Lean Boss: edzés nélkül is szálkásít?

2018-02-21 | 
 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Messze még a strandidőszak, de sokan már nyárra készülnek. Kelendőek a zsírégető készítmények is, ebben a cikkben egy olyan összetevőre szeretnénk felhívni a figyelmet, ami kevés figyelmet kap. A Scitec egyik zsírégetőjében, a Lean Boss-ban van egy öszetevő, amire az egyik legnevessebb szaklapban azt írták, edzés nélkül is képes zsírt égetni. Persze nem eszik forrón a kását.


A zsírégetőkről tudjuk, hogy valójában önmagukban nem égetnek zsírt, vagyis testmozgás és diéta nélkül semmiféle pozitív hatásuk nincs a testzsírra. Ez alól a forskolin lehet az egyetlen kivétel, legalábbis egy 2005-ös kutatás szerint.

Forskolin, a csodaszer?

A szóban forgó gyógynövény (kevésbé magyarosabban: Coleus forskohlii) valamiért egyáltalán nem terjedt el a köztudatban, pedig sokaknak vonzó lehet, amire azt mondják, hogy csak be kell szedni, és égeti a zsírt a testről, mindenféle testmozgás, vagy diéta nélkül. Viszonylag kevés táplálékkiegészítőben fordul elő, de erről egy kicsit később. Először is lássuk, miért különbözik a forskolin az átlagtól.

A kutatás*

A tudósok összegyűjtöttek 30 túlsúlyos férfit. A csoport felének 250 milligramm 10%-os forskolin kivonatot adtak naponta kétszer, míg a többiek placebót kaptak, amire azt hitték, hogy szintén forskolin kivonat. A tesztalanyoknak semmi mást nem kellett csinálniuk: nem kellett diétázniuk, és edzeniük sem.

Tizenkét hét után mindkét csoportot megvizsgálták, és akkor jött a döbbenet, mert azoknál, akik igazi forskolin kivonatot kaptak, a következő változásokat tapasztalták:

  • jelentősen megemelkedett tesztoszteronszint (16.77 +/- 33.77%-os növekedés, míg a placebó csoportnál még csökkentek is az értékek: -1.08 +/- 18.35%)
  • a testúly nem csökkent, de a testzsírszázalék igen
  • felgyorsult anyagcsere
  • alacsonyabb vérnyomás

Mindez sport és diéta nélkül következett be. Hogyan lehetséges ez?

Láthattátok, hogy a kivonat megemelte a tesztoszteronszintet az alanyok szervezetében. Ez a hormon elősegítheti a zsír felszabadulását a zsírsejtekből, ez adhat némi magyarázatot arra, hogy miért csökkent az önkéntesek testzsírja. És most egy kis tudományos maszlag jön, amit átugorhattok, de mivel a magyarázat részeként szolgálhat, ezért álljon itt a teljesség igénye kedvéért:

A forskolin az adenilát cikláz enzim termelődését serkenti, ami egy másik enzim, a cAMP (ciklikus AMP) szintjét növeli meg, mely a zsírban található. A cAMP (cyclic adenosine monophosphate) egy másik enzimet is stimulál, méghozzá a hormonérzékeny lipáz enzimet TSH), melynek a zsírégetésben van szerepe. Ráadásul egy hasonló reakción keresztül a tiroid hormon termelését is megnöveli, így felgyorsítja az anyagcserét, hogy a test még több kalóriát tudjon elégetni.

Ami a vérnyomáscsökkenést illeti, erre a jelenségre a forskolin értágító hatása lehet a magyarázat.

A forskolint mindössze kétszer kutatták, ami ugyan kevés, de mindkét esetben volt bennük jó hír. Az egyik eredményt már tudjátok. A másik forskolin-kísérletet** 23 – szintén enyhén túlsúlyos – nővel vezényelték le: ők 500 mg forskolint kaptak. Az ő testzsírszázalékuk ugyan nem csökkent, de a kutatók felfedezték, hogy a forskolin meggátolta az újabb plusz kilók felszedését, mellékhatások nélkül. Azért ez se rossz.

Ha forskolinban gazdag kiegészítőt kerestek, megtaláltátok: ez a Scitec-es Lean Boss, amiben ugyanaz az optimális mennyiség található forskolinból, mint amit az első kutatás során adtak az alanyoknak.

180 kap. 
 / 4.6
5%   5 990 Ft  
5 690 Ft

És most jöjjön a "Nem eszik forrón a kását" rész

Ha a forskolin edzés és diéta nélkül is fogyasztana, akkor 1: már tudnál róla, és 2: egy darab túlsúlyos ember sem élne a bolygón, mindenki forskolint szedne. Az első kutatás során egyértelmű lett, hogy a forskolin nem fogyaszt, viszont – férfiakban – javítja a testösszetételt, mivel hatással van a tesztoszteron termelésre, ez a hormon pedig szerepet játszik a zsírmobilizációban.

Csodaszer tehát továbbra sem létezik, edzés és diéta nélkül semmi sem (műtétet és pár betegséget leszámítva) okoz súlycsökkenést. Még a forskolinnal megerősített Lean Boss sem. A jó hír viszont az, hogy a termék növelheti a tesztoszteronszintet, ezt a hatást nem sok más zsírégetőtől kaphatjátok meg.

Ennek ellenére a Lean Boss-szal nőknek is ajánlott rásegíteniük a diétára, hiszen a termékben 5-féle hatóanyag van: az anyagcserét stimuláló ekdiszterontól kezdve a fáradtságküszöböt kitoló béta-alaninon keresztül az anyagcsere-szabályozó króm pikolinátig. A tesztoszterontól tehát nem kell félnie a nőknek, a forskolin nem nyúl bele a hormonháztartásba.

Végezetül: minden ember más. Még a kreatin monohidrát sem hat mindenkire ugyanúgy, hiába bizonyították ezerszer a hatásosságát. Közhelyes, de igaz: puding próbája az evés. Ha nem próbálod ki, sosem fogod megtudni, hogy nálad működik-e, és lehet, hogy az egyik legjobb dolgot hagyod ki az életedből, ha nem adsz neki esélyt.

*: Godard MP, Johnson BA, Richmond SR. "Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overweight and obese men." Obes Res. 2005 Aug;13(8):1335-43.

**: J Int Soc Sports Nutr. 2005 Dec 9;2:54-62. doi: 10.1186/1550-2783-2-2-54.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Nem olyan bonyolult: elhatározás, egy kis tájékozódás, egy kis szabadidő; jó edzésmódszer, következetes edzések, komolyan vett, tiszta étkez...
Újra és újra előkerülő kérdés, hogy edzőtárssal jobb-e edzeni, vagy magányos farkas módjára, zord, céltudatos arckifejezéssel zúzzunk a tere...
Borics Ádám, Magyarország legjobb magyar MMA harcosa újságírónknak, Szlobodnik Milánnak nyilatkozott először a legutóbbi mérkőzése után, aho...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Az alábbi cikkben megnézzük, hogy izomcsoportonként melyik az az egyetlen gyakorlat, amelyik a legalkalmasabb az adott izom tömegének növelé...
Félni kell a 24 órás időszakos böjttől, vagy sem? Veszít izmot a test, ha egy napig nem kap táplálékot? Ehhez hasonló fontos és érdekes kérd...
A gyors, és egyszerű válasz az is lehetne erre, hogy akkor keress másik sportot. Mert tetszik, vagy sem, de azért a súlyzós edzés egyik saro...
Ez a kezdő edzésterv az átmozgató edzések után végezhető, kezdők számára ideális első osztott edzésterv. 3 napos kezdő tömegnövelő edzés, ka...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!