Lenmagolaj vagy halolaj? Melyiket válasszuk?

 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A KÉTARCÚ KOLESZTERIN

Sokat hallani, olvasni a koleszterinről, de mi is az a koleszterin?

A koleszterin szteránvázas telítetlen alkohol, az élethez nélkülözhetetlen szterinek egyike. A szervezetben főleg az agyvelőben és idegszövetben található, puha faggyú tapintatú lipid anyag. A zsíranyagcserében játszik fontos szerepet.

Az elfogyasztott táplálék koleszterin- és trigliceridtartalma alakul át HDL (High Density Lipoprotein) és LDL (Low Density Lipoprotein), azaz nagy sűrűségű és kis sűrűségű lipoproteinné.

A HDL azért jó hatású, mert magához köti az érfalból, főleg annak magas koleszterintartalmú területeiből (plakkokból) a koleszterint. Minél magasabb tehát a HDL szintje a vérben, annál több koleszterin szívódik el az érfalak béléséből. Ezért tartalmazza normális körülmények között a vérplazma koleszterinszintjének mintegy negyedrészét a HDL.

Az LDL azért "rossz", mert ebben a formában szállítódik a koleszterin a vérben, és jut el a szöveti rostokból, koleszterinből, mészből és egyéb anyagokból álló érfalterületekbe, az úgynevezett plakkokba, amely plakkok által okozott érfalelváltozást nevezzük érelmeszesedésnek.

A LENMAGOLAJ

A lenmagból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű. Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik. A jó minőségű lenmagolajat hidegen sajtolják, oxigén- és fénymentes környezetben.

Zsírsavösszetétele nagyon előnyös, mivel kimagaslóan magas arányban tartalmaz az egészséges táplálkozás szempontjából fontos telítetlen zsírsavakat. Így növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintet.

A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alpha-linolénsav, vagyis az omega-3 zsírsav. Ezt az esszenciális zsírsavat az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennie. A len ebből a szempontból egyedülállónak számít, mivel egyéb élelmiszerekben (pl. szójában, tengeri halakban) sokkal kisebb mennyiségben fordul elő ez a zsírsav, így tehát a len számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának.

Sejtvédő, antioxidáns tulajdonsága révén hatásosan alkalmazható a daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

Egy kicsi, teáskanálnyi mennyiségű lenmagolaj is számottevően javítja a rossz vérnyomást.

Termogén hatása miatt segíti a zsírégetést!

Csökkenti az izmok lebomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba, és segíti a hormonkiválasztást a prosztaglandinok szabályozásán keresztül – ezek hormonszerű anyagok, melyek testünk nagyobb szerveinek működésében működnek közre, beleértve a szaporítószerveket, az immunrendszert és az idegrendszert. Az aktív életmódot élő emberek arról számolnak be, hogy a lenmagolaj kiegészítők gyorsabb regenerálódást tesznek lehetővé edzés után, és segítenek enyhíteni az edzés utáni izomfájdalmakat.

A lenmagolaj a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

  • Elhízás
  • Arthritisz (begyulladt ízületek)
  • Székrekedés
  • Herpesz
  • Magas vérnyomás
  • Bőrproblémák, mint pl. az ekcéma és a pikkelysömör
  • Rák

A HALOLAJ

A lenmagolaj és a halolaj egyaránt tartalmaz omega-3 zsírsavakat, de amíg a lenmagolajban rövid láncú omega-3 (alfa linolénsav), a halolajban hosszú láncú omega-3 (EPA és DHA) van.

Mindkettőnek más-más jótékony tulajdonságai vannak. Például a lenmagolajban lévő alfa linolénsav csökkenti a C-Reaktív Protein szintjét (amely gyulladás esetén termelődik a májsejtekben és összefüggésbe hozható egyes szívbetegségekkel), de a halolajnak nincs köze a CRP-hez.

A halolaj és a szív egészsége

A múlt század vége felé indult el néhány tanulmány a halolaj fogyasztással kapcsolatosan, amiknek hihetetlen eredményei lettek.

Egy tanulmányban 11323 ember vett részt, akiknek korábban szívrohama volt. 3 és fél év múlva, azok között, akik napi 1 gramm halolajat fogyasztottak majdnem 50%-al csökkent a halálozás száma. (1)

Más szóval: mondjuk, hogy 100% esélyed van a szívrohamra és meg fogsz halni. Ha halolajat fogyasztasz 50% esélyed van az életre!

Egy másik új tanulmány szerint (Japánban) a halolaj fogyasztása táplálékkiegészítő formájában 16%-al növelte az esélyt a szívroham túlélésére. (2)

A hal és az ízületeid

30 évesen olyanok az ízületeid mint egy 60 évesnek? Ezzel nem vagy egyedül. Rengetegen kezelik a fájós ízületeiket sikeresen rendszeres halolaj fogyasztással. Amíg a szívroham megelőzéséhez elég napi 1 vagy 1.5 gramm EPA/DHA, az ízületek kezelésére ennél valamivel több kell.

A halolaj és a zsírégetés

Több klinikai vizsgálat is azt mutatja, hogy hatással van a zsírégetésre. A halolaj elősegíti a diétában a zsírégetést, mivel kedvezően hat a szívre és az érrendszerre.

Referenciák

(1) Marchioli R, Barzi F, Bomba E, Chieffo C, Di Gregorio D, Di Mascio R, et al.Early Protection Against Sudden Death by n-3 Polyunsaturated Fatty Acids After Myocardial Infarction: Time-Course Analysis of the Results of the Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto Miocardico (GISSI)-Prevenzione. 2002, pp 1897-1903.

(2) Yokoyama M, Origasa H, Matsuzaki M, Matsuzawa Y, Saito Y, Ishikawa Y, et al. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis. Lancet 2007; 369: 1090-1098.


Kapcsolódó cikkek
A legtöbben egyetértenek abban, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található természetesen előforduló cukor nem számít hozzáadott cukornak, amivel mi is egyet...
Sokak életét keseríti meg időről időre az allergia. Bár teljes gyógyulással járó gyógymódot még nemigen fejlesztettek ki, tudnunk kell, hogy az étrendkiegészítő...
A tésztának elég rossz híre van manapság, már-már afféle "szénhidrát rémálom" lett. De nem biztos, hogy ezt feltétlenül kiérdemelte. Valóban, a tészta gazdag s...
Nem kell nagyon elmesélni senkinek, hogy mit jelentenek azok az ízek, amelyekről le lehet ugyan mondani, de kis idő múltán felüti a fejét az agyfaszvírus és elk...
Az alábbiakban Monica Brandt-tól olvashattok pár nyári diétás tippet. Monica számára, aki gyakorlatilag az év nagy részét meleg időjárásban tölti, a diétázás eg...
Az esti étkezések, azok időpontja, és makrotápanyag tartalma örök téveszmék táptalaját adják immár évek óta. Próbáljunk meg tehát rendet tenni a zűrzavarban, és...
Biztosan már sokan kötöttünk közelebbi ismeretséget a jó öreg lenmagolajjal, minden diéta elengedhetetlen kiegészítőjével. De vajon mi hasznunk származhat magán...
Újabb örök kérdés... Rengeteg olyan kérdést kapunk a shop-ban, ami arra irányul, hogy mennyi fehérjét/aminosavat/tömegnövelőt szedjen valaki napi szinten. Persz...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-04-12
Szedjem a kettőt?Ma vettem és nemthdom hogy mehet e a lenmag es a halolaj

válasz
2018-04-16
Szia!

Igen, szedheted mindkettőt!