Korszakok és ideális testalkatok

2018-06-06
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az ideális férfi testalkat számos változáson ment keresztül az évek során. Nem célunk az emberiség teljes történelmét felölelő, lexikális írást közölni a témában, ugyanakkor érdekes megfigyelni a trendeket.

Lássuk tehát: milyen változásokon ment keresztül az ideálisnak tekintett testalkat, és úgy en bloc a férfi ideál?


Ahogy sok más esetben, itt is elmondhatjuk, hogy a civilizációs hatásoknak köszönhetően bizony nem feltétlenül tekinthető kedvezőnek az irány, kiváltképp az utóbbi években, évtizedekben. Persze ízlések és pofonok, ugyanakkor ha a trendet nézzük, azt látjuk, hogy az ideálisnak tekintett testalkat, és általában véve a férfiasnak tekintett ideál bizony némileg elkanyarodott a ténylegesen férfiasnak tekinthető vonalról.

Minden megítélés és ízlés kérdése, mondhatnád, és persze igazad is van. És azt is pontosan tudjuk, hogy a „fogadd el magad olyannak, amilyen vagy” mozgalom, valamint a „nem a külső számít” klub tagjai élesen bírálhatják majd az itt leírtakat, de ez nem változtat a tényeken.

No de, ne szaladjunk előre.

Régi korok férfi ideáljai

A letűnt korok férfi ideáljait csak címszavakban futnám át. Ha megnézzük az ókori görög és római szobrokat, világosan látszik, mit tartottak akkoriban esztétikusnak, vagy inkább fogalmazzunk úgy: férfiasnak. Nem látsz közöttük a nőiesség legkisebb szikráját hordozó férfi ábrázolást. A férfi itt férfi volt, még akkor is, ha tudott, és elfogadott volt a férfiak közötti homoszexuális viszony akkoriban.

A középkorban a harcos ideálok mellett az is szempont volt, hogy az illető hasznára legyen a társadalomnak, segítőkész legyen, stb. Az más kérdés, hogy ezt összekötötték olyan értékekkel is, melyek a hívők számára jelentenek értéket, de abban az időben az egyház hatása sokkal erősebb volt, mint manapság, így ez nem is meglepő. Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy a harcos testalkat mellett kifejezetten a „lovagias” jellemet tekintették férfiasnak. Mennyire messze van ez a mai erkölcsi normáktól...

Az újkorban már kezdtek érvényesülni a civilizáció “áldásos” hatásai. Ujjon pörgetett Merci kulcs még nem volt, így jobb híján a jólétre a pocakosabb testalkat utalhatott leginkább szembetűnően. Ebben az időszakban tehát némi kis fókazsír már „ideálisnak” hatott, hiszen azt sugallta, van mivel megtömni a bendőt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kifejezetten elhízott alkat lett volna az ideális - ebben az időben ez nem is volt jellemző.

Ideális testalkat a XX. században

Az 1900-as évek közepétől, ahogy a filmipar elkezdett szárnyalni, a soványabb, enyhén izmos férfiak jelentették az ideált, hiszen az akkori Hollywood-i „hősök” is ilyenek voltak. Ezt követően jött a hippi korszak és a rákkenroll, ahol a cingár, kócos, extrém viselkedéssel, életvitellel, és öltözködéssel jellemezhető rocksztárokat majmolta mindenki. Ők nem a testalkatukkal hódítottak, így az emberek számára sem volt ez szempont. Az újkori pocakos férfi ideál után ez volt a következő „torzulás”, ami azonban nem tartott sokáig, mert....

Mert jött Arnold, aki gyökeresen formálta át az ideális testalkatról alkotott képet. Ez volt a testépítés, a súlyzós edzés aranykora. Még nem sújtották sztereotípiák az átlagnál izmosabb embereket – legalábbis nem oly mértékben, mint manapság –, és mondjuk ki: aki csak edzőterembe járt, mindenki szeme előtt Arnold képe lebegett. Titkon mind lettünk volna olyanok, más kérdés, hogy az esélyünk erre minimális volt.

Ez a testkép tehát némileg ellensúlyozta az akkoriban ugyancsak dübörgő rockzene hatásait. Más kérdés, hogy hiába volt mondjuk James Hetfield, vagy Lemmy hosszú hajú, nőiesnek semmiképpen nem voltak nevezhetők (a glam stílus képviselőit pedig most egy picit felejtsük el :D)

Az 1900-as évek végére picit „visszaszálkásodott” a férfi testideál az Arnold-Sly uralom után, de még számított a kockahas.

Aztán valami elromlott. Egy kép többet mond ezer szónál:

A férfi ideál elveszítette férfiasságát. Természetesen tudjuk, hogy nem mindenki számára volt ez az ideál, és mára ez a trend szerencsére a múlté, ugyanakkor korábban elképzelhetetlen volt, hogy BÁRKI számára is követendő példa legyen az alábbi alkat, és kinézet. Nem akarunk itt belemenni a sztereotípiákba, de azzal hiba lenne vitatkozni, hogy napjaink elbaszott párkapcsolataiban fontos mételyező tényező az, hogy a férfi és női szerepek eltűntek, rosszabb esetben felcserélődtek. Képletesen értve, a nőknek farkuk nőtt, a fiúknak meg eltűnt. Nem az emo-jelenség az oka ennek – az inkább tünet, semmint ok. Mondhatni, szemléletessé tette a folyamatot.

