Konjak liszt (konjac)

2010-04-16
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Miért használjuk?
  • Teljes mértékben képes helyettesíti a hagyományos liszteket, keményítőket, zselésítő anyagokat
  • Szénhidrátmentes ételek készítéséhez tökéletesen alkalmazható
  • Mindössze néhány grammos mennyiségben alkalmazva is kiváló sűrítőanyag
  • Kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, emellett rosttartalma kiemelkedően magas


Ismertetés

Az Amorphophallus konjac, vagy más néven konjaku, ördögnyelv, kígyópálma, leopárdkontyvirág vagy egyszerűen konjak egy, a kontyvirágfélék családjába tartozó növényfaj, mely főként Kelet-Ázsiában, leginkább Kínában, Japánban és Indonéziában őshonos. Gumója magas keményítőtartalmú, Japánban mintegy 1500 éve fogyasztják, napjainkban viszont leginkább a magas szénhidráttartalmú lisztfélék és bizonyos ételalapanyagok helyettesítőjeként került újra fókuszba. A szárított konjac gumó mintegy 40%-át ún. glucomannan gumi teszi ki, mely tulajdonképpen egy poliszacharid, pontosabban rostanyag. Élelmiszer-adalékként jelentősen fokozza levesek, főzelékek, pudingok és különböző szószok viszkozitását. A konjak liszt glikémiás indexe nagyon kedvező, kb. 24, emellett csaknem szénhidrát- és zsírmentes. Rosttartalma igen jelentős, átlagosan a liszt tömegének nagyjából 82%-a tiszta növényi rostanyag, íze pedig majdnem teljesen jellegtelen. A maglisztek (pl. búzaliszt) használata során a glutén javítja az ételek viszkozitását, ellenben a konjak liszt teljesen gluténmentes, így tökéletes alternatíva gluténérzékenyek számára is. Egy diétás étrendben szintén tökéletesen alkalmazható kedvező tápértéke miatt, ugyanakkor élettani hatásai is hozzájárulhatnak a zsírvesztés fokozásához (minthogy a konjac gumója tulajdonképpen a manapság nagy népszerűségnek örvendő ördögnyelv-kiegészítők alapja). Bár a konjak liszt első olvasatra nem olcsó, a sütéshez, főzéshez használatos mennyiségek általában csak néhány grammot tesznek ki. Egy liter víz vagy vízbázisú folyadék sűrítéséhez általában 3-5g-os (kb. egy teáskanálnyi) mennyiség már elegendő.

100g konjak liszt átlagos tápértéke:

  • Energia: 187 Kcal
  • Fehérje: 1g
  • Szénhidrát: 3,4g
  • Zsír: 0,52g,
  • Cukor: 0.3g
  • Élelmi rost: 82g

További előnyös tulajdonságok

  • Glikémiás indexe alacsony, mindössze 24
  • 100g konjak liszt rosttartalma átlagosan 82g
  • Fogyasztása teltségérzetet okoz, csökkentheti a szénhidrátok utáni sóvárgást
  • Könnyíti az emésztést
  • Kedvező hatást gyakorolhat a HDL és LDL koleszterinszintre

Hogyan használjuk?

Teljes mértékben helyettesítheti a hagyományos liszteket, keményítőket és zselésítő anyagokat. Szószok, pudingok, levesek és főzelékek sűrítésénél a teljes szárazanyagtartalom maximum tizedéig célszerű alkalmazni. Akik egy diétás étrendben szeretnék a konjak lisztet alkalmazni, naponta 2-3 alkalommal 2g lisztet fogyasszanak akár önmagában. A kedvező élettani hatások eléréséhez nagyjából azonos mennyiségekben érdemes gondolkodni, ugyanennyi liszt vagy olyan étel fogyasztásával, amely az említett mennyiséget tartalmazza, elérhetjük a fentebb említett pozitív élettani hatásokat. Forró ételbe sose adagoljuk közvetlenül, mert nem a liszt ebben az esetben könnyen becsomósodik; forró, meleg ételek sűrítése során mindig egy kevés hideg vízben oszlassuk el a felhasználni kívánt mennyiséget, és azt keverjük az ételhez.

Ellenjavallatok

A konjak lisztből készült zselék, pudingok nem olvadnak szét olyan könnyedén a szájban, mint a zselatinalapú, vagy más keményítőalapú ételek. Kisgyermekek, illetve azok, akik nyelési nehézségekkel küzdenek, ügyeljenek arra, hogy a konjakkal készült sűrű állagú ételeket (főleg tésztákat) rágják meg alaposan, mielőtt lenyelik, ezzel elkerülhető egy esetleges fulladás.

Mellékhatások

Túlzottan nagy mennyiség fogyasztása esetén bélrendszeri panaszok, székrekedés, vagy éppen túlzott bélmozgás jelentkezhet.

Kölcsönhatások

Nem ismertek.

Tiltások és korlátozások

Nincsenek érvényben.


Kapcsolódó cikkek
Lehet ész nélkül rángatni a súlyokat edzés közben, telefonálgatni, szociális életet élni, gyakran téma az ilyen állatfaj a teremben, aki laza 3 órát elpocsékol ...
A yohimbe (Pausinystalia yohimbe-Corynanthe yohimbi) egy nyugat afrikában, Kongóban, Kamerunban őshonos örökzöld fa. Kérgét régóta használják különböző betegség...
A waxy keményítők olyan szénhidrátok, melyeket rizsből, árpából és kukoricából vonnak ki. A „waxy” szó arra utal, hogy mikroszkóp alatt nézve hasonlít a viaszho...
Citrus aurantium, gyakoribb nevén a keserűnarancs a tradicionális kínai gyógyászatban már évezredek óta használatos az általános egészségi állapot javítására. ...
Mennyi fehérjét vagyunk képesek megemészteni maximum? A sok fehérjétől leáll a vesénk? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ kattintás után!...
A glucomannan egy vízoldékony étkezési rost, amit a Kígyópálma gyökeréből vonnak ki (Amorphophallus konjac). Mivel ételeinkben gyakorlatilag nem található meg, ...
Bár a kutatások hiányosak az iprivlavonok izomépítő hatásainak területén, méltó lenne a további vizsgálódásra, különösen mióta kiderült a csontokra és ízületekr...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!