L-Carnitine termékek

L-Carnitine

Az L-carnitine hatékony segítség a diétában. Különösen hasznos sportolás előtt, szedésével ugyanis elősegíthetjük a zsírok energiaként történő felhasználását. Segíti a normális szívműködést, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban, javítja az oxigénellátását, növeli az állóképességet és késlelteti a fáradtságot.

Mi az L-karnitin?

L-Carnitine termékek webáruházunkban

Mi az L-karnitin?

Az L-carnitine egy nitrogén tartalmú vegyület, egy hidroxi-aminosav, ami fehérjékben nem fordul elő, a zsírsavak mitokondriumba szállítását végzi, nélkülözhetetlen a hosszú szénláncú zsírsavak szállításában. Az ember képes az L-carnitine előállítására enzimatikus, katalizált, bioszintetikus úton lizinből és metioninból. Ennél a bioszintézisnél a társtényezők az aszkorbinsavak, niacin, pyridoxin és vas. Következésképpen 6 lényeges tápanyagra van szükség ahhoz, hogy bioszintetizálni lehessen.

Az L-carnitine molekulák gerincét a lizin képezi. A gabonatermékek, mint kukorica, búza és rizs, alacsony lizintartalommal rendelkeznek, lizinhiány esetén a diétázásnál igen könnyen L-carnitine hiány is előfordul. További problémát jelent, hogy a lizin hőtűrőképessége alacsony, a sütés, főzés, pirítás szétroncsolja ezeket az ammóniumsavakat. Az élelmiszerek hőkezelése jelentősen csökkenti a lizinrészarányt, az után csak egész csekély mennyiség áll rendelkezésre az L-carnitine bioszintézishez. Az aszkorbinsav szintén lényeges alkotórész az L-carnitine szintetizálásához. Az aszkorbinsav is, mint a lizin, hőérzékeny, hő hatására szétroncsolódik. A C-vitaminhiány is közvetlen L-carnitine hiányhoz vezet, amely ismét az izomgyengeségben, kimerültségben nyilvánul meg. A napi ajánlott mennyiség felnőttek részére testsúlytól és edzettségtől függően 250-1000mg.

Az L-karnitin pozitív hatásai

Kutatási eredmények kimutatták az L-karnitin pozitív hatásait, erős terhelés előtt beszedve. Az L-karnitin javítja a kitartást, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a mérgező anyagcseretermékek kiválasztását és lerövidíti a regenerációt. Testi és lelki megterhelés esetén nő a szervezet L-karnitin szükséglete.

Az L-karnitin fogyasztása növeli az aerob teljesítőképességet, javítja a teherbírási képességet, növeli a kitartó teljesítőképességet és az ellenállást a korai kifáradással szemben. Azok akik sportolnak jelentősen nagyobb mennyiségű L-karnitin-t veszítenek, mint a nem sportolók és ez a veszteség nagy megterhelés esetén a L-karinitin kimerüléséhez vezethet, miáltal nem csak a teljesítőképesség csökken erősen, hanem a regenerálódási szakaszt is lényegesen megnyúlik.

Az L-karnitin egyik legfontosabb funkciója a hosszú láncú, szabad zsírsavak oxidációja, ez egy olyan működési folyamat, amely a mitokondriumokon, a sejt "erőművén" belül zajlik le. Az L-karnitin szállítóanyagként működik, amely a szabad zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, ahol ezek a oxidáció révén energiává alakulnak át. A szívizom és a vázizomsejtek függnek ettől a mechanizmustól, mint energiaforrásától.

Az L carnitine használata

Az L carnitine-t nagyobb, 1000-2000mg-os adagban célszerű fogyasztani. Éhgyomorra, mozgás előtt fél-1 órával érdemes bevenni és hosszabb ideig, több hónapig kell alkalmazni. Kolin tartalmú zsírégetővel érdemes kombinálni, mert a kolin kiegészítés csökkenti a vizelet L carnitine kiválasztását és növeli az izom L carnitine raktárait. Továbbá, ha nem áll fenn szívérrendszeri betegség, koffeintartalmú kiegészítőket is érdemes a nap folyamán mérsékelt mennyiségben fogyasztani az L carnitine mellett.

A L carnitine a bélből más aminosavakkal versengve szívódik föl, tehát minden valószínűség szerint üres gyomorból szívódik fel jobban, ez amúgy sem magas arányú, csak 55-85%-a vagy kisebb része szívódik fel az emésztőrendszerből. A máj és vese előállította L carnitine a vázizomzatban raktározódik, és a vizelettel ürül. Több tanulmány szerint egyszerre 2 grammnál több nem szívódik fel a bélből, ezért a napi L carnitine adagot célszerű több részletben bevenni, hogy ne telítsük a felszívódásért felelős rendszereket.

A folyékony L-karnitin előnye a gyorsabb és tökéletesebb felszívódás, a kapszulás L-karnitin viszont jobban adagolható.

A L-carnitine természetes forrásai

A carnitine a húsokban található meg nagyobb mennyiségben, ez néhány tíz milligrammot (30-90 mg) jelent 100 gramm húsban. Ebből következik, hogy a vegetáriánusoknak alacsonyabb a karnitin szintje. Hiányállapot általában nem következik be az endogén carnitine szintézis miatt, de vese, májproblémák, komolyabb megbetegedések vagy nagy terhelések során kialakulhat karnitinhiány.

Mi az amit a L-Carnitine szedésével elérhetsz?

  • A rendszeres testmozgás mellett szedett L karnitin zsírégető hatású.
  • Segíti a súlyzós edzés utáni regenerációt.
  • Enyhíti az izomszövet sérüléseit, ez utóbbi hatás következtében több receptor áll készen a hormonális hatások fogadására, mint L karnitin nélkül.
  • Segíti a szív és az agy működését.
  • További előnye, hogy az L karnitin-nek nincs mellékhatása.


Vissza a L-Carnitine termékek kategóriaoldal elejére!