Likopin (Licopene)

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • Antioxidáns hatásának köszönhetően hatékony lehet a rák megelőzésében
  • Késlelteti az öregedés hatásait

120 g.k. 
 / 5.0
 
6 130 Ft


Ismertető

A likopin egy karotinoid, mely a paradicsomnak és néhány egyéb gyümölcsnek és zöldségnek a színét adja. A karotinoidok olyan kémiai anyagok, melyek a piros, a narancssárga és a sárga színekért felelősek. Megtalálhatóak többek között a paradicsomban, a görögdinnyében, a grépfútban, a guavában, a csipkebogyóban és a pirospaprikában.

Az állatoknak szükségük van a karotinoidokra a színeik kifejeződéséhez. A növények növekedéséhez és a fotoszintézishez is esszenciálisak, valamint létfontosságúak az állatok egészsége szempontjából.

Csak a zöld növények és némelyik mikroorganizmus (baktériumok, gombák, és kezdetleges algák) tudják előállítani a karotinoidokat saját maguk számára. Az állatok és az emberek növényi forrásokból juthatnak hozzá, még akkor is, ha szervezetük képes valamilyen szinten eltárolni azt.

A Likopin egy bizonyítottan antioxidáns anyag, mely csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, beleértve a rákot és a szívpanaszokat is. A májban, a tüdőben, a prosztatában, és a belekben rakódik le.

A likopin megelőzi az LDL koleszterin oxidációját, és csökkenti az érelmeszesedés és a szívkoszorúér rendellenességek kialakulását. Egy újabb kutatás, melyet 1998-ban publikáltak, kimutatta, hogy a paradicsom napi szintű fogyasztása legalább 40 mg likopint biztosít, mely elég az LDL koleszterin oxidációjának megakadályozására.

Az érelmeszesedés és a szívkoszorúér betegségek kockázatának növekedése összefügg a nagymértékű LDL oxidációval. Azonban napi két pohár paradicsomlé megivásával fedezhető a megelőzéséhez szükséges likopinmennyiség. A kutatások kimutatták, hogy a szervezet jobban tudja hasznosítani a likopint, ha paradicsomlé vagy szósz formájában fogyasztjuk.

A paradicsom feldolgozása folyamán a likopin hő hatására jóval könnyebben hasznosítható elemekké alakul át. A kutatások még folynak azzal kapcsolatosan, hogy a likopin csökkenti-e a prosztatarák, valamint a tüdő-, a húgyhólyag-, a nyak-és a bőrrák kockázatát.

Egy 33 prosztata operáció előtt álló férfi bevonásával végeztek egy kísérletet, melyben véletlenszerűen osztották ki, hogy ki szedjen, és ki ne szedjen likopint 30 napon keresztül. A sebészi beavatkozás előtt egyiküknél sem volt látványos jele a ráknak. A műtét után az orvosok azt találták, hogy a likopint szedő csoport esetében a rák nem terjedt ki a prosztatamirigy széléig, ellentétben a másik csoporttal.

Nincsenek ismert mellékhatásai, és az eddig információk szerint biztonságos emberekre és állatokra egyaránt, amennyiben zöldségekből és gyümölcsökből fedezzük szükségleteinket. Arra sincs bizonyíték, hogy kiegészítőként bármi problémát okozhatna.


Kapcsolódó cikkek
A legújabb kutatások szerint az inozitolnak ez a formája inzulinszerű hatásokkal rendelkezik, ami magyarázatul is szolgálna arra, hogy miért használták tradicio...
A leucin egy esszenciális elágazó láncú aminosav (BCAA) amit az izmok energiaforrásként használnak. A fehérjék építőköveként (a többi aminosavhoz hasonlóan) a l...
A Gymnema sylvestre a kutyatejfélék családjának egyik tagja. Ez egy fás szárú kúszónövény, mely India trópusi vidékein honos. A leveleket gyógyászati célokra ha...
A málna ketonok valójában a fenolok csoportjába tartoznak, melyek az elsődlegesen előforduló aromás vegyületek a vörösmálnában, de megtalálhatók többek között a...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!