Ugyanakkor van fény az alagút végén, mert az olyan filmsztárok, mint Dwayne Johnson, Mark Wahlberg, vagy Jason Statham – de ide sorolhatjuk jobb napjain Brad Pitt-et is, aki ugyancsak ki tudta pattintani magát, ha kellett, és persze ne feledkezünk meg a 300-ról sem, ami kész edzéskultuszt teremtett – gondoskodtak róla, hogy legalább a filmvásznon lássunk férfiakat, ha már a való életben egyre kevesebb is van belőlük.

Félreértés ne essék: tudjuk, hogy vannak olyan, kifejezetten férfias kisugárzású férfiak, akik korántsem izmosak, és NEM az izmok tesznek valakit férfiassá, remek példa erre ez a kép:

Ugyanakkor hiba lenne nem észrevenni, hogy a kisportoltabb testalkat, mint ideál eltűnése igenis összefüggésben van a feminin férfiak idealizálásával.

Mert bár az sem jó, amikor valakit csak a fizikuma alapján ítélünk meg, ne feledkezzünk el arról sem, hogy a férfiasságnak a jellemen túl igenis van egy fizikai fokmérője is!


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
A gyors, és egyszerű válasz az is lehetne erre, hogy akkor keress másik sportot. Mert tetszik, vagy sem, de azért a súlyzós edzés egyik saro...
A kábeles hátrahúzás egy rettentő alulértékelt gyakorlat, pedig olyat tud, amit nem sok másik: javítja a testtartásodat, fejleszti a fizikum...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Nyáron sokaknál előkerül a kockahas kérdése. Mitől lesz kockás a hasizom, hogyan lehet kidolgozni, és még sorolhatnánk. A kockahas cél, vagy...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Miért olyan fontos a szálkásító étrend? Azért, mert SOHA nem fogsz leszálkásodni, ha nem táplálkozol a célodnak megfelelően. Megmutatjuk, ho...
Az alábbi cikkben megnézzük, hogy izomcsoportonként melyik az az egyetlen gyakorlat, amelyik a legalkalmasabb az adott izom tömegének növelé...
Ez a kezdő edzésterv az átmozgató edzések után végezhető, kezdők számára ideális első osztott edzésterv. 3 napos kezdő tömegnövelő edzés, ka...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-06-09
Nekem régebben volt egy barátnőm, aki konkrétan rossz szemmel nézte, hogy én edzeni járok és az is megesett, hogy hisztot vágott ki miatta. :D Mert hogy addig sem Vele vagyok meg mi az, hogy ennyit töltök a teremben. Utána meg már azzal zargatott hogy meddig vagyok még, kik vannak ott, kikkel beszélgetek stb. Egy idő után meguntam és lapát.

válasz
2018-06-11
Miért nem ment le veled edzeni? Hiba :) Részedről pedig helyes volt a döntés ezek alapján.
Kérdés
2018-06-08
Speciel én szeretem lófarokban hordani a hajam, nem tartom igénytelennek, szerintem kifejezetten jól áll nekem, és rendkívül praktikus az edzésen is. Majd hülye lennék hagyni, hogy a fodrász drága pénzért tönkretegye. És a műkörmökön meg a magassarkún is csak akkor fogok elgondolkozni újra, ha a férfiak is hordanak. Az egyszerű a nagyszerű. Engem sosem érdekelt különösebben a férfi alakja, sokkal inkább az esze fog meg (ha van neki :) ) de amióta tudom, mekkora munka, fegyelem, és kitartás rejlik a szép izmok kiépítése mögött, azóta nagyra értékelem, valójában a teljesítmény tetszik, nem az izom.

válasz
2018-06-11
Köszi a hozzászólást. :)
Kérdés
2018-06-06
Kihagytátok az utóbbi 1-2-3 év legújabb ideálját az úgy nevezett "Dadbod" divatot. Lényegében egy nem túl hájas, de pocakos forma, amiért azért vannak úgy oda a lányok, mert ha ilyen barátjuk van, akkor !végre! nekik sem kell tenni semmit az alakjukért, vééégre lehet egy ilyen pasi mellett dögleni a tv előtt, enni a pizzát desszertnek egy vödrös jégkrém majd sör. Mindezt mackóban meg melegítő felsőben. Haj felbaszva igénytelen "bogyóba" a fejükre vagy valami hasonló. Velem konkrétan előfordult, hogy egy csaj azt mondta, hogy le kéne álljak az edzéssel, meg a kajára odafigyeléssel, mert így Ő túl kövérnek fog tűnni mellettem. Persze nem is foglalkoztam vele ezek után.

válasz
2018-06-08
Lol :D Jól tetted.