Laktózérzékenység

2014-12-17 | 
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A laktózérzékenységet vagy másnéven laktózintoleranciát a laktózbontó enzim (laktáz) teljes vagy részleges hiánya okozza. A laktóz (=tejcukor) két egyszerű cukormolekulából (glükózból és galaktózból) álló diszacharid. Amennyiben laktózérzékenység áll fenn, a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a vastagbél baktériumai bontják el végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká, amelyek a kellemetlen tüneteket okozzák. Ezek a tünetek a puffadás, hasi diszkomfort érzet, hasmenés, bűzös széklet.


A laktóz intolerancia fajtái

A laktózintoleranciának primer és szekunder formáját különböztetik meg. A primer forma nagyon ritka, ebben az esetben már születéskor hiányzik a laktáz enzim, és már kis mennyiségű tejcukor is súlyos emésztési zavarokat okoz. A szekunder laktózintoleranciával találkozunk jóval gyakrabban, ez szerzett állapot, gyakran fordul elő hasmenéses állapotok, coeliakia, táplálékallergia, krónikus gyulladásos betegségek, immunhiányos állapotok, sebészeti beavatkozások, egyes gyógyszeres pl. tartós antibiotikumos kezelések következtében. A szekunder intoleranciában nagy jelentősége van az egyéni intoleranciának, amely a laktáz enzim aktivitásának függvénye. A terápia a tüneteket kiváltó laktóz elhagyása az étrendből az egyéni toleranciának megfelelő mértékig. Kaphatók különböző gyógyszerek, amelyek a laktáz enzimet magát pótolják, pl. laktáz tartalmú rágótabletta. Étrendkiegészítőket is lehet már kapni, melyekkel ezt az enzimet pótolhatjuk. Egy ilyen tabletta pl. 2 dl tej (10 g laktóz) elfogyasztásához elegendő. Nagy választékban állnak rendelkezésre a laktózmentes termékek is. Fontos tudni, hogy a laktózmentesség annyit jelent, hogy az élelmiszer a gyártása során nem találkozik laktózzal, illetve laktóz tartalma 0,1 g/100 g vagy 0,1 g/100 ml alatt van. Szerencsére a tejtermékek nagy része már laktózmentes változatban is kapható, illetve érdemes a gabona alapú italokat, pl. zabtej, rizstej változatos módon az étrendbe beépíteni.

Miben van laktóz?

Tej, és tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefír, sajt, túró, tejsavó, tejsavópor, tejsavó alapú édesítőszer, tejes jégkrémek, fagylaltok. Bizonyos étrend-kiegészítők és gyógyszerek. Mivel a laktózérzékenység igen gyakori, ezért az élelmiszerek címkéjén kötelező vastagon szedve kiemelni a laktózt vagy azt tartalmazó élelmiszer-összetevőt, tehát ebben az esetben is vásárláskor tanácsos az élelmiszer címkéjét tanulmányozni.

Laktózérzékenység - lakóz intolerancia

Szóval akkor ez a tejallergia?

NEM. A laktózérzékenység leírása során szándékosan kerülöm az allergia szó említését, ugyanis itt nem egy abnormális immunrendszer által adott válaszról van szó, hanem egy enzimhiányos állapotról. Allergiás reakciót általában az allergén kis mennyisége is ki tudja váltani. A tejallergia, tejfehérje-allergia, helyesebben tehéntejfehérje-allergia során a tehéntejben jelenlévő fehérjékkel (kazein és savófehérje) szemben alakul ki abnormális, túlzott immunválasz. Érdekesség, hogy hő hatására a tejcukor a tej fehérje részével reakcióba lép, amely jelentősen növeli allergizáló hatását. A tejfehérje-allergia során már a legkisebb mennyiség is kiváltja az allergiás reakciót, így itt az egyéni toleranciában nincsenek különbségek. A tehéntejfehérje-allergia esetében el kell hagyni az étrendből a tehéntejet, és a belőle készült termékeket. Az élelmiszer címkéken a tejfehérjét tartalmazó összetevőket a laktózhoz ( a gluténhoz és a többi allergénhez) hasonlóan ki kell emelni. Érdemes a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszerekre ügyelni, pl. egyes húsipari termékek, péksütemények (amelyeken nincsen csomagolás), készételek. A keresztreakció kialakulásának veszélye miatt kerülni kell a marha- és borjúhúst, a kecske- és juhtejet, valamint az ezekből készült termékeket.

Hogyan érinti ez a testépítőket?

Az izmok építéséhez, fenntartásához és regenerálásához fehérjére van szükség. A különböző fehérjeporok és tömegnövelők általában tehéntejfehérje alapúak – tartalmaznak tejsavófehérje koncentrátumot, tejsavófehérje izolátumot, kazein különböző formáit, zsírszegény tejport. A tejfehérje különböző formáiban a laktóz és tejfehérje is jelen van, valamint plusz laktózbevitelt jelent az is, hogy ezeket a porokat tejjel kell elkeverni. Az egyéni laktóz tolerancia függvényében természetesen lehet csökkenteni a laktóz mennyiségét vízzel való hígítással.

Scitec Nutrition Lactase Enzyme (100 kapszula)

Különböző forrásból változatosan érdemes a napi fehérjeszükségletet fedezni, ugyanis mindegyik forrásnak megvan a maga jótékony hatása. A tejtermékek fehérje frakciói gazdagok elágazó láncú aminosavakban (BCAA), és glutaminban. Amennyiben „csak” laktóz érzékenységről van szó, úgy érdemes az egyéni tolerancia küszöböt beállítani/ kitapasztalni (dietetikus segítsége), és akkor teljesen nem kell az étrendből kiiktatni a tej alapú készítményeket. Tejfehérje- allergia esetén azonban mindenképpen ki kell hagyni ezeket az étrendből, ugyanis a későbbiekben hasonlóan a coeliakiához rosszindulatú emésztőrendszeri daganatok kialakulásának a kockázata jelentősen megnő, ha a bélhámsejtek folyamatosan gyulladásos állapotban vannak, és ez ugyanúgy felszívódási nehézséget is okozhat. Számukra alternatívák lehetnek a gabonából és hüvelyesekből származó fehérje alapú készítmények pl. rizsfehérje, szójafehérje (kisebb mennyiségben, mert a szójafehérje is allergén). A laktózérzékenység esetén az étrendi megoldások szélesebb palettán mozoghatnak, ugyanis ebben az esetben alternatíva lehet a laktáz enzim direkt pótlása (pl. laktáz tartalmú készítmény) és a laktózmentes tejtermékek fogyasztása. Ebben az esetben is ajánlott az alternatív gabona és hüvelyes alapú készítmények változatos felhasználása.

Külön érdemes kiemelni a nem túl nyilvánvaló laktóz és tejfehérje forrásokat, a különböző, főleg sok összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítőket. Itt az étrend-kiegészítő kiemelt összetevőit, és az allergén figyelmeztetéseket érdemes tanulmányozni. Az étrend-kiegészítők, akárcsak a gyógyszerek, adalékanyagokban, különböző filmtabletta bevonatokban rejtett módon tartalmazhatnak tejcukrot és tejfehérjét. Ha kétség merülne fel, akkor mindenképpen érdemes a gyógyszerészhez, dietetikushoz fordulni, ill. a Shop.Builder helpdesken, vagy az adott terméknél megkérdezni szakembereinket, hogy az adott termék tartalmaz-e laktózt.

Összefoglalva

Nem összekeverendő a laktóz intolerancia - amely egyéni tolerancia széles skáláján mozoghat - a tejfehérje- allergiával, amely fennállása esetén a legkisebb allergénnek minősülő tejfehérje frakció kiváltja a kellemetlen allergiás tüneteket. A jó hír viszont, hogy tejtermékek alternatív formái széles körben kaphatók és egyre inkább terjednek, valamint bárki számára hozzáférhető a laktáz enzim, ami ugyancsak segíthet abban, hogy élhetőbbé tegyük ezt az állapotot.


Kapcsolódó cikkek
Bodó Imi elmondja miért nélkülözhetetlen manapság a kollagén használata, és bemutat egy új terméket is, ami két problémára jelent megoldást egyszerre....
Örök kérdés, különösen mióta megy a Builder Gasztro, hogy nem lesz-e baja a fehérjepornak, ha hő éri, magyarán, nem megy-e kárba a protein a sütés hatására. Lás...
Amikor vásárlás előtt állsz, gyakran merül fel a kérdés: fehérje vagy tömegnövelő kell neked igazából? Tömegnövelő vagy fehérje lesz hasznosabb számodra? Ebben ...
A marhaproteineket mindig is valamiféle misztikum lengte körül. Sokan úgy kezelték, és kezelik a mai napig, mintha folyékony beefsteak lenne, vagy valami hasonl...
Tévhitek és mendemondák szétoszlatása arról, hogy káros a sok fehérje, illetve van-e negatív hatása a magas fehérje bevitelnek. Tudj meg többet a témáról!...
Brutális energizáló trükk a Protein Buzz Gurujától azoknak, akik szeretik a kávét és reggel korán edzenek. ...
A jó öreg fehér lisztből készült kenyér bizony-bizony nagy ellenségünk, de ismertek már minket annyira, hogy nem nyugszunk addig, míg a legegyszerűbb, leggyorsa...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!