Likopin (Licopene)

2010-04-16
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • Antioxidáns hatásának köszönhetően hatékony lehet a rák megelőzésében
  • Késlelteti az öregedés hatásait

120 g.k. 
 / 5.0
 
6 130 Ft


Ismertető

A likopin egy karotinoid, mely a paradicsomnak és néhány egyéb gyümölcsnek és zöldségnek a színét adja. A karotinoidok olyan kémiai anyagok, melyek a piros, a narancssárga és a sárga színekért felelősek. Megtalálhatóak többek között a paradicsomban, a görögdinnyében, a grépfútban, a guavában, a csipkebogyóban és a pirospaprikában.

Az állatoknak szükségük van a karotinoidokra a színeik kifejeződéséhez. A növények növekedéséhez és a fotoszintézishez is esszenciálisak, valamint létfontosságúak az állatok egészsége szempontjából.

Csak a zöld növények és némelyik mikroorganizmus (baktériumok, gombák, és kezdetleges algák) tudják előállítani a karotinoidokat saját maguk számára. Az állatok és az emberek növényi forrásokból juthatnak hozzá, még akkor is, ha szervezetük képes valamilyen szinten eltárolni azt.

A Likopin egy bizonyítottan antioxidáns anyag, mely csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, beleértve a rákot és a szívpanaszokat is. A májban, a tüdőben, a prosztatában, és a belekben rakódik le.

A likopin megelőzi az LDL koleszterin oxidációját, és csökkenti az érelmeszesedés és a szívkoszorúér rendellenességek kialakulását. Egy újabb kutatás, melyet 1998-ban publikáltak, kimutatta, hogy a paradicsom napi szintű fogyasztása legalább 40 mg likopint biztosít, mely elég az LDL koleszterin oxidációjának megakadályozására.

Az érelmeszesedés és a szívkoszorúér betegségek kockázatának növekedése összefügg a nagymértékű LDL oxidációval. Azonban napi két pohár paradicsomlé megivásával fedezhető a megelőzéséhez szükséges likopinmennyiség. A kutatások kimutatták, hogy a szervezet jobban tudja hasznosítani a likopint, ha paradicsomlé vagy szósz formájában fogyasztjuk.

A paradicsom feldolgozása folyamán a likopin hő hatására jóval könnyebben hasznosítható elemekké alakul át. A kutatások még folynak azzal kapcsolatosan, hogy a likopin csökkenti-e a prosztatarák, valamint a tüdő-, a húgyhólyag-, a nyak-és a bőrrák kockázatát.

Egy 33 prosztata operáció előtt álló férfi bevonásával végeztek egy kísérletet, melyben véletlenszerűen osztották ki, hogy ki szedjen, és ki ne szedjen likopint 30 napon keresztül. A sebészi beavatkozás előtt egyiküknél sem volt látványos jele a ráknak. A műtét után az orvosok azt találták, hogy a likopint szedő csoport esetében a rák nem terjedt ki a prosztatamirigy széléig, ellentétben a másik csoporttal.

Nincsenek ismert mellékhatásai, és az eddig információk szerint biztonságos emberekre és állatokra egyaránt, amennyiben zöldségekből és gyümölcsökből fedezzük szükségleteinket. Arra sincs bizonyíték, hogy kiegészítőként bármi problémát okozhatna.


Kapcsolódó cikkek
A glicerol növeli a sejtek hidratáltságát, lehetővé téve ezzel a szövetek számára, hogy - amennyiben bőséges vízfogyasztás mellett szedjük - a hosszúra nyúló ed...
Mi az amit szedésével elérhetsz? * hatása megegyezik a kreatin-monohidrátéval, ám azzal kombinálva másfélszer nagyobb hatást képes nyújtani * azok számára...
Mindenféle tájékozódás nélkül egy csodapirulára vágyni, ami segít megszabadulni a felszedett felesleges kilóktól, hiba. Kerülj képbe a táplálkozással!...
Arnold legendás fizikumának egyik leglátványosabb eleme a sajátosan csúcsos bicepsze volt. Kíváncsi vagy a 60-as pajszerok receptjére? Akkor olvass tovább!...
Esszenciális zsírsavként (EFA) a linolsavat is a jó zsírok egyikeként tartják számon; javítja az általános egészségi állapotot, elősegíti a kiegyensúlyozott hor...
Az lucerna (Medicago sativa) egy eredetileg Iránban honos növény, melyet az arabok fedeztek fel először. Ők Minden Étel Atyjának nevezték el, de a Takarmányok K...
Ismertető MI EZ ÉS HONNAN SZÁRMAZIK? Az Acidophilus egy probiotikum, és a laktobaktériumok családjába tartozik — ezek a bélműködésre vannak jó hatással. Az L...
A szilícium szabad állapotban nem fordul elő a természetben, vegyületei azonban nagyon elterjedtek, sok kőzetnek (pl.: kvarc,opál, gránit) az alkotórészei. ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!