Konjak liszt (konjac)

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Miért használjuk?
  • Teljes mértékben képes helyettesíti a hagyományos liszteket, keményítőket, zselésítő anyagokat
  • Szénhidrátmentes ételek készítéséhez tökéletesen alkalmazható
  • Mindössze néhány grammos mennyiségben alkalmazva is kiváló sűrítőanyag
  • Kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, emellett rosttartalma kiemelkedően magas


Ismertetés

Az Amorphophallus konjac, vagy más néven konjaku, ördögnyelv, kígyópálma, leopárdkontyvirág vagy egyszerűen konjak egy, a kontyvirágfélék családjába tartozó növényfaj, mely főként Kelet-Ázsiában, leginkább Kínában, Japánban és Indonéziában őshonos. Gumója magas keményítőtartalmú, Japánban mintegy 1500 éve fogyasztják, napjainkban viszont leginkább a magas szénhidráttartalmú lisztfélék és bizonyos ételalapanyagok helyettesítőjeként került újra fókuszba. A szárított konjac gumó mintegy 40%-át ún. glucomannan gumi teszi ki, mely tulajdonképpen egy poliszacharid, pontosabban rostanyag. Élelmiszer-adalékként jelentősen fokozza levesek, főzelékek, pudingok és különböző szószok viszkozitását. A konjak liszt glikémiás indexe nagyon kedvező, kb. 24, emellett csaknem szénhidrát- és zsírmentes. Rosttartalma igen jelentős, átlagosan a liszt tömegének nagyjából 82%-a tiszta növényi rostanyag, íze pedig majdnem teljesen jellegtelen. A maglisztek (pl. búzaliszt) használata során a glutén javítja az ételek viszkozitását, ellenben a konjak liszt teljesen gluténmentes, így tökéletes alternatíva gluténérzékenyek számára is. Egy diétás étrendben szintén tökéletesen alkalmazható kedvező tápértéke miatt, ugyanakkor élettani hatásai is hozzájárulhatnak a zsírvesztés fokozásához (minthogy a konjac gumója tulajdonképpen a manapság nagy népszerűségnek örvendő ördögnyelv-kiegészítők alapja). Bár a konjak liszt első olvasatra nem olcsó, a sütéshez, főzéshez használatos mennyiségek általában csak néhány grammot tesznek ki. Egy liter víz vagy vízbázisú folyadék sűrítéséhez általában 3-5g-os (kb. egy teáskanálnyi) mennyiség már elegendő.

100g konjak liszt átlagos tápértéke:

  • Energia: 187 Kcal
  • Fehérje: 1g
  • Szénhidrát: 3,4g
  • Zsír: 0,52g,
  • Cukor: 0.3g
  • Élelmi rost: 82g

További előnyös tulajdonságok

  • Glikémiás indexe alacsony, mindössze 24
  • 100g konjak liszt rosttartalma átlagosan 82g
  • Fogyasztása teltségérzetet okoz, csökkentheti a szénhidrátok utáni sóvárgást
  • Könnyíti az emésztést
  • Kedvező hatást gyakorolhat a HDL és LDL koleszterinszintre

Hogyan használjuk?

Teljes mértékben helyettesítheti a hagyományos liszteket, keményítőket és zselésítő anyagokat. Szószok, pudingok, levesek és főzelékek sűrítésénél a teljes szárazanyagtartalom maximum tizedéig célszerű alkalmazni. Akik egy diétás étrendben szeretnék a konjak lisztet alkalmazni, naponta 2-3 alkalommal 2g lisztet fogyasszanak akár önmagában. A kedvező élettani hatások eléréséhez nagyjából azonos mennyiségekben érdemes gondolkodni, ugyanennyi liszt vagy olyan étel fogyasztásával, amely az említett mennyiséget tartalmazza, elérhetjük a fentebb említett pozitív élettani hatásokat. Forró ételbe sose adagoljuk közvetlenül, mert nem a liszt ebben az esetben könnyen becsomósodik; forró, meleg ételek sűrítése során mindig egy kevés hideg vízben oszlassuk el a felhasználni kívánt mennyiséget, és azt keverjük az ételhez.

Ellenjavallatok

A konjak lisztből készült zselék, pudingok nem olvadnak szét olyan könnyedén a szájban, mint a zselatinalapú, vagy más keményítőalapú ételek. Kisgyermekek, illetve azok, akik nyelési nehézségekkel küzdenek, ügyeljenek arra, hogy a konjakkal készült sűrű állagú ételeket (főleg tésztákat) rágják meg alaposan, mielőtt lenyelik, ezzel elkerülhető egy esetleges fulladás.

Mellékhatások

Túlzottan nagy mennyiség fogyasztása esetén bélrendszeri panaszok, székrekedés, vagy éppen túlzott bélmozgás jelentkezhet.

Kölcsönhatások

Nem ismertek.

Tiltások és korlátozások

Nincsenek érvényben.


Kapcsolódó cikkek
A NEM egy szabadalommal védett hatóanyag, lényegében egy, a csirkék tojásának héj-membránjából előállított por. Egy speciális eljárás révén hatásosan különválas...
A glicin aminosavnak sokrétű szerepe van szervezetünkben, beleértve növekedési hormon fokozó tulajdonságát, a toxikus anyagok, pl. tejsav eltávolítását testünkb...
A méhpempő potenciálisan elősegíti a hosszú életet, egészséget és az állóképességet. Bár működését nem értjük még teljes egészében, a jelek szerint erősíti a ka...
Mi az amit szedésével elérhetsz? * Szexuális zavarok esetén hasznos lehet * Zsírégető készítményekben is előfordul * Használják a Fibromyalgia, az emphy...
Számtalan étel van, ami segíthet téged az izomépítésben. De mi van, ha ki kellene választani melyik az 5 legjobb étel az izomépítéshez? Mi megtettük. Katt!...
Az emberek és állatok sok szelénigényes enzimmel (szelenoproteinek) rendelkeznek, melyek csak szelén jelenlétében képesek működni. (Így például a selenoprotein ...
A PinnoThin™ egy globálisan levédett és szabadalmaztatott teljesen természetes hatóanyag, melyet a Koreai fenyő magjából állítanak elő. Jogtulajdonosa a Stepan ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!