javítja azok oxigénellátását, így növeli az állóképességet és késlelteti a fáradtságot. Segíti a zsírégetést, nagyobb munkavégzés (edzés) előtt beszedve annak hatékonyságát fokozza. A folyékony forma előnye a gyorsabb és tökéletesebb felszívódás, a kapszulások viszont jobban adagolhatók.

Napi ajánlott adagja felnőttek részére testsúlytól és edzettségtől függően 250-1000mg, amit ajánlott étkezések között és különösen edzés előtt bevinni a szervezetbe.

Kutatási eredmények, további tudnivalók

A legújabb kutatási munkák eredményei világosan kimutatják az L-carnitine pozitív hatását, ha azt erős testi megterhelés előtt veszik be. A L-carnitine javítja a kitartást, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a mérgező anyagcseretermékek kiválasztását és lerövidíti a regenerációt. Testi és lelki megterhelés esetén nő a szervezet L-carnitine szükséglete. Az edzést nemfolytatókkal végzett vizsgálatban az L-carnitine bevétele után jelentősen megnövekedett teljesítményszint mutatkozik. Az L-carnitine optimalizálta a testi teljesítőképességet és olyan fiziológiai javulásokat hozott magával, amelyet az edzést folytatókkal lehetett összehasonlítani. Ezen vizsgálati eredmények alapján az L-carnitine-t edzéshez hasonlító tényezőnek is jelölték meg. Az L-carnitine kiegészítő bevétele javítja a maximális aerob teljesítőképességet és elősegíti a glikogén-takarékosságot hosszan tartó, nagyobb megterhelés esetén. Pótlólagos L-carnitine kiegészítés a teherbírási képességet javítja, valamint növeli a kitartó teljesítőképességet és az ellenállást a korai kifáradással szemben. Maratoni futók például jelentősen nagyobb mennyiségű carnitine-t veszítenek, mint a nem sportolók. Ez a veszteség megfelelő megterhelés esetén a carnitine készlet kimerüléséhez vezethet, miáltal nem csak a teljesítőképesség csökken erősen, hanem a regenerálódási szakaszt is lényegesen megnyújtja. Az L-carnitine kiegészítő bevétele maratoni futóknál a plazmakoncentrációt lényegesen megnövelheti a nem kezelt sportversenyzőkkel összehasonlítva. Ez azt jelenti, hogy a sportversenyzők számára nem elegendő a szervezet által termelt L-carnitine ahhoz, hogy az energiát nyújtó folyamatok optimálisan végbemehessenek. Az L-carnitine-nek nincs mellékhatása! Az L-carnitine egyik legfontosabb funkciója a hosszú láncú, szabad zsírsavak oxidációja. Olyan működési folyamat, amely a mitokondriumokon, a sejt "erőművén" belül zajlik le. Az L-carnitine szállítóanyagként működik, amely a szabad zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, ahol ezek a béta-oxidáció révén energiává alakulnak át. A vázizomsejtek, mindenekelőtt a szívizom függnek ettől a mechanizmustól, mint metabolikus energianyújtás forrásától. Ezen túlmenően az L-carnitine további fontos funkciókkal rendelkezik:

  • a közvetítő láncú zsírsavak oxidációja,
  • a zsírsavak oxidációja a peroxisomen-ekben,
  • az egyensúly fenntartása a lekötott és a szabad A-koenzimek között, a zsírsavelégetés optimalizálása céljából,
  • az A-acylkoenzim mérgező koncentrációjának kiküszöbölése,
  • energiatermelés ketontestekből és pyruvát-ból, miáltal a teherbírási határ nő,
  • a vér ammónium szintjének szabályozása.

Az ember képes L-carnitine-t előállítani enzimatikus, katalizált, bioszintetikus úton lizinből és metioninból. Ennél a bioszintézisnél a társtényezők az aszkorbinsavak, niacin, pyridoxin és vas. Következésképpen 6 lényeges tápanyagra van szükség ahhoz, hogy az L-carnitine-t bioszintetizálni lehessen. Az L-carnitine molekulák gerincét a lizin képezi. A gabonatermékek, mint kukorica, búza és rizs, alacsony lizintartalommal rendelkeznek, lizinhiány esetén a diétázásnál igen könnyen carnitine hiány is előfordul. Egy kiegészítő, bonyolult tényező a lizin hővel szembeni érzékenységét képezi. A sütés és pirítás szétrombolja ezeket az ammóniumsavakat. Az élelmiszerek főzése magas hőmérsékleten (pl. gőznyomásos főzőedény stb.) jelentősen csökkenti a lizinrészarányt úgy, hogy csak egész csekély mennyiség áll rendelkezésre az L-carnitine bioszintézishez. Az aszkorbinsav (C-vitamin) szintén lényeges alkotórész az L-carnitine szintetizálásához. Az aszkorbinsav is, mint a lizin, hőérzékeny, hő hatására szétroncsolódik. A C-vitaminhiány is közvetlen carnitine hiányhoz vezet, amely ismét az izomgyengeségben, kimerültségben és a vér triglicerid-szintjének emelkedésében nyilvánul meg. A carnitine esetében más elkészítési formákban szó lehet az alacsonyabb értékű, bár olcsó DLCarnitinról, amely az ember számára elviselhetetlennek bizonyult.

Vissza az oldal elejére >>>