Krómkészítmények

Krómkészítmények

A króm egy nyomelem, számos életfolyamatunkban fontos szerepet tölt be. A króm 90%-a az élelmiszerek feldolgozása során odavész, ezért fontos szerepet töltenek be a krómkészítmények. A lakosság jelentős részét érinti a krómhiány és annak következményei, a romló cukorháztartás, a fizikai és mentális kimerültség.

Bővebben >>>

Krómkészítmények webáruházunkban

Bővebben a krómkészítményekről

Az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát-anyagcserében. Segít a fehérjéket oda eljuttatni, ahol szükség van rájuk. Hivatalosan javasolt napi felvételét nem állapították meg, de krómból 50-200 µg az átlagos napi szükséglet. Ahogy öregszik, a szervezet egyre több krómot tart vissza.

Miben segít?

Elősegíti a szervezet növekedését, csökkenti a megemelkedett vérnyomásszintet, a hasnyálmirigy által termelt inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát anyagcserében, segítséget jelent a cukorbetegségben. Szükséges a fehérje és zsír anyagcseréhez. Hiányában érelmeszesedés és cukorbetegség is kialakulhat, szívbetegség keletkezhet, csökken a teljesítőképesség, nő a testsúly. Segíti az aminosavak beépülését, stabilizálja a vércukorszintet. Izomnövekedést ls testzsírcsökkenést idéz elő. Amerikai kísérletek kimutatták a termék öregedést lassító hatását.

A nagy izomtömeg kidolgozásához és az izmok jobb elkülönítése érdekében szedjen króm pikolinát kapszulákat. A króm az inzulin-szint szabályozást teszi optimálissá, ami biztosítja, hogy a vérből a tápanyagok az izomsejtekbe jussanak és ne zsírként tárolódjanak. Ezzel a tulajdonságával segít mind a fogyásban mind a tömegnövelésben.

A krómra, erre az ezüstösen csillogó fémre szervezetünknek is szüksége van. Számos élettani funkcióban tölt be jelentős szerepet. Így pl. a zsír-, fehérje-, szénhidrát anyagcserében, az inzulinhatékonyság fokozásában, az öregedési folyamatok lassításában, az érelmeszesedés megakadályozásában, sportolás utáni gyorsabb regenerálódásban. A legtöbb krómot a teljes kiőrlésű gabonamagvakban, vagy a kagylókban találhatjuk. A króm 90%-a az élelmiszerek feldolgozása során odavész, ennek következtében gyakori a króm alultápláltság. Ez még fokozottabban tapasztalható az édességkedvelőknél. Az életkor előrehaladtával a szervezetben fokozatosan csökken a mennyisége, és ez cukorérzékenységhez, cukorbetegséghez, emelkedő koleszterinszinthez vezethet. Köztudott, hogy az inzulin króm nélkül nem tud részt venni a szénhidrát anyagcserében. Cukorbetegek részére nagyon fontos a króm folyamatos szervezetbe való juttatása, mivel segíti stabilizálni a vércukorszintet. Természetesen az inzulint nem pótolja. Kutatások igazolják, hogy a króm lassítja az öregedési folyamatot és csökkenti a koleszterinszintet Sportolóknak, testépítőknek is hasznos segítség, mivel fehérjebeépítő hatása miatt növeli az izomzatot és csökkenti a testszirt. Az élelmiszerek feldolgozása során sajnos a króm 90 százaléka elvész, így rendszeres pótlására szükségünk van. Cukorbetegek a króm szedését beszéljék meg kezelőorvosukkal!

Hiánybetegség

Feltételezik, hogy közrejátszik az aterosclerosis és a diabetes kialakulásában.

Természetes forrásai

Hús, kagyló, csirke, kukoricaolaj, rák, sörélesztő.

Tanács

Ha a szervezetben kevés a króm (ezt a haj elemzéséből meg lehet állapítani), cinkkészítményt kell szedni. Valami okból a kelát-cink - úgy látszik - helyettesíteni tudja a hiányzó krómot